Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021

Πώς το Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών μπορεί να συμβάλλει στη Γεωργία Δέσμευσης Άνθρακα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς το Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών μπορεί να συμβάλλει στη Γεωργία Δέσμευσης Άνθρακα
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα μέσω εναλλακτικών τρόπων καλλιέργειας.

Λόγω της εντατικής μονοκαλλιέργειας, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη βιοποικιλότητα, την χλωρίδα, τη πανίδα, τους επικονιαστές, το μικροκλίμα και το οικοσύστημα της εκάστοτε περιοχής.

Μέσω της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα  η πρόσληψη και  η αποθήκευση του άνθρακα και των ενώσεων του γίνεται σε δομές, οργανισμούς ή συστήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ροή άνθρακα από την ατμόσφαιρα προς τη βλάστηση και το έδαφος μαζί με τη ροή από την ατμόσφαιρα στους ωκεανούς είναι το σύνολο της δέσμευσης άνθρακα.

CO2

Μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές ή βιοαποθήκες άνθρακα είναι η βλάστηση αφού αυτή μπορεί να απορροφά CO2 κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης και μέσω της φυσιολογικής λειτουργίας του φυτού να μεταφέρει τον άνθρακα και να τον αποθηκεύσει σε τμήματά του όπως οι ρίζες, οι βλαστοί τα φύλλα και οι καρποί. Η βλάστηση (υπέργεια και υπόγεια) συμβάλει στον εμπλουτισμό του εδάφους με άνθρακα ο οποίος δεσμεύεται κυρίως ως οργανική ουσία.

Το πρόγραμμα της δάσωσης γεωργικών γαιών θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης καθώς είναι ένα πολυετές πρόγραμμα και βασική δέσμευση των δικαιούχων είναι η φύτευση της γεωργικής τους γης με δασικά είδη και η συντήρηση και διατήρηση της δασικής φυτείας από 13 έως 20 χρόνια.

Αυτό έχει ως στόχο μέσα από την επέκταση των δασώδων εκτάσεων:

► Την στήριξη των δασικών πόρων και την αειφορική διαχείριση των δασών,

► Προστασία του δασικού περιβάλλοντος,

► Παροχή οικονομικών κινήτρων στους κατόχους γεωργικών εκμεταλεύσεων

Τα δασοπονικά είδη που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η ψευδακακία, η μουριά,η καρυδιά,η λευκή και η καστανιά.

Για την τήρηση της δέσμευσης αυτής δίνονται ενισχύσεις που περιλαμβάνουν:

α. Ενισχύσεις για την κάλυψη δαπανών δάσωσης ανά εκτάριο.

β. Ετήσια πριμοδότηση ανά δασωμένο εκτάριο, για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης των εκτάσεων που δασώθηκαν, για τα πέντε πρώτα έτη μετά τη φύτευση.

γ. Ετήσια πριμοδότηση ανά εκτάριο, για την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος των επενδυτών, λόγω της δάσωσης των γεωργικών τους εκτάσεων, για όλη τη διάρκεια της παραμονής του δικαιούχου στο μέτρο και μέχρι 20 έτη.

Όλες οι γωργικές εκμεταλεύσεις μπορεί να είναι οι  δικαιούχοι αλλά κυρίως οι αγροτικές μειονεκτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές μπορούν να έχουν ένα πρόσθετο όφελος μέσω του συμπληρωματικού εισοδήματος που θα αποκομίσουν.

Όσον αφορά την ίδια την κλιματική αλλαγή η προσθήκη νέων δέντρων ή η αποκατάσταση χαμένων δασών ποτέ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων.  Συνεπώς, η προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε αυτές τις εκπομπές.

2927 forest 505860 1280

Το φύτεμα νέων δέντρων, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα έχει μία πρόσθετη επίπτωση, την αύξηση των βροχοπτώσεων τα καλοκαίρια στην Ευρώπη.

Η έρευνα εκτιμά ότι η μετατροπή αγροτικής γης σε δάση μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη κατά 7,6% κατά μέσο όρο, κάτι που αφορά και τις μεσογειακές περιοχές, όπως η χώρα μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνι Μέγιερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ότι η προσθήκη έξτρα δέντρων μεταβάλλει το «μοτίβο» των βροχών (συχνότητα, περιοδικότητα κ.ά.) και πέρα από τα νέα δάση.

Όπως ανέφεραν, η φύτευση πρόσθετων δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει -εν μέρει- την αύξηση της ξηρασίας που αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής (ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).

 

ΠΗΓΕΣ

Χαραλαμπόπουλος, Ι. (2021). Βιοαποθήκες άνθρακα και διαχείριση χρήσης γης.

Συμεωνίδης, Ά. (2021). Κανονισμοί Δάσωσης Γεωργικών Γαιών στον Β. Έβρο.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας