Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Λίπανση των σιτηρών με UTEC®, υψηλή απόδοση με μειωμένες απώλειες

EUROCHEM
Λίπανση των σιτηρών με UTEC®, υψηλή απόδοση με μειωμένες απώλειες

Αξιόπιστη Αποτελεσματικότητα + Μεγαλύτερες αποδόσεις στην καλλιέργεια + Μεγάλη σταθερότητα + Ευελιξία στο χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής = ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

UTEC®46 = Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Η Ουρία είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα, συνδυάζοντας τις υψηλές λιπαντικές μονάδες και την ευκολία στη χρήση. Ωστόσο λόγω της σύνθεσής της υπάρχουν σημαντικές απώλειες Αζώτου μετά την εφαρμογή της, οι οποίες εξαρτώνται από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες.

Αυτές οι απώλειες Αζώτου εμφανίζονται κατά την εφαρμογή της Ουρίας στο έδαφος, όπου ένα ποσοστό μετατρέπεται σε αέρια αμμωνία (NH3 ) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH+ 4 ).

Αυτή η διαδικασία που λέγεται Υδρόλυση τη Ουρίας καταλύεται από το ένζυμο Ουρεάση, που παράγεται από τα φυτά αλλά και τα βακτήρια του εδάφους (απευθυνθείτε στα διαγράμματα 1α) και 1β) για περισσότερες λεπτομέρειες). Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας αυτής της αντίδρασης είναι η εδαφική υγρασία.

UTEC®: Από την αποτελεσματική λίπανση στις υψηλές αποδόσεις

Το UTEC® είναι παρεμποδιστής της Ουρεάσης, σε υγρή μορφή, που περιέχει σαν δραστική ουσία το NBPT. To NBPT εμποδίζει προσωρινά τη δράση της Ουρεάσης. Επιδρά θετικά στην επιβράδυνση διάσπασης της Ουρίας και συνεπώς στις απώλειες του Αζώτου λόγω διαφυγής σε αέρια μορφή.

Κάτω από ποιές συνθήκες το UTEC®46 αποδίδει καλύτερα?

► Ξηροθερμικές κλιματολογικές συνθήκες

► Χαμηλά ποσοστά έκπλυσης και άρδευσης

► Εδάφη με υψηλές τιμές pH

► Εδάφη με μειωμένη ικανότητα συγκράτησης θρεπτικών στοιχείων

►Εδάφη με χαμηλή οργανική ουσία

1α) Μετατροπή της Ουρίας χωρίς UTEC®

 1a

Η Ουρεάση μετατρέπει την Ουρία σε διαθέσιμη για το φυτό μορφή Αζώτου. Σε αυτή την αντίδραση ένα ποσοστό μετατρέπεται σε αέρια αμμωνία που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

β) Μετατροπή της Ουρίας παρουσία UTEC®

1b

Το UTEC® , ως παρεμποδιστής Ουρεάσης, καθυστερεί τη μετατροπή της Ουρίας σε αμμωνιακά ιόντα και αμμωνία. Οδηγεί στη μείωση των απωλειών του Αζώτου, με αποτέλεσμα το φυτό να εκμεταλλεύεται το σύνολο των εφαρμοζόμενων μονάδων Αζώτου

utec logo

UTEC®46 = ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Για αρκετούς λόγους, το UTEC® συνηγορεί στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στην καλλιέργεια:

Η Ουρία εφαρμόζεται συνήθως στην επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα σημαντικές (όπως περιγράφηκε) απώλειες Αζώτου λόγω μετατροπής της σε αέρια αμμωνία. Για να αποφύγουμε αυτές τις απώλειες συνίσταται να ακολουθούν ποτίσματα ή φυσικές βροχοπτώσεις σύμφωνα με αποδεικτικά που έχουν γίνει (Sanz-Cobena et al., 2011).

Ένας άλλος τρόπος προκειμένου να αποφύγουμε τις απώλειες του Αζώτου είναι να ενσωματώσουμε την Ουρία στο έδαφος. Ωστόσο για να μην έχουμε απώλειες Αζώτου θα πρέπει να ενσωματωθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 8 εκατοστών (Wissemeier et al., 2010).

syn

Το UTEC®46 μας δίνει μεγάλη ευελιξία στον χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής, αφού οι απώλεις Αζώτου ακόμα και 14 ημέρες μετά την εφαρμογή του στο έδαφος είναι μηδαμινές, χωρίς να απαιτείται βαθιά ενσωμάτωση ή άμεσες βροχοπτώσεις. Επιπλέον το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του UTEC®46 μας επιτρέπει τον έλεγχο της εφαρμογής του στο χωράφι.

utec 1

ΣΥΝ = ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο χωράφι, όταν λιπαίνουμε με Ουρία ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 50% του Αζώτου μπορεί να χαθεί. Σε εργαστηριακές μετρήσεις αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80%.

Η λίπανση με UTEC®46 καθυστερεί την υδρόλυση της Ουρίας μέχρι και 14 ημέρες. Εξαιτίας αυτής της δράσης το ποσοστό του Αζώτου που παραμένει στο έδαφος είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τη χρήση συμβατικής Ουρίας, Σε περισσότερα από 100 πειραματικά που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, με τη χρήση του UTEC®46 εμφανίστηκε σημαντική αύξηση στην παραγωγή σε σχέση με τη χρήση συμβατικής Ουρίας. με αποτέλεσμα τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Αζώτου από τα φυτά που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής.

Αποτελεσματικότητα του UTEC®

(Πηγή: BASF Κέντρο γεωργικών ερευνών)

utec apotelesmatikothta

Συνοψίζοντας, η προσθήκη του παρεμποδιστή Ουρεάσης UTEC® παρατείνει σημαντικά τη διαθεσιμότητα του απαιτούμενου Αζώτου, που έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης του Αζώτου και τη σημαντική αύξηση της παραγωγής.

ΣΥΝ = ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ

Σε περισσότερα από 100 πειραματικά που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, με τη χρήση του UTEC® 46 εμφανίστηκε σημαντική αύξηση στην παραγωγή σε σχέση με τη χρήση συμβατικής Ουρίας.

utec bambaki sitari

peiramatika apotelesmata

ΣΥΝ = ΥΨΗΛΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Υψηλή σταθερότητα

Το UTEC® είναι ένα έτοιμο διάλυμα σε υγρή μορφή που εφαρμόζεται στην Ουρία. Λόγω της υγρής του μορφής η επικάλυψη των κόκκων της Ουρίας είναι η μέγιστη δυνατή με αποτέλεσμα το τελικό μας προϊόν, UTEC®46 να εμφανίζει πολύ μεγάλη σταθερότητα. Η δυνατότητα αυτή μας δίνει την ευελιξία αποθήκευσης του για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχουν απώλειες της δραστικής ουσίας NBPT. Η σταθερότητα αυτή στο UTEC®46 διατηρείται υψηλή ακόμα και 100 ημέρες μετά την εφαρμογή του UTEC® στην Ουρία όταν αυτή αποθηκεύεται χύμα (όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα) ή και μέχρι 180 ημέρες όταν αυτή αποθηκεύεται σε σάκους.

Η σταθερότητα του NBPT στην Ουρία (αποθήκευση χύμα Ουρίας χωρίς κάλυψη, θερμοκρασία περίπου 30°C, . 50% σ.υ.)

(Πηγή: BASF κέντρο γεωργικών ερευνών)

utec statherothta

Λόγω της υψηλής του σταθερότητας το UTEC® δίνει τη δυαντότητα αποθήκευσης χωρίς απώλειες.

utec 2

ΣΥΝ = ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στη γεωργική πρακτική, οι απώλειες του Αζώτου συχνά συνδυάζονται με την εφαρμογή μεγαλύτερων ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων. Ωστόσο η Ορθή Γεωργική Πρακτική συνιστά οι ποσότητες των αζωτούχων λιπασμάτων να ισορροπούν με τις ποσότητες του Αζώτου που απομακρύνονται κατά τη συγκομιδή της καλλιέργειας. Οι εφαρμογές μεγαλύτερων ποσοτήτων λιπασμάτων (για θετικό ισοζύγιο N) επιβαρύνουν το περιβάλλον και δε συμβαδίζουν με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Το UTEC® 46 λόγω της υψηλότερης αποδοτικότητας του Αζώτου σε σχέση με τη συμβατική Ουρία επιδρά θετικά  Λόγω της υψηλής του σταθερότητας το UTEC® μας δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης χωρίς απώλειες. σε αυτό το ισοζύγιο χωρίς να έχουμε επιβάρυνση του εδάφους εξαιτίας των υπερβολικών λιπάνσεων.

Το Άζωτο σε αέρια μορφή που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και επιστρέφοντας στο έδαφος με τις βροχοπτώσεις, συμβάλλει στο φαινόμενο της νιτρορύπανσης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ορθολογική χρήση λιπασμάτων στις κατάλληλες ποσότητες οδηγεί στη μείωση αυτού του φαινομένου αλλά και στη μείωση της νιτρορύπανσης που ευθύνεται σημαντικά για την υποβάθμιση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα.


  Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, επισκεφθείτε το επίσημο site της EUROCHEM 

LINE BLOG LOGO

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας