Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Φύλλα στεγνά που μοιάζουν με χαρτί; Γιατί;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Φύλλα στεγνά που μοιάζουν με χαρτί; Γιατί;

Εάν κάποια στιγμή παρατηρήσετε πως τα φύλλα των φυτών σας έχουν χάρτινη όψη ή υπάρχουν κάποια σημεία με χάρτινη υφή πάνω στα φύλλα, μάλλον έχετε να κάνετε με ένα άλυτο μυστήριο… ή μήπως όχι;

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες που τα φύλλα είναι σαν χαρτί και εύθραυστα. Διαβάστε παρακάτω συμβουλές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Φύλλα ξηρά και με όψη χαρτιού

Πιθανοί λόγοι εμφάνισης του προβλήματος:

► Έλλειψη υγρασίας:

paperyleaf1

Συνήθως, το εν λόγω πρόβλημα προκαλείται αρχικά από το καψάλισμα των φύλλων το οποίο στη συνέχεια προοδευτικά προχωράει σε έκταση και ένταση.

Πρώτα δηλαδή εμφανίζεται στις άκρες των φύλλων και στη συνέχεια σε ολόκληρο το φύλλο. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια ζεστού, ξηρού καιρού όταν η υγρασία εξατμιστεί και πριν το φυτό μπορέσει να απορροφήσει το απαιτούμενο νερό μέσω του ριζικού του συστήματος.

Χωρίς υγρασία, τα φύλλα δεν μπορούν να δροσιστούν γι’αυτό και εύκολα καψαλίζονται.

Μια καλή διαβροχή των φύλλων μπορεί να αποκαταστήσει ένα φυτό με καψαλισμένα φύλλα εάν η ζημιά δεν είναι πολύ σοβαρή

► Υπερβολική υγρασία:

Το καψάλισμα των φύλλων μπορεί επίσης να αποδοθεί στην υπερβολική υγρασία. Αυτό συμβαίνει όταν το έδαφος είναι τόσο πολύ υγρό ώστε οι ρίζες στερούνται οξυγόνου.

Καθώς οι ρίζες πνίγονται, τα φύλλα ξηραίνονται και μοιάζουν με χάρτινα και το φυτό τελικά πεθαίνει.

Εάν ένα φυτό επηρεάζεται από σηψιρριζίες, στο στέλεχος γενικά θα εμφανίζει μια σαπισμένη και υδαρή εμφάνιση.

Η σήψη της ρίζας είναι σχεδόν πάντα μοιραία. Για να αποφύγετε τη σήψη, φυτέψτε τα φυτά σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρά ανάμεσα σε κάθε άρδευση.

► Ωίδιο:

oidio1

 

Ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να προκαλέσει στα φύλλα μια ξηρή, κοκκινωπή και καμένη εμφάνιση, συχνά μαζί με μια λευκή επίστρωση. Εάν το πρόβλημα επηρεάζει μόνο λίγα φύλλα, απλώς αφαιρέστε και απομακρύνετε τα φύλλα διότι το ωίδιο είναι πολύ μεταδοτικό. Αφήστε επαρκή χώρο μεταξύ των φυτών για να εξασφαλίσετε μία καλή κυκλοφορία αέρα. Μην υπεραρδεύετε και αποφύγετε την υπερβολική λίπανση. Τα μυκητοκτόνα είναι μερικές φορές χρήσιμα αν εφαρμόζονται νωρίς.

► Υπερβολική λίπανση:

Όταν τα φύλλα είναι ξερά και με αυτήν την χαρακτηριστική χάρτινη όψη, μπορεί επίσης να φταίει η υπερβολική λίπανση των φυτών. Στην ουσία το υπερβολικό λίπασμα μπορεί να κάψει τις ρίζες και στη συνέχεια ολόκληρο το φυτό. 

► Ποιότητα νερού άρδευσης:

paperleaf3

Κάποια φυτά είναι ευαίσθητα στο χλώριο και στα μεταλλικά στοιχεία του νερού. Αυτός λοιπόν είναι ο συνηθέστερος λόγος για τις καφέ κηλίδες των φύλλων οι οποίες και μπορεί να προκαλέσουν ολόκληρο το μεταχρωματισμό των φύλλων και τελικά και τη φυλλόπτωση.

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας