Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Επένδυση στην ειδική θρέψη για υψηλή παραγωγή & ποιότητα βαμβακιού

Σταύρος Πυρώτης - Γεωπόνος MSc, PhD Product Manager Εξειδικευμένης Θρέψης & Βιοδιεγερτών Sipcam Hellas
Επένδυση στην ειδική θρέψη για υψηλή παραγωγή & ποιότητα βαμβακιού

Το πρόγραμμα λίπανσης-θρέψης αποτελεί μια από τις πλέον κρίσιμες καλλιεργητικές φροντίδες καθώς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή και να επιδράσει θετικά στην ποιότητα του βαμβακιού.

Για την αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από τον αγρό, είναι απαραίτητο το μεγαλύτερο μέρος των λιπαντικών μονάδων να παρασχεθεί από το έδαφος. Κρίσιμο ρόλο όμως παίζουν και οι διαφυλλικές εφαρμογές θρέψης που έχουν διπλό στόχο, αφενός να καλύψουν τυχόν ανάγκες του φυτού σε θρεπτικά, αφετέρου να επηρεάσουν την ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων στο φυτό και να το στρέψουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση (ανθοφορία, καρποφορία, ωρίμανση κτλ.)

Ειδικότερα, στα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης του βαμβακιού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη των αναγκών του φυτού.

Κατά σειρά τα πιο κρίσιμα βλαστικά στάδια είναι:

✔ Ριζοβολία & Πρώτη βλαστική ανάπτυξη

✔ Ανθοφορία (εμφάνιση χτενιών)

✔ Γέμισμα καρυδιών

✔ Ωρίμανση

Ριζοβολία & Πρώτη βλαστική ανάπτυξη

Σε αυτά τα ευαίσθητα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους, τα φυτά είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν σε συνθήκες περιβαλλοντικού στρες, κυρίως λόγω υπερβολικής υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών. Προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες, η χρήση αντιστρεσικών σκευασμάτων, όπως τα υψηλής ποιότητας πρωτεϊνογενετικά φυτικά αμινοξέα του SIPFOL STAR της SIPCAM, είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Ανθοφορία (εμφάνιση χτενιών)

Κύριοι στόχοι των εφαρμογών λίπανσης σε αυτό το στάδιο αποτελούν:

► Ο έλεγχος της υπέρμετρης βλαστικής ανάπτυξης

► Η δημιουργία φυτών, με μικρά μεσογονάτια διαστήματα

► Η ικανοποιητική ανθοφορία

► Η μείωση της απόρριψης καρποφόρων οργάνων

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι απαραίτητη η ορθολογική χρήση αζώτου και η εφαρμογή ικανοποιητικών ποσοτήτων φωσφόρου. Η παρουσία μαγνησίου είναι απαραίτητη καθώς είναι βασικό συστατικό της χλωροφύλλης.

To PHOMAG της SIPCAM με φωσφόρο και μαγνήσιο 45% και 10% β/ο αντίστοιχα είναι η ιδανική πρόταση για διαφυλλικές εφαρμογές κατά την ανθοφορία.

Γέμισμα καρυδιών

Κατά το γέμισμα των καρυδιών, στόχος είναι:

► η αύξηση του βάρους του σπόρου του βαμβακιού

► η βελτίωση της ποιότητας της ίνας

► η πρόληψη τροφοπενιών

Στοιχεία όπως το κάλιο και το ασβέστιο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη άριστης παραγωγής και ποιότητας. Κατά τους θερινούς μήνες, η ύπαρξη υψηλών θερμοκρασιών δυσκολεύει τη μετακίνηση ασβεστίου στους φυτικούς ιστούς από το έδαφος εξαιτίας του ανταγωνισμού του με άλλα πιο ευκίνητα στοιχεία.

Στο στάδιο του γεμίσματος η SIPCAM προτείνει το ISOMIX (N-K +MgO+CaO) (13,5-9-15-3) β/ο. Το ISOMIX βελτιώνει τη φωτοσύνθεση, συμβάλει στην αύξηση του βάρους και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής εξαιτίας του ασβεστίου και καλίου που περιέχει.

Ωρίμανση

Κατά την ωρίμανση οι στόχοι είναι:

► Ομοιόμορφη ωρίμανση

► Πρωίμιση της συγκομιδής

► Ταυτόχρονο "άνοιγμα" του βαμβακιού

Στα τελευταία βλαστικά στάδια του βαμβακιού συχνά παρατηρούνται τροφοπενίες καλίου, ακόμα και σε εδάφη που είναι εφοδιασμένα με κάλιο. Οι τροφοπενίες αυτές οφείλονται στις αυξημένες ανάγκες σε κάλιο στο στάδιο της ωρίμανσης, αλλά και στην αδυναμία των γηρασμένων ριζών να μεταφέρουν τις απαραίτητες ποσότητες καλίου.

Το κάλιο επηρεάζει θετικά

► το βάρος του καρυδιού

► το μήκος της ίνας

► την ωρίμανση και τη συνολική παραγωγή και ποιότητα.

Η SIPCAM  με το υγρό λίπασμα θειοθειικού καλίου S-KALI προσφέρει στον παραγωγό την κατάλληλη λύση για το στάδιο της ωρίμανσης.

To S-KALI προσφέρει κάλιο σε άμεσα απορροφήσιμη μορφή από το φυτό ενώ η απουσία αζώτου από το σκεύασμα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα καθώς αποφεύγεται η οψίμιση της φυτείας ακόμη  και με αργοπορημένη εφαρμογή.

Με το S-KALI η παραγωγή του βαμβακιού αυξάνεται, πρωιμίζει, ωριμάζει ταυτόχρονα και έχει βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ίνας.


 logo tr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας