Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γιατί να εφαρμόσω γιββερελλίνη στο αμπέλι

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Γιατί να εφαρμόσω γιββερελλίνη στο αμπέλι

Η χρήση της γιββερελλίνης στην άμπελο μπορεί να επιφέρει αύξηση μεγέθους των ραγών, πρωίμιση ή οψίμιση της παραγωγής αραίωμα των ραγών ή επιμήκυνση της σταφυλής.

Σήμερα στην ομάδα των γιββερελλινών έχουν καταταγεί πάνω από 45 φυσικές φυτορρυθμιστικές ουσίες. Για την άμπελο μεγαλύτερη σημασία έχει το γιββερελλικό οξύ GA3 που παρασκευάζεται από το μύκητα G. fujikuroi μέσα από μία ενζυμική διαδικασία.

Αύξηση μεγέθους των ραγών

Η κύρια αιτία δημιουργίας μικρόρραγων σταφυλιών οφείλεται στην απουσία γιββερελλίνης. Η χρήση της αναπληρώνει ουσιαστικά τη δραστηριότητα αυτή των σπερμάτων. Η καλύτερη εποχή εφαρμογής είναι στο στάδιο της καρπόδεση, όταν οι ράγες έχουν μέγεθος 3 χιλιοστά. Αν ο ψεκασμός γίνει νωρίτερα ή αργότερα, θα παρατηρηθεί αύξηση των ραγών σε μικρότερο βαθμός.

vlastika stadia

Αραίωμα

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του ψεκασμού κατά τη διάρκεια της άνθισης είναι το αραίωμα των σταφυλιών. Το αραίωμα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σταφυλιών με καλύτερη εμφάνιση και μεγαλύτερη εμπορική αξία. Παρέχει τη δυνατότητα ύπαρξης περισσότερου ελεύθερου χώρου για την ανάπτυξη ευμεγεθών ραγών και αποφεύγεται η υπερβολική συμπίεση και το σχίσιμο των ραγών που συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη του βοτρύτη.

Επιμήκυνση της σταφυλής

Επιτυγχάνεται όταν εφαρμοστεί πριν το στάδιο της πλήρους άνθισης και συγκεκριμένα 3-4 εβδομάδες πριν από την έναρξη άνθισης. Μερικές φορές δεν παρατηρείται καμία αντίδραση ή ποικίλει ανάλογα με το πρέμνο. Η ποικιλομορφία και η αστάθεια αυτή πιθανώς να οφείλεται στη κατάσταση του πρέμνου από άποψη διατροφής.

anthisi ampeliou

Αύξηση αντοχής των ραγών στην αποκόλληση

Σε περιπτώσεις εφαρμογής υψηλών συγκεντρώσεων μετά την άνθιση έχει διαπιστωθεί εύκολη αποκόλληση των ραγών από τον ποδίσκο. Το ανεπιθύμητο αυτό αποτέλεσμα μπορεί να μετριασθεί αν γίνουν ψεκασμοί κατά την περίοδο της άνθισης.

Πρωίμιση ή οψίμιση της παραγωγής

Η γιββερελλίνη δεν έχει καμία επίδραση πάνω στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών. Όταν όμως επιτυγχάνεται μεγάλη αύξηση της παραγωγής με ψεκασμό κατά τη καρπόδεση, χωρίς να προηγηθεί άλλος ψεκασμός, τότε μπορεί να παρατηρηθεί μικρή καθυστέρηση στην ωρίμανση των σταφυλιών.

Γενικά στην ερώτηση πόσο μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή χωρίς ταυτόχρονη οψίμιση της παραγωγής δεν μπορεί να διατυπωθεί κάποιος κανόνας γιατί στο θέμα αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κατάσταση του πρέμνου από άποψη διατροφής, το νερό, η ηλικία και η υγιεινή κατάσταση του πρέμνου, καθώς και η σχέση του αριθμού των φύλλων προς τον αριθμό των σταφυλιών.

Πρώιμη ωρίμανση μπορεί να παρατηρηθεί όταν γίνει εφαρμογή πριν από το τέλος της άνθισης. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο αραίωμα και στην ταχύτερη κυκλοφορία των χυμών λόγω της δημιουργίας καλύτερου αγωγού συστήματος που επιτυγχάνονται με τους ψεκασμούς αυτούς.

Επίδραση στη φυσιολογική ασθένεια «Ξήρανση της Ράχης»

Η ασθένεια «Ξήρανση της Ράχης» ευνοείται από την αλόγιστη χρήση γιββερελλίνης. Οι επεμβάσεις πριν την άνθιση ευνοούν το σχηματισμό καλύτερου αγωγού συστήματος, ικανού να τροφοδοτήσει επαρκώς τις ράγες και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, όταν βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. 

xiransi raxis ampeli

Χρόνος εφαρμογής – αριθμός- δοσολογία

Ο χρόνος εφαρμογής, ο αριθμός των επεμβάσεων και η δοσολογία έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Ο αμπελώνας, που είναι εγκατεστημένος σε πτωχό έδαφος, θέλει διαφορετικές παρεμβάσεις από τον αμπελώνα που είναι εγκατεστημένος σε πλούσιο έδαφος.

Επειδή η χρήση της γιββερελλίνης μπορεί να επιφέρει αύξηση του μεγέθους των ραγών, αραίωμα, πρώιμη ή όψιμη ωρίμανση κλπ., είναι απαραίτητο, πριν γίνει το πρόγραμμα των ψεκασμών, να γνωρίζει ο παραγωγός τι ακριβώς θέλει να επιτύχει, δηλαδή αν επιθυμεί το μέγιστο δυνατό μέγεθος ράγας η πρώιμη ωρίμανση.

ΠΗΓΗ: Ασθένειες και Εχθροί της Αμπέλου, Ρουμπος Ι. Εκδόσεις Σταμούλης Αθήνα 2003, Σελ: 413 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας