Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τι είναι τα γενετικώς τροποποιημένα καλλιεργούμενα φυτά;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τι είναι τα γενετικώς τροποποιημένα καλλιεργούμενα φυτά;

Οι ποικιλίες των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργούμενων φυτών έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων.

Επιτυγχάνουν την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών μέσω της μεταφοράς ή της αφαίρεσης ενός γονιδίου που προέρχεται από διαφορετικό επίπεδο ζωής.

marouli

Ποια οφέλη αναμένονται από τη καλλιέργεια αυτών των φυτών;

1.αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων,

2.μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης κόστους εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών,

3.δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων μειωμένης κατεργασίας του εδάφους.

Πώς επιλέγεται το γενετικό υλικό;

-Αξιοποίηση υπάρχουσας γενετικής παραλλακτικότητας: ο απλούστερος τρόπος είναι η επιλογή ανθεκτικών ατόμων, ο προσδιορισμός και η απομόνωση των ανθεκτικών ατόμων ή πληθυσμών συνδυάζεται με κάποιο τύπο επαναλαμβανόμενης επιλογής.

-Επιλογή σε επίπεδο σπόρων: η τεχνητή δημιουργία μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό στο στάδιο του σπόρου συμβάλλει στη γενετική παραλλακτικότητα, οι μεταλλάξεις πραγματοποιούνται με τη χρήση ραδιενεργούς ακτινοβολίας ή χημικών ουσιών.

lab

-Επιλογή σε επίπεδο γύρης: η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα της παραγωγής από διάφορα είδη φυτών, υψηλού αριθμού γυρεόκοκκων γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας επιθυμητής μετάλλαξης.

-Ιστοκαλλιέργεια: γίνεται επιλογή ιστών με το επιθυμητό γονίδιο, με τη μέθοδο αυτή έχουν δημιουργηθεί υβρίδια αραβόσιτου.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία;

Τα γονίδια ανθεκτικότητας προήλθαν κυρίως από βακτήρια, εξαιτίας του ότι αυτά λαμβάνονται εύκολα από το έδαφος ή άλλες πηγές, μπορούν να αξιολογηθούν ως προς την αντοχή τους μέσω απλών διαδικασιών και τα γονίδια ανθεκτικότητας μπορούν εύκολα να απομονωθούν από το γονιδίωμα των βακτηρίων.

dna

Agrobacterium tumefaciens

Η μεταφορά των γονιδίων ανθεκτικότητας στα καλλιεργούμενα φυτά επιτεύχθηκε κυρίως με τη χρήση του Ti-πλασμιδίου, το οποίο απομονώθηκε από το βακτήριο Agrobacterium tumefaciens. Η μεταφορά των γονιδίων μέσω του πλασμιδίου για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτά όπως βαμβάκι, καπνό, πατάτα και τομάτα.

ΠΗΓΗ: Σύγχρονη Ζιζανιολογία, Ιωάννης Βασιλάκογλου, Αθήνα 2008, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. Κεφ 8 Σελ: 351-357

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας