Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019

Η ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.

Κωνσταντίνος Καζαντζής & Θωμάς Σωτηρόπουλος | ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (nagrefpi@otenet.gr)
Η ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.

Το γένος Malus είναι μια ομάδα φυλλοβόλων οπωροφόρων της οικογένειας Rosaceae, που περιλαμβάνει 50-60 είδη, μεταξύ των οποίων και η γνωστή, καλλιεργούμενη μηλιά (Malus domestica Borkh.).

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», διατηρεί στις συλλογές του στη Νάουσα, αρκετά είδη του γένους Malus, για λόγους αξιοποίησης και χρήσης τους σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης της μηλιάς, καθώς και για λόγους διατήρησης της βιοποικιλότητας των φυλλοβόλων δένδρων. Τα παραπάνω υλοποιούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. ως επίσημη Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού Φυλλοβόλων Οπωροφόρων της χώρας μας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού Οπωροφόρων.

Η παρούσα φωτοπαρουσίαση επικεντρώνεται στην καλλωπιστική αξία των συγκεκριμένων ειδών, μέσω της παρουσίασης των ιδιαίτερα όμορφων ανθέων που τα κοσμούν, κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες ανθέων των πιο εντυπωσιακών ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στις συλλογές του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.:

malus1

malus2

malus3

malus4

malus5

Τα άνθη φύονται σε σκιαδόμορφους κόρυμβους, με πεντάλοβο κάλυκα και στεφάνη που φέρει πέντε πέταλα, το χρώμα των οποίων ποικίλει από λευκό έως κόκκινο. Επίσης, ο χρωματισμός μπορεί να αλλάζει με την πάροδο της διαδικασίας της άνθισης από τις κόκκινες αποχρώσεις προς τις λευκές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καρποί που παράγουν τα είδη του γένους Malus που είναι μικρού μεγέθους και παράγονται σε ποικίλα χρώματα, ανάλογα με το είδος και μπορούν να παραμείνουν ανηρτημένα στο δένδρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ξεχωρίζει φυσικά η περίπτωση της καλλιεργούμενης μηλιάς (Malus domestica) της οποίας οι καρποί είναι ευμεγέθεις και έχουν μεγάλη εμπορική αξία σε όλη την υδρόγειο.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας