Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015

Αύξηση απόδοσης με αύξηση πυκνότητας σποράς

Χρήστος Τσώλης - Monsanto Ελλάς - Γεωπόνος Msc
Αύξηση απόδοσης με αύξηση πυκνότητας σποράς

Στην καλλιέργεια του καλαμποκιού ο βασικός στόχος για κάθε παραγωγό πρέπει είναι η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της καλλιέργειας και της εμπορικής τιμής η απόδοση είναι αυτή που έχει κάθε χρονιά την μεγαλύτερη συμμετοχή στο οικονομικό αποτέλεσμα.

Μια βασική μέθοδος αύξησης της απόδοσης είναι η καινοτόμος αύξηση της πυκνότητας σποράς με στόχο τον υψηλότερο τελικό πληθυσμό φυτών ανά στρέμμα.

Αφορά υψηλοαποδοτικά περιβάλλοντα, όπου ο συνδυασμός με το κατάλληλο υβρίδιο, αξιοποιεί περισσότερο τις εισροές στο καλαμπόκι δηλαδή το έδαφος και τον χώρο, το φως και τα θρεπτικά στοιχεία.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού περιβάλλοντος και υβριδίου είναι η αύξηση του δυναμικού παραγωγής.

Ωστόσο η αύξηση της απόδοσης με αύξηση της πυκνότητας σε μονή σειρά σποράς γίνεται περιοριστική όταν ξεπεραστούν τα 9000 φυτά / στρέμμα.

Για να αυξηθεί περισσότερο ο πληθυσμός των φυτών απαιτείται αλλαγή του τρόπου σποράς σε δίδυμες γραμμές.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση του πληθυσμού των φυτών καλαμποκιού ανά στρέμμα μέχρι και 10.500 φυτά/στρ χωρίς αύξηση του ανταγωνισμού (Σχήμα 1).

pinakas 

Σχήμα 1Σπορά σε δίδυμη γραμμή. Αύξηση πληθυσμού φυτών χωρίς ανταγωνισμό.

 

Η DEKALB αποκλειστικά, εφάρμοσε σε συνεργασία με τις σπαρτικές μηχανές Matermacc και Monosem τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα το νέο σύστημα σποράς. Τα αποτελέσματα της έρευνας την 2ετία αυτή, αλλά και για 4 χρόνια σε Ιταλία και Ισπανία απέδειξε την υπεροχή της νέας τεχνολογίας.

kalampoki3

 

kalampoki5

Η πυκνή σπορά, με τα υβρίδια DKC6815 και DKC6724 σε 9000 (μονή σειρά) και 10500 (δίδυμη σειρά) φυτά/στρέμμα οδήγησε στην πραγματικά σημαντική αύξηση της απόδοσης, της τάξης του 8-12%, σε γόνιμα και καλά αρδευόμενα χωράφια.

kalampoki2

Ήδη στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν σε εμπορική κλίμακα περίπου 6000 στρέμματα δίδυμων γραμμών σποράς το 2014 με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αύξηση των αποδόσεων, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση της έκτασης το 2015.

kalampoki4

Η DEKALB επενδύει σημαντικά και τα επόμενα χρόνια στην έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο την κατάλληλη διαχείριση του νερού και της θρέψης στην καλλιέργεια του καλαμποκιού για ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον και την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας γάλακτος με πυκνή σπορά στην ενσίρωση.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας