Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Πώς να βοηθήσετε τα δένδρα σας στην αύξηση της ποιότητας των καρπών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς να βοηθήσετε τα δένδρα σας στην αύξηση της ποιότητας των καρπών

Η λίπανση σχετίζεται με την ανόργανη θρέψη των φυτών, δηλαδή με την θρεπτική τους κατάσταση ως προς τα απαραίτητα ανόργανα στοιχεία (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, B.).

Εάν έστω και ένα από τα απαραίτητα ανόργανα στοιχεία δεν βρίσκεται σε επίπεδα επάρκειας εντός των φυτικών ιστών, τα δέντρα δεν αναπτύσσονται κανονικά, πράγμα που συνήθως συνοδεύεται από μειωμένη παραγωγή καρπών και παραγωγή καρπών κακής ποιότητας.

Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται η διόρθωση της έλλειψης του στοιχείου που λείπει (τροφοπενία) και αυτό γίνεται με εφαρμογή κατάλληλων χημικών, οργανικών ή ανόργανων, σκευασμάτων (λιπασμάτων).

Πρέπει να αναφέρουμε πως:

► Όλοι οι τύποι λιπασμάτων δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα εδάφη.

► Ομοίως, η συχνότητα της λίπανσης και η ποσότητα του λιπάσματος που πρέπει να εφαρμοστεί διαφέρει από έδαφος σε έδαφος.

► Επίσης, ο χρόνος εφαρμογής του λιπάσματος επηρεάζεται από το είδος και τον τύπο του λιπάσματος, από τον τρόπο εφαρμογής του και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δέντρων (ηλικία, βλαστική ανάπτυξη, ποικιλία, υποκείμενο) στα οποία θα εφαρμοστεί.

Η ποιότητα των καρπών καθορίζεται κυρίως:

► από το μέγεθος,

► το βάρος,

► το χρώμα,

► τη γεύση.

ΑΖΩΤΟ

Το άζωτο (Ν) είναι το στοιχείο κλειδί στη λίπανση για τον έλεγχο της βλάστησης και της καρποφορίας των δένδρων. Επηρεάζει την αύξηση της βλάστησης, το σχηματισμό των ανθοφόρων οφθαλμών τα χαρακτηριστικά των καρπών καθώς και την απορρόφηση του Ca,Κ, Zn, και Fe.

Μεγάλη σημασία  για τη γεωργική παραγωγή έχουν επίσης το  Φώσφορο και Κάλιο. Τόσο ο Φώσφορος, όσο και το Κάλιο ως κύρια θρεπτικά στοιχεία απαιτούνται σε µεγάλες ποσότητες.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Ο Φώσφορος παίζει σηµαντικό ρόλο στο µεταβολισµό, στο σχηµατισµό των υδατανθράκων και ενεργεί σαν µεταφορέας ενέργειας. Χωρίς Φώσφορο δεν µπορεί να γίνει η σύνθεση DNA και RNA που είναι οι γενετικοί φορείς, καθώς και η σύνθεση των πρωτεϊνών, ακόµη συµβάλλει κύρια στην ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

ΚΑΛΙΟ

Το Κάλιο συµµετέχει σε πολλές δραστηριότητες του φυτού µεταξύ των οποίων είναι η συµβολή στην παραγωγή και µεταφορά σακχάρων και αµύλου, αυξάνοντας έτσι την γλυκύτητα των καρπών, προσδίδει το χρώµα, αυξάνει την αντοχή των φυτών στις διάφορες ασθένειες και έχει σηµαντικό ρόλο ως καταλύτης στο σχηµατισµό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και αµινοξέων.

Οπότε είναι το στοιχείο που συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των καρπών και η θετική επίδραση του επηρεάζεται από τις σχέσεις του με τα στοιχεία Ν, Ca και Mg.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το Ασβέστιο θεωρείται ότι σχετίζεται με την ποιότητα και συντηρησιμότητα των καρπών καθώς αποτρέπει την εκδήλωση πολλών φυσιολογικών ανωμαλιών οι οποίες κυρίως προκαλούνται λόγω περιορισμένης κατανομής του Ca και όχι λόγω ανεπαρκούς πρόσληψής του.

To ασβέστιο διαδραματίζει πολλούς ρόλους όπως: ενεργοποιεί ένζυμα, ρυθμίζει το κυτταρικό pH, είναι συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων καθώς τροποποιεί τις ιδιότητες της πηκτίνης στους καρπούς, δεσμεύεται στα αρνητικά φορτία του πλασμαλήμματος και των κυτταρικών τοιχωμάτων, μειώνει την αναπνοή του καρπού, αυξάνει τη σύνθεση πρωτεΐνης και νουκλεϊκών οξέων και επιμηκύνει τη ζωή του καρπού κατά τη διάρκεια της συντήρησης.

Ορισμένοι καρποί απαιτούν αρκετή ποσότητα Mg και η επίδραση χαμηλού Mg στους καρπούς προκαλείται κυρίως από τη μείωση της φυλλικής επιφάνειας και της φωτοσυνθετικής ικανότητας, έτσι οι καρποί είναι χαμηλής ποιότητας και πέφτουν πρόωρα.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η ανόργανη θρέψη και η λίπανση των δέντρων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και απαιτεί γνώση, πειραματισμό και εμπειρία. Απώτερος στόχος των παραγωγών θα πρέπει να είναι η παραγωγή καρπών άριστης ποιότητας.

 

ΠΗΓΕΣ

Μίχου Ο.(2002).Επίδραση της διαφυλλικής εφαρμογής ασβεστίου στην ποιότητα του καρπού μηλιάς Starking Delicious.

Παπαγιανόπουλος Ι.(2009).Η εφαρμογή των λιπασμάτων στην ανάπτυξη και απόδοση της βερικοκιάς στο νομό Κορινθίας.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας