Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Τι είναι τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) στη γεωργία;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τι είναι τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) στη γεωργία;

Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα της έξυπνης γεωργίας όλο και πληθαίνουν και πλέον η έννοια της έξυπνης γεωργίας που κάποτε ξένιζε πάρα πολύ και φαινόταν σα να έχει έρθει από το μέλλον, τώρα είναι αρκετά βατή και κατανοητή.

Πριν προλάβει όμως να παλιώσει, αμέσως δημιουργήθηκε το μεγάλο κενό μεταξύ του απίστευτα μεγάλου αριθμού των διαθέσιμων δεδομένων και του αγρότη. 

Όντως τα δεδομένα που υπάρχουν είναι πολλά, και όντως αυτά συλλέγονται με το σωστό τρόπο και αποθηκεύονται στο σωστό μέρος.

Τα ερώτηματα όμως που παραμένουν είναι:

ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;

ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΑΣΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ;

Αυτή την ερώτηση και αυτό το κενό έχουν έρθει για να καλύψουν τα Συστήματα Υποστήριξης γεωργικών αποφάσεων. Κάποιος θα υπάρχει πλέον, ο οποίος θα καθοδηγεί αμερόληπτα και βάσει αποκλειστικά επιστημονικών δεδομένων,  αλλά και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τον αγρότη ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

dss immagine

Τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων στη γεωργία είναι στην ουσία:

► η τεχνολογία της πληροφορίας η οποία και έχει σχεδιασθεί για να βοηθάει τους αγρότες να αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα των καλλιεργειών τους, χρησιμοποιώντας όμως τα αρτιότερα διαθέσιμα δεδομένα και γνώσεις με τις βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές.

Αυτά τα τεχνολογικά συστήματα, υποστηρίζουν την έξυπνη γεωργική προσέγγιση, η οποία μπορεί:

 να μειώσει τις εισροές εργασίας και αγροτικών εφοδίων,

✔ να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επίσης

✔ να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Τα συστήματα στήριξης των γεωργικών αποφάσεων μπορούν να ενσωματώνουν δεδομένα για το κλίμα, το νερό, τη γενετική, την ενέργεια, το ανάγλυφο του εδάφους, το ανθρώπινο δυναμικό και τους οικονομικούς πόρους και, στην καλύτερη περίπτωση, να παρέχουν μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται για να επηρεάσουν την παραγωγικότητα.

Ήδη υπάρχουν αρκετά τέτοια συστήματα στην αγορά σήμερα. Αν και η σημερινή αποδοχή τέτοιων προϊόντων από τους αγρότες είναι χαμηλή, αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει και η διαθεσιμότητα των καλλιεργήσιμων εδαφών μειώνεται, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να γίνει έξυπνη και αποτελεσματική χρήση κάθε εκατοστού της αγροτικής γης.

esifarm 20

Παρακάτω αναφέρονται κάποια παραδείγματα τέτοιων προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά:

Συστήματα που χρησιμοποιούν αισθητήρες και οθόνες εγκατεστημένες στο χωράφι, οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και παρέχουν δεδομένα σχετικά με την υγρασία του εδάφους, τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα, τη σχετική υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία των φύλλων, τις βροχοπτώσεις και την ταχύτητα του ανέμου. Τα δεδομένα μπορούν να προβληθούν στον υπολογιστή ή στο κινητό.

► Συστήματα που στην ουσία είναι διαφοροποιημένοι κατασκευαστές γεωχωρικών λύσεων - τόσο software όσο και hardware - για χρήση σε διάφορες βιομηχανίες. Ο κατάλογος των προϊόντων του συστήματος στήριξης των γεωργικών αποφάσεων περιλαμβάνει λύσεις για την προετοιμασία και το σχεδιασμό, τη φύτευση και τη σπορά, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διατροφή των ζώων.

Γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων λύσεων για το χωράφι (καθοδήγηση και οργάνωση, υπηρεσίες διόρθωσης, έλεγχος ροής και εφαρμογών, παρακολούθηση απόδοσης και διαχείριση νερού), καθώς και λογισμικά (λογισμικό αγροκτήματος, λογισμικό συμβούλων, λογισμικό για το λιανικό εμπόριο και λογισμικό για την επεξεργασία των τροφίμων) και αγρονομικές υπηρεσίες.

► Εξειδικευμένες πλατφόρμες διαχείρισης και βελτιστοποίησης τη θρέψης των καλλιεργειών, επιτρέποντας στους αγρότες να αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να μειώνουν το κόστος των λιπασμάτων προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους καλλιεργητές να διαχειρίζονται τη χρήση λιπασμάτων για οποιαδήποτε καλλιέργεια σε οποιοδήποτε στάδιο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και μέθοδο καλλιέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τους πολλαπλούς δυναμικούς παράγοντες που απαιτούνται για τη βελτιστοποίηση της χρήσης λιπασμάτων.

Χρησιμοποιώντας τα σωστά λιπάσματα και τη σωστή ποσότητα λιπασμάτων, στο σωστό χρόνο, έτσι επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος του χωραφιού και βελτιώνεται σημαντικά η απόδοση.

Το δύσκολο είναι να βρεθεί μια αξιόπιστη πηγή για αμερόληπτες συστάσεις θρέψης.

shutterstock precisionag 1168x657

Πώς όμως τελικά διαλέγει ο καλλιεργητής το σωστό και ιδανικό σύστημα υποστήριξη γεωργικών αποφάσεων για αυτόν;

  1. Θα πρέπει το σύστημα να ενσωματώνεται εύκολα με τους υπάρχοντες αισθητήρες/συστήματα δεδομένων του κάθε καλλιεργητή.
  1. Θα πρέπει να υποστηρίζει τις καλλιέργειες καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο, κάθε καλλιέργεια και σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό στάδιο βρίσκεται αυτή και με οποιαδήποτε καλλιεργητική μέθοδο αναπτύσσεται.
  1. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν όλοι οι μεταβαλλόμενοι παράγοντες του αγρού.
  1. Ο εξοπλισμός του συστήματος υποστήριξης θα πρέπει να είναι εξελιγμένος και τελευταίας τεχνολογίας.
  1. Το όλο σύστημα θα πρέπει να είναι φιλικό προς το χρήστη και ευέλικτο στις οποιεσδήποτε προσαρμογές προκύψουν.

 #FARMASENSE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας