Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζουμε με τον ΣΠΕΛ την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

ΣΠΕΛ - Δελτίο Τύπου
Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζουμε με τον ΣΠΕΛ την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

Η χρήση λιπασμάτων στη γεωργία άλλαξε την ιστορία της γεωργίας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού, στην εξασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων και στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και συμπίπτει με την επέτειο της ανακάλυψης της σύνθεσης της αμμωνίας. Η μέθοδος Haber-Bosch, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλείται η σημαντικότερη εφεύρεση του 20ού αιώνα, καθώς "πυροδότησε την έκρηξη του πληθυσμού".

Οι εξελίξεις δε που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια τόσο σε τεχνολογικό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό και βιομηχανικό είναι ραγδαίες, ενώ ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα λιπάσματα τις επόμενες δεκαετίες στη διατροφή του ανθρώπου και στην ασφάλεια της τροφής θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

download

Ο ΣΠΕΛ συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια αυτή γιορτή, πρόσφερε λιπάσματα στο 1o Γυμνάσιο Χαλανδρίου, καθώς και στους μαθητές του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Αγίου Δημητρίου για να αξιοποιηθούν από το εργαστήριο κηπουρικής, βοηθώντας πρακτικά στον αγώνα των παιδιών για μάθηση.

Παράλληλα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων, ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στα πλαίσια του μαθήματος "Λιπάσματα-Λιπάνσεις" έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει κοινή ανοικτή εκδήλωση τον Νοέμβριο με τίτλο: "Λιπάσματα και Λιπάνσεις στην εποχή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της κυκλικής οικονομίας, όπου θα παρουσιαστεί ο ρόλος των λιπάνσεων στη γεωργική παραγωγή, η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας στον κλάδο της θρέψης φυτών, καθώς και η προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή λιπασμάτων "

SPEL

Επίσης ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των λιπασμάτων επισημαίνει ότι:

► Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων

► Το 1960, 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εξασφάλιζε τροφή για 2 ανθρώπους

► Το 2025 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για 5 ανθρώπους

► Κάθε λεπτό χάνονται 100 στρέμματα γεωργικής γης

► Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται το 2025 να αυξηθεί 25%

► Τα Λιπάσματα εξασφαλίζουν στις καλλιέργειες υψηλότερες αποδόσεις, πιο υγιή φυτά και υψηλότερης διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα

► Τα Λιπάσματα είναι η Τροφή της Τροφής μας

2018 IFA Nutrients are Food for Plants and Humans 700


 ΣΠΕΛ LOGO

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας