Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023

Οδηγός διαφυλλικής λίπανσης

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Οδηγός διαφυλλικής λίπανσης

Οι απόψεις διίστανται: Διαφυλλικές λιπάνσεις ή όχι; Υπερτερούν άραγε των εδαφικών εφαρμογών;

Ας προσπαθήσουμε παρακάτω να δώσουμε μία απάντηση.

Η διαφυλλική λίπανση των καλλιεργειών είναι η πρακτική της παροχής θρεπτικών ουσιών στα φυτά μέσω του φυλλώματός τους. Περιλαμβάνει ψεκασμό διαλυμένων στο νερό λιπασμάτων απευθείας στα φύλλα.

Πολλοί καλλιεργητές πιστεύουν ότι οι διαφυλλικές λιπάνσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με την εφαρμογή λιπασμάτων στο έδαφος και συνδέονται με υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερης ποιότητας παραγόμενο προϊόν.

foliage

Υπό ποιές συνθήκες προτιμάται η διαφυλλική λίπανση;

✔  Περιοριστικοί παράγοντες:

Συνιστάται διαφυλλικός ψεκασμός όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες περιορίζουν την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες του φυτού. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν το υψηλό ή το χαμηλό pH του εδάφους, την ακατάλληλη θερμοκρασία, την υπερβολικά χαμηλή ή υψηλή υγρασία του εδάφους, ασθένειες και εχθρούς ριζών που επηρεάζουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, τις ανισορροπίες θρεπτικών ουσιών στο έδαφος κ.λ.π.

Για παράδειγμα, η διαθεσιμότητα μικροθρεπτικών συστατικών μειώνεται σημαντικά σε υψηλό εδαφικό pH. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή των παραπάνω συστατικών διαφυλλικά, μπορεί να είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος παροχής μικροθρεπτικών συστατικών στο φυτό.

✔  Συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων:

Ένα από τα πλεονεκτήματα των διαφυλλικών λιπάνσεων είναι η γρήγορη και άμεση ανταπόκριση του φυτού σε αυτές τις εφαρμογές. Η αποτελεσματικότητα της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών θεωρείται ότι είναι 8 έως 9 φορές υψηλότερη όταν εφαρμόζονται θρεπτικά συστατικά στα φύλλα σε σύγκριση με την εφαρμογή θρεπτικών ουσιών στο έδαφος.

Επομένως, όταν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, μια γρήγορη αλλά προσωρινή λύση θα ήταν η εφαρμογή της ανεπαρκούς θρεπτικής ουσίας μέσω διαφυλλικών εφαρμογών.

foliage2

✔  Συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης του φυτού:

Τα φυτά απαιτούν διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Μερικές φορές είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ισορροπία θρεπτικών ουσιών στο έδαφος. Οι διαφυλλικές εφαρμογές βασικών θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια των βασικών σταδίων ανάπτυξης μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και την ποιότητα.

Περιπτώσεις που δεν προτιμάται η διαφυλλική λίπανση

✔  Περιορισμένη δοσολογία:

Τα θρεπτικά συστατικά που εφαρμόζονται στις διαφυλλικές λιπάνσεις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις θρεπτικών συστατικών της καλλιέργειας.

✔  Φυτοτοξικότητα:

Η εφαρμογή υψηλών συγκεντρώσεων θρεπτικών ουσιών στο φύλλωμα μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο των φύλλων, καθώς το νερό εξατμίζεται και τα άλατα παραμένουν στα φύλλα.

phytotoxicity

✔  Υψηλό κόστος:

Λόγω της φυτοτοξικότητας, πρέπει να εφαρμόζονται μικρές ποσότητες θρεπτικών ουσιών σε υψηλότερη συχνότητα. Ωστόσο, οι συχνές εφαρμογές σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις είναι δαπανηρές και μη πρακτικές.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των διαφυλλικών εφαρμογών;

✔  Το pH του ψεκαστικού διαλύματος:

Τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να είναι σε διαλυτή μορφή για να μπορέσει το φυτό να τα απορροφήσει. Το pH επηρεάζει τη διαλυτότητα των θρεπτικών ουσιών και την αλληλεπίδρασή τους με άλλα συστατικά στο νερό. Γενικά, το όξινο pH βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών μέσω της φυλλικής επιφάνειας.

Επιπλέον, το pH επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φύλλα με άλλους τρεις τρόπους:

1. Tο pH επηρεάζει το φορτίο της επιδερμίδας των φύλλων και επομένως την επιλεκτικότητά της όσον αφορά στα ιόντα

2. Η ιοντική μορφή των θρεπτικών ουσιών εξαρτάται από το pH και επομένως το pH μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό διείσδυσης.

3. Το pH μπορεί να επηρεάσει τη φυτοτοξικότητα των σκευασμάτων.

Συμπερασματικά λοιπόν, το pH του ψεκαστικού διαλύματος θα πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη θρεπτική ουσία.

foliage1

✔  Χρήση επιφανειοδραστικών ουσιών:

Τα επιφανειοδραστικά συμβάλλουν στην ομοιόμορφη κάλυψη του φυλλώματος. Αυξάνουν τη συγκράτηση του ψεκαστικού διαλύματος, μειώνοντας έτσι την επιφανειακή τάση των σταγονιδίων.

✔  Χρόνος εφαρμογής:

Ο καλύτερος χρόνος για διαφυλλικές εφαρμογές είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα στόματα είναι ανοιχτά. Δε συνιστώνται ψεκασμοί όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 26.6 ° C.

✔  Μέγεθος σταγονιδίων:

Τα μικρότερα σταγονίδια καλύπτουν μια ευρύτερη περιοχή και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών. Ωστόσο, όταν τα σταγονίδια είναι πάρα πολύ μικρά, μπορεί να υπάρξει ανεπιθύμητη απορροή.

✔  Όγκος ψεκαστικού διαλύματος:

Ο όγκος του ψεκαστικού διαλύματος έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Θα πρέπει να επαρκεί για να καλύψει πλήρως ολόκληρο το φυτό, αλλά να μην είναι πολύ υψηλός ώστε τα θρεπτικά συστατικά να απορρέουν στο φύλλωμα.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας