Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Ιπποκαστανέα ή Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum L.)

Κωνσταντίνος Καζαντζής1 & Ιωάννης Μάνθος2 ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων 1: Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας 2: Τμήμα Ακροδρύων Βαρδατών Φθιώτιδας
Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Ιπποκαστανέα ή Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum L.)
Η Αγριοκαστανιά ή Ιπποκαστανέα ή Αίσκουλος (Aesculus hippocastanum L., Οικογένεια: Sapindaceae ή Hippocastanaceae κατά άλλους) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.

Απαντάται ως αυτοφυές σε δάση σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα μπορεί να βρεθεί κυρίως στα δάση της Ηπείρου και της Μακεδονίας αλλά και σε σαφώς μικρότερη έκταση χαμηλότερα, όπως στην Φθιώτιδα και την Αττική. Επίσης καταλαμβάνει χώρους, υπό μορφή καλλωπιστικών δενδροστοιχιών, σε πολλά πάρκα της Ευρώπης και της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και ο Εθνικός Κήπος στην Αθήνα.

Πρόκειται περί δένδρου που μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα ύψος, με μεγάλα, παλαμοειδή, πράσινα, οδοντωτά και σχεδόν λεία φύλλα, που παρέχουν ευχάριστη και δροσερή σκιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ανθίζει το διάστημα Απριλίου-Μαΐου και δημιουργεί πανέμορφες ομάδες ανθέων (βότρυες), λευκού έως ροζ χρώματος, με μήκος από 10 έως 30 εκατοστά (Φωτογραφία 1).

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Άνθη Ιπποκαστανέας.

Ο καρπός της μοιάζει με αυτόν της καλλιεργούμενης ευρωπαϊκής καστανιάς (Castanea sativa Mill., Οικογένεια: Fagaceae) αλλά είναι διαφορετικού σχήματος, μεγαλύτερου μεγέθους και δεν είναι εδώδιμος (Φωτογραφία 2). Η κάψα του είναι εχινόμορφος, με σαφώς μικρότερους άκανθες από αυτόν της καλλιεργούμενης καστανιάς, και φιλοξενεί συνήθως έναν καρπό και σπανιότερα δύο.

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Κάψα και καρπός Ιπποκαστανέας.

Το δένδρο σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για καλλωπιστικούς σκοπούς και λόγους αναψυχής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Παλαιότερα έβρισκε πολλές φαρμακευτικές χρήσεις. Από το φλοιό της και τους καρπούς παράγονταν προϊόντα που βοηθούσαν στις φλεβίτιδες, τις αιμορροΐδες, τις εκχυμώσεις, τους κιρσούς και γενικότερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από φλεβική ανεπάρκεια. Η ονομασία Ιπποκαστανέα άλλωστε, προέρχεται από τη χρήση της για φαρμακευτικούς λόγους στα άλογα, για την ανακούφισή τους από κολικούς.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας