Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017

Μια πιο κοντινή ματιά στο ιδανικό προϊόν θρέψης

Haifa Blog | Θανάσης Ρώσογλου, Γενικός Διευθυντής της Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Μια πιο κοντινή ματιά στο ιδανικό προϊόν θρέψης

Τα τελευταία 5 χρόνια η βιομηχανία λιπασμάτων έχει αναπτύξει και έχει παραγάγει τις παρακάτω δύο καινοτομίες όσον αφορά στη θρέψη των καλλιεργειών: UREA COATED (UC).

Αντιμετωπίζοντας έτσι τις απώλειες του Αζώτου, αυτά τα προϊόντα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα χρήσης των θρεπτικών ουσιών από 35-50 % στο 95 % , επιτρέποντας μία και μοναδική εφαρμογή σε ποσοστό 50% επί των συμβατικών μεθόδων λίπανσης, μειώνοντας έτσι το κόστος της αζωτούχου λίπανσης ανά εκτάριο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των βασικών λιπασμάτων.

Τα NPK + ME με βάση το νιτρικό κάλιο (NPK-NOP):

Δεδομένου ότι το νιτρικό κάλιο είναι η καθαρότερη πηγή καλίου, στο 100% των θρεπτικών ουσιών, τα λιπάσματα αυτά είναι τα πιο θρεπτικά συμπυκνωμένα προϊόντα χωρίς επιβλαβή συστατικά (όπως Cl και SO3) στη ζώνη των νεαρών φυτών.


Η άποψή μου είναι πως τα παραπάνω προϊόντα θρέψης πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ιδανικού λιπάσματος του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο:

"Πώς ορίζουμε το Ιδανικό Λίπασμα"


Ας εξετάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ένα προς ένα:

• Τα ιδανικό λίπασμα θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των καλλιεργειών για μία καλλιεργητική περίοδο (ΝΑΙ)

• Το ιδανικό λίπασμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μία και μοναδική φορά χωρίς να υπάρχει η ανάγκη επανεφαρμογής του στο χωράφι (ΝΑΙ)

• Το ιδανικό λίπασμα θα πρέπει να είναι προστατευμένο από τυχόν απώλειες όπως συμβαίνει στα περισσότερα αζωτούχα λιπάσματα (ΝΑΙ)

• Το ιδανικό λίπασμα θα πρέπει να είναι προστατευμένο από την αζωτοδέσμευση στα σωματίδια πηλού του εδάφους όπως συμβαίνει με τα φωσφορικά (ΝΑΙ στην περίπτωση των επικαλυμμένων φωσφορικών)

• Το κόστος της εφαρμογής θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό (ΝΑΙ, δεδομένου ότι χρησιμοποιώντας μειωμένους συντελεστές επιτυγχάνουμε την ίδια απόδοση)

• Το κόστος του ιδανικού λιπάσματος ανά εκτάριο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο ή χαμηλότερο από αυτό των συμβατικών προϊόντων θρέψης (ΝΑΙ)

• Το ιδανικό λίπασμα θα πρέπει να μπορεί να αντέχει σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, στρες) (ΝΑΙ)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Σήμερα, η βιομηχανία των λιπασμάτων βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή του ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ και εμείς ως πρωτοπόροι της θρέψης των φυτών θα πρέπει να διαδώσουμε την πολύτιμη πληροφορία στον καλλιεργητή.


Πηγή: Haifa Blog

Γράφει ο: Θανάσης Ρώσογλου, Γενικός Διευθυντής της Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Άρθρο: Coming close to IDEAL FERTILIZER (IF) 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας