Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Ελληνικό γενετικό υλικό Αχλαδιάς

Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Γ.Β. & Φ.Π. Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας & Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia
Ελληνικό γενετικό υλικό Αχλαδιάς

Η αχλαδιά (Pyrus communis L.) κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας θάλασσας, ανήκει στην κατηγορία των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων και κατατάσσεται στην οικογένεια Rosaceae.

Οι δυναμικότερες ζώνες καλλιέργειας , στην Ελληνική επικράτεια, εντοπίζονται στις ευρύτερες περιοχές Σκύδρας, Βέροιας, Τρίπολης και Τυρνάβου.

Οι σπουδαιότερες Ελληνικές Ποικιλίες αχλαδιάς ,τύπου ‘Κοντούλας’, είναι οι παρακάτω: ‘Συργιαννίδης’, ‘Καλλιόπη’, ‘Βεργίνα’.

Δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων της Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (πρώην Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας με πρωτοβουλία του κ. Γ. Συργιαννίδη), χαρακτηρίζονται ως μεγαλόκαρπες σε σχέση με την παραδοσιακή ποικιλία ‘Κοντούλα’ με πρώιμη ωρίμανση, αλλά είναι ευαίσθητες στο βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora).

ybridia axladias

Τα υβρίδια αχλαδιάς προήλθαν από την διασταύρωση των ποικιλιών:

1.’Santa Maria’ x ‘Κοντούλα’(‘Συργιαννίδης’)

2.’Κρυστάλλι’ x ‘Κοντούλα’(‘Καλλιόπη’)

3.’Santa Maria’x ‘Κρυστάλλι’(‘Βεργίνα’)

Το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης εκπονήθηκε με στόχο την δημιουργία νέων γενοτύπων, με ανώτερα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, μέσω της κλασικής μεθόδου διασταυρώσεως.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό γιατί επιτεύχθηκε ένα “πάντρεμα”, μεταξύ των χαρακτηριστικών της ‘Santa maria’ με τα αρωματικά και γευστικά γονίδια της ‘Κοντούλας’.

Η αναγνώριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθε να επιβεβαιώσει την επιτυχία και τις συμπεριέλαβε ως προωθούμενες ποικιλίες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών.

cv.’Santa Maria’

Πρώιμη Ιταλική ποικιλία αχλαδιάς, εντοπίστηκε το 1951 στη Φλωρεντία με κύρια χαρακτηριστικά, τους μεγάλους και χυμώδεις κίτρινους καρπούς.

Η σάρκα είναι λευκή και διακρίνεται για το ιδιαίτερο άρωμα της. Οι καρποί της όμως δεν συντηρούνται ικανοποιητικά στο ψυγείο και η εποχή συγκομιδής κυμαίνεται συνήθως στο 10 δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ποικιλία ‘Συργιαννίδη’

Προέλευση: ‘Santa Maria’ x ‘Κοντούλα’.

Δένδρο: Ζωηρό με ορθόκλαδη ανάπτυξη και μικρότερη καρπόπτωση στο υποκείμενο κυδωνιάς ΒΑ29.

Ανθοφορία: Τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου (μ.ο.25/3).

Επικονίαση: ‘Βεργίνα’,’Κρυστάλλι’.

Καρπός: Το σχήμα του μοιάζει με της ‘Κοντούλας’ και ζυγίζει κατά μέσο όρο 130γρ.Η ημερομηνία συγκομιδής είναι στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, στην περιοχή του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Το χρώμα της επιδερμίδας είναι κίτρινο με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 40-50%.Ο χρόνος συντήρησης στους ψυκτικούς θαλάμους ,διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Ποικιλία ‘Καλλιόπη’

Προέλευση: ‘Κρυστάλλι’ x ‘Κοντούλα’.

Δένδρο: Μέτρια ζωηρότητα με ημιορθόκλαδη ανάπτυξη. Ικανοποιητική συγγένεια με το υποκείμενο κυδωνιάς ΒΑ29.

Ανθοφορία: Πρωιμότερη κατά 2-3ημέρες από την ποικιλία’ Κρυστάλλι’.

Επικονίαση: ‘Βεργίνα’,’ Κρυστάλλι’.

Καρπός: Όψιμη μεγαλόκαρπη και παραγωγική ποικιλία ‘Κοντούλας’. Η ημερομηνία συγκομιδής κυμαίνεται στο 30 δεκαήμερο Ιουλίου και ζυγίζει 125γρ.κατά μέσο όρο. Το σχήμα του καρπού , το χρώμα της επιδερμίδας καθώς και η γεύση μοιάζει με της ‘Κοντούλας’.

Ποικιλία ‘Βεργίνα’ 

Προέλευση: ‘Santa Maria’ x ‘Κρυστάλλι’.

Δένδρο: Μέτρια ζωηρότητα ημιορθόκλαδο έως πλαγιόκλαδο.

Ανθοφορία: Είναι πρωιμότερη κατά 2 περίπου ημέρες σε σύγκριση με την ποικιλία ‘Κρυστάλλι’.

Επικονίαση: ‘Σηργιαννίδης’, ‘ Καλλιόπη’.

Καρπός: Παραγωγική ποικιλία. Το σχήμα του καρπού , το χρώμα της επιδερμίδας καθώς και η γεύση μοιάζει με της ‘Κοντούλας’. Η ημερομηνία συγκομιδής κυμαίνεται στο 30 δεκαήμερο Ιουλίου και ζυγίζει 125γρ.κατά μέσο όρο. Η επιδερμίδα έχει ρόδινο επίχρισμα προς την ηλιαζόμενη πλευρά. Ο χρόνος συντήρησης στους ψυκτικούς θαλάμους ,διαρκεί περίπου δύο μήνες.


Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος
ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Γ.Β. & Φ.Π.
Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ
Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia.


Βιβλιογραφία

‘Κalliopi’ summer pear. (T. Sotiropoulos, G. Syrgianidis, N. Koutinas, A. Petridis, D.Almaliotis).
HortScience 44 (7): 2015-2016 (2009).

‘Syrgiannidis’: an early maturing pear. (G. Syrgiannidis, T. Sotiropoulos, N. Koutinas, D. Almaliotis). HortScience 45(2): 304-305 (2010).

‘Vergina pear’. (G. Syrgiannidis, T. Sotiropoulos, Α. Petridis, I. Therios).
HortScience 46(1): 130-131 (2011).

Review of pome fruit breeding in Balkan. (Militaru Madalina, Braniste Nicolae, Butac Madalina, Sestraş Adriana, Sotiropoulos Thomas, Milan Lukić, Barbra Ambrožič Turk, Vassiliy Zhuvinov).
Acta Horticulturae. 981: 177-184, 2013.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας