Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ποιά η διαφορά μεταξύ υβριδικών και μη υβριδικών σπόρων;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ποιά η διαφορά μεταξύ υβριδικών και μη υβριδικών σπόρων;

Η καλλιέργεια των φυτών είναι από μόνη της μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία καθώς επίσης οι διάφοροι τεχνικοί όροι μπορούν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο μία κατάσταση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι όροι υβριδικός και μη υβριδικός σπόρος.

f1

• Τι είναι οι υβριδικοί σπόροι;

Οι υβριδικοί σπόροι είναι σπόροι που παράγονται από τις εταιρείες μέσω μιας διαδικασίας προσεκτικής επικονίασης δύο συγκεκριμένων ποικιλιών. Κανονικά, αυτή η εξαιρετικά επιλεκτική αναπαραγωγή φυτών γίνεται για να συγκεντρώσει δύο χαρακτηριστικά σε κάθε μία από τις επιλεγμένες ποικιλίες έτσι ώστε ο προκύπτων σπόρος να έχει και τα δύο χαρακτηριστικά.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα φυτό τομάτας μπορεί να είναι πολύ ανεκτικό σε ξηρασία και ένα άλλο φυτό τομάτας να παράγει πολλούς καρπούς, τα δύο αυτά φυτά μπορεί σταυρεπικονιασθούν για να παράγουν ένα ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό τομάτας που παράγει πολλές τομάτες.

Τα φυτά που παράγονται από υβριδικούς σπόρους συνήθως δεν παράγουν σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια του ίδιου τύπου φυτών και μπορεί ακόμη και να παράγουν σπόρους που δεν θα αναπτυχθούν καθόλου.

• Τι είναι οι μη υβριδικοί σπόροι;

Οι μη υβριδικοί σπόροι είναι στην ουσία οι παραδοσιακές ποικιλίες των φυτών οι οποίες προέρχονται από τα φυτά που έχουν επικονιασθεί με φυσικό τρόπο (στη φύση). Ορισμένες από αυτές τις ποικιλίες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Οι μη υβριδικοί σπόροι θα παράγουν φυτά των οποίων οι σπόροι θα παράγουν περισσότερα φυτά που μοιάζουν με τα αρχικά φυτά (τους γονείς).

seed money 2

• Τι χρησιμοποιούμε τελικά, υβριδικούς ή μη υβριδικούς σπόρους;

Παρά τη διαμάχη που επικρατεί σχετικά με τα υβρίδια και μη, το αν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί υβριδικούς ή όχι σπόρους, αυτό είναι καθαρά ένα θέμα προσωπικής επιλογής του καλλιεργητή. Τόσο οι υβριδικοί όσο και οι μη, έχουν υπέρ και κατά.

Τα πλεονεκτήματα των υβριδικών σπόρων είναι ότι τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στο χωράφι (περισσότερα φυτά, ανθεκτικότερα φυτά κ.α.) κάτι που τελικά σημαίνει μεγαλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερο κέρδος για τον παραγωγό.

Τα μειονεκτήματα των υβριδικών σπόρων είναι το μεγαλύτερο κόστος αγοράς εξαιτίας της εξειδικευμένης διαδικασίας επικονίασης, καθώς και ότι οι σπόροι που συλλέγονται από τα υβριδικά φυτά δε θα δώσουν το ίδιο φυτό το επόμενο έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να μην προκύπτουν καθόλου καινούρια φυτά από το αρχικό.

f17

Τα πλεονεκτήματα των μη υβριδικών σπόρων είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσιες ποικιλίες φυτών. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά τομάτας με διαφορετική εμφάνιση το καθένα καθώς και με διαφορετική και αξιόλογη γεύση.

Επίσης, στην περίπτωση των μη υβριδικών σπόρων, κανείς μπορεί να συλλέξει σπόρους από το αρχικό φυτό και να τους ξαναχρησιμοποιήσει την επόμενη καλλιεργητική χρονιά για την παραγωγή της ίδιας ποικιλίας φυτών.

Τα μειονεκτήματα των μη υβριδικών σπόρων είναι η ευαισθησία πολλών από αυτούς σε ασθένειες και εχθρούς καθώς επίσης και οι μειωμένες αποδόσεις.

Η επιλογή του είδους σπόρου είναι τελικά δική σας και εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις σας.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας