Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

Ποια η διαφορά μεταξύ ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Ποια η διαφορά μεταξύ ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων;

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει μία πολιτική ποιότητας που στοχεύει στην προστασία ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων η οποία προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, τα οποία σχετίζονται με το τόπο και το τρόπο παραγωγής τους.

Που στοχεύουν τα συστήματα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τα συστήματα ποιότητας συχνά συνδέουν τις ονομασίες των προϊόντων με μία «γεωγραφική ένδειξη» (ΓΕ) δηλαδή το τόπο παραγωγής τους. Έτσι τα προϊόντα αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές. Άλλες ονομασίες προωθούν τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σε μέρη με δύσκολη πρόσβαση όπως βουνά και νησιά.

Σε τι διαφέρουν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ;

Οι γεωγραφικές ενδείξεις κατοχυρώνουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων τα χαρακτηριστικά συνδέονται με το τόπο παραγωγής.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

ΠΟΠ - προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (τρόφιμα και οίνοι)

ΠΓΕ - προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη (τρόφιμα και οίνοι)

Η διαφορά μεταξύ των ΠΟΠ και των ΠΓΕ προϊόντων αφορά κυρίως την ποσότητα πρώτων υλών του προϊόντος που πρέπει να προέρχονται από την περιοχή ή  τη διαδικασία παραγωγής που είναι δυνατόν να πραγματοποιείται εντός της συγκεκριμένης περιοχής.

Ποιο σήμα πρέπει να φέρουν τα ΠΟΠ & ΠΓΕ;

- Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)

ΠΟΠ

Προϊόντα: τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα και οίνοι.

Προδιαγραφές: Κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πρέπει να πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή. Για τους οίνους, αυτό σημαίνει ότι τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή όπου παράγεται ο οίνος.

Παράδειγμα: Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα παράγεται εξ ολοκλήρου στην περιοχή της Καλαμάτας στην Ελλάδα, με ποικιλίες ελιάς της περιοχής αυτής.

Επισήμανση: υποχρεωτική για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, προαιρετική για τον οίνο.

- Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ)

ΠΓΕ

Προϊόντα: τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα και οίνοι.

Προδιαγραφές: Για τα περισσότερα προϊόντα, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση των οίνων, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80 % των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται πραγματικά ο οίνος.

Παράδειγμα: Το χοιρομέρι με την ΠΓΕ Westfälischer Knochenschinken παράγεται στη Βεστφαλία με πατροπαράδοτες τεχνικές, αλλά το χρησιμοποιούμενο κρέας δεν προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας.

Επισήμανση: υποχρεωτική για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, προαιρετική για τον οίνο.

Ποια αποτελεί την αρμόδια αρχή ελέγχου στην Ελλάδα;

Από 01/06/2006 για τη χώρα μας ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (AGROCERT), είναι αρμόδιος για την έγκριση των υποβαλλόμενων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αιτημάτων ένταξης στο σύστημα ελέγχου, την πραγματοποίηση ελέγχων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε., τη διασφάλιση της τήρησης των προδιαγραφών , την πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων και την τήρηση Μητρώου Εγκεκριμένων επιχειρήσεων και Μητρώου δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Πηγές:

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-and-quality-schemes-explained_el

https://www.minagric.gr/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta

https://www.minagric.gr/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας