Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ποιά η διαφορά μεταξύ ενός αλατούχου και ενός εδάφους με υψηλή συγκέντρωση νατρίου;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ποιά η διαφορά μεταξύ ενός αλατούχου και ενός εδάφους με υψηλή συγκέντρωση νατρίου;

Η τιμή του pH του εδάφους είναι ένας πρωταρχικός δείκτης ότι η αλατότητα ή η περιεκτικότητά του σε νάτριο μπορεί να αποτελεί ένα πρόβλημα.

Τα αλατούχα και τα υψηλής συγκέντρωσης σε νάτριο εδάφη περιορίζουν την ικανότητα των φυτών να απορροφούν νερό καθώς επίσης καταστρέφουν την εδαφική δομή διασπώντας και διασκορπίζοντας τα σωματίδια του εδάφους.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη βλάστηση των σπόρων και την ανάπτυξη των ριζών.

Ωστόσο, η διαχείριση τόσο ενός αλατούχου όσο και ενός υψηλής συγκέντρωσης σε νάτριο εδάφους, διαφέρει ελάχιστα.

sodicsoil

Προσδιορισμός των δυο ειδών εδαφών

Και τα δύο προαναφερθέντα είδη εδαφών έχουν υψηλές τιμές pH, με προβλήματα τα οποία εμφανίζονται συνήθως σε τιμές pH =7-8 ή σε εξαιρετικά αλκαλικές συνθήκες.

Η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα αλατούχα εδάφη έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, ενώ τα υψηλής συγκέντρωσης σε νάτριο εδάφη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο όπως ακριβώς καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα.

Τα εδάφη ενδέχεται να έχουν ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και σε νάτριο.

Όταν αναφερόμαστε σε αλατούχα εδάφη, η περιεκτικότητα σε άλατα είναι διαλυτά άλατα στο έδαφος, τα οποία περιλαμβάνουν χλωριούχα άλατα νατρίου, ασβεστίου και μαγνησίου, καθώς και ανθρακικά άλατα.

Αυτές οι τιμές είναι αρκετά υψηλές ώστε να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών και να προκαλέσουν τον θάνατο των φυτών.

Όταν αναφερόμαστε σε εδάφη υψηλής συγκέντρωσης νατρίου, το επίπεδο του νατρίου στο έδαφος κυριαρχεί σε σχέση με τα υπόλοιπα διαλυτά άλατα.

Συμπτώματα αλατούχων εδαφών

Επειδή οι αλκαλικές συνθήκες περιορίζουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο φωσφόρος και ο ψευδάργυρος, παρατηρούνται συμπτώματα αλατούχου εδάφους στα φύλλα των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των κίτρινων λωρίδων στα επάνω φύλλα που προκαλούνται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου και σιδήρου ή σκούρο πράσινο ή μοβ χρώμα των στελεχών και των κατώτερων φύλλων που προκαλούνται από ανεπάρκεια φωσφόρου.

Τα συμπτώματα της ξηρασίας, όπως μαρασμός ή κιτρίνισμα του φυλλώματος, είναι επίσης κοινά σε αλατούχα εδάφη.

Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ένα είδος σκόνης στο έδαφος, καθώς τα άλατα διασκορπίζονται στην επιφάνεια του εδάφους.

alkalinesoil

Συμπτώματα εδαφών με υψηλή συγκέντρωση νατρίου

Τα φυτά που αναπτύσσονται σε εδάφη με βάση το νάτριο μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα ξηρασίας όπως αυτά που αναπτύσσονται σε αλατούχα εδάφη, αλλά οι συνθήκες υψηλής συγκέντρωσης νατρίου μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των φυτών και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη βλάστηση.

Τα εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου μπορεί επίσης να αναπτύξουν μια καφέ-μαύρη κρούστα που προκαλείται από τη διασπορά της οργανικής ύλης.

Μόλις αυτή η κρούστα είναι ορατή, το πρόβλημα είναι συνήθως σοβαρό και τα φυτά θα έχουν ήδη δείξει σημάδια έντονου stress.

Διάγνωση του προβλήματος

Ενώ τα συμπτώματα τα οποία είναι οπτικά εμφανή είναι χρήσιμα για τη διάγνωση ενός αλατούχου ενός εδάφους με υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου, σαφώς και απαιτείται εδαφολογική ανάλυση για την ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

rine3

Διαχείριση του προβλήματος

• Περιοδικά αυξάνοντας το νερό που δίνετε στα φυτά σας μπορεί να ξεπλύνει τα άλατα από το έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος έχει καλή αποστράγγιση.

• Εγκατάσταση ανθεκτικών φυτών στα άλατα.

• Διαχείριση των εδαφών υψηλής συγκέντρωσης νατρίου με αντικατάσταση του νατρίου με ασβέστιο πριν από την έκπλυση νατρίου από το έδαφος [διάλυση ανθρακικού ασβεστίου (ασβεστόλιθος) ή θειικού ασβεστίου (γύψου) στο έδαφος με την εφαρμογή θείου ή θειικού οξέος].

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας