Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023

7 ιχνοστοιχεία που δεν πρέπει να αγνοούμε

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
7 ιχνοστοιχεία που δεν πρέπει να αγνοούμε
Η κατανόηση του μικρού αλλά πολύ σημαντικού ρόλου των ιχνοστοιχείων στη θρέψη των φυτών, θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να δώσουν παραπάνω προσοχή σε αυτά.

 

Στη προσπάθεια των παραγωγών να επιτύχουν μια μεγάλη σοδειά και καρπούς μεγάλου μεγέθους, αυτοί συχνά παραβλέπουν τη σημασία των μικροθρεπτικών στοιχείων για τις καλλιέργειές τους και εστιάζουν μόνο στη γνωστή τριάδα N-P-K. Ωστόσο, τα μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν τις καλλιέργειές σας να προσεγγίσουν μια καλύτερη ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζονται σε υψηλές δόσεις.

Για μία ισορροπημένη θρέψη, απαιτούνται οι σωστές ποσότητες μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων. Οι συχνότερες ελλείψεις μικροθρεπτικών που παρατηρούνται είναι αυτές του Fe, B, Cu, Zn, Mn, Cl και Μo.

Η έλλειψη κάποιων από τα προαναφερθέντα μικροθρεπτικά μπορεί να αποβεί μοιραία και καταστροφική για μία καλλιέργεια. Σωτήριες λοιπόν οι αναλύσεις εδάφους οι οποίες θα δείξουν την πραγματική κατάσταση ενός εδάφους.

Πώς εξαντλούνται τα ιχνοστοιχεία;

Τα ιχνοστοιχεία εξαντλούνται από το έδαφος ακόμη και εάν ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θρέψης οπότε και απαιτείται εξτρά διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αναπτυσσόμενες καλλιέργειες υψηλής απόδοσης, οι οποίες εξαντλούν τα μικροθρεπτικά συστατικά από το έδαφος λόγω της υπερβολικής τους αύξησης.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι ορισμένα λιπάσματα όπως τα λιπάσματα Ν-Ρ-Κ περιέχουν χαμηλότερες έως μη υπάρχουσες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών καθώς επικεντρώνονται στα μακροθρεπτικά συστατικά του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το χώμα σας είναι φυσικά χαμηλό σε ορισμένα από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά-για άγνωστους λόγους.

 

micro

Ας δούμε παρακάτω τη σημασία των ιχνοστοιχείων για την ανάπτυξη των φυτών.

► Fe (Σίδηρος)

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ βασικό και ισχυρό ιχνοστοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών. Συμμετέχει σε πολλές ενζυματικές αντιδράσεις, βοηθάει στο σχηματισμό της λιγνίνης καθώς επίσης στην αζωτοδέσμευση κ.α.

Τα φυτά δεσμεύουν και τελικά χρησιμοποιούν τα ιόντα σιδήρου, Fe2+, με περισσότερο συνήθεις τις εφαρμογές φυλλώματος παρά εδάφους. 

► B (Βόριο)

Το βόριο παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα των φυτών. Βοηθάει τις κυτταρικές μεμβράνες στο εσωτερικό του φυτού υποστηρίζοντας τη δομή και τη λειτουργία. Ορισμένοι τύποι εδάφους πιθανόν να παρουσιάζουν έλλειψη βορίου, οπότε αν παρατηρήσετε προβλήματα στα αναπτυσσόμενα σημεία των φυτών σας, μάλλον θα πρέπει το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο να προστεθεί σε επιπλέον ποσότητες.

Το βόριο μπορεί να προστεθεί στο έδαφος με προσοχή για τυχόν φαινόμενα φυτοτοξικότητας. Διαφορετική επιλογή είναι αυτή του διαφυλλικού ψεκασμού.

micronutrients 1

► Cu (Χαλκός)

Ο χαλκός επίσης εμπλέκεται σε διάφορες σημαντικές ενζυματικές αντιδράσεις και λειτουργείες και λειτουργεί ως καταλύτης αντιδράσεων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών. Σχετίζεται με την παραγωγή βιταμίνης Α σε φυτά ενώ βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών.

► Zn (Ψευδάργυρος)

Στη περίπτωση που οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι περιορισμένες, πιθανός ύποπτος για αυτήν την κατάσταση ίσως είναι ο ψευδάργυρος. Τα φυτά χρειάζονται, μικρές μεν, ποσότητες ψευδαργύρου για υψηλές αποδόσεις, σε συνδυασμό σαφώς και με άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία.

Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει διαφυλλικά είτε στο έδαφος.

► Mn (Μαγγάνιο)

Το μαγγάνιο είναι υπεύθυνο για ένα μέρος των ενζύμων που επιτρέπουν στο μεταβολισμό ενός φυτού να λειτουργήσει. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη φωτοσύνθεση. Αυτό το μικροθρεπτικό θα συμβάλει στην επιτάχυνση της βλάστησης και της ωριμότητας του φυτού μαζί με την συμβολή στην αύξηση των ποσοτήτων ασβεστίου και φωσφόρου που πρέπει να προσλάβει το φυτό για την ανάπτυξή του.

Το μαγγάνιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του ή ως μέρος ενός λιπάσματος Ν-Ρ-Κ. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και διαφυλλικά.

micronutrient 2

► Cl (Χλώριο)

Το χλώριο είναι ένα πολύτιμο φυτικό μικροθρεπτικό συστατικό το οποίο βοηθάει στη φωτοσύνθεση και βοηθά στον τρόπο με τον οποίο τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια. Το χλωριούχο ανιόν που χρησιμοποιείται από τα φυτά προέρχεται συχνά από χλώριο που παγιδεύεται σε άλατα στο έδαφος, που βρίσκεται σε αερολύματα αλμυρού νερού ή από εκπομπές από τα ηφαίστεια. Το χλώριο μπορεί να προστεθεί στο έδαφός απλά χρησιμοποιώντας ένα λίπασμα που το περιλαμβάνει και μερικές φορές μπορεί να βρεθεί ως χλωριούχο ασβέστιο.

► Mo (Μολυβδαίνιο)

Το μολυβδαίνιο είναι ένα στοιχείο του οποίου η παρουσία θεωρείται απαραίτητη ιδιαιτέρως για τα ψυχανθή διότι συμμετέχει στη διαδικασία της αζωτοδέσμευσης. Συνήθως η έλλειψή του δεν αποτελεί πρόβλημα των εδαφών.

Πολύ σημαντική η θρέψη των φυτών με τα βασικά μακροστοιχεία N-P-K αλλά η διαφορά βρίσκεται πάντα στη λεπτομέρεια. Τη διαφορά την κάνουν λοιπόν τα μικροστοιχεία των οποίων οι ποσότητες μπορεί να είναι μικρές αλλά παρ’όλα αυτά, απαραίτητες.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας