Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024

Φωτεινές & σκοτεινές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Φωτεινές & σκοτεινές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης

Η κατανόηση των μηχανισμών της φωτοσύνθεσης προϋποθέτει τη γνώση ορισμένων εννοιών που σχετίζονται περισσότερο με τις επιστήμες της Φυσικής και της Βιοχημείας παρά με τη Φυσιολογία των Φυτών.

Οι βιοχημικές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης έχουν ως στόχο να παράγουν οργανικές ενώσεις, η σύνθεση των οποίων απαιτεί ενέργεια αλλά και την ύπαρξη κατάλληλων ενζύμων (πρωτεϊνων). Η ενέργεια προέρχεται από το «φως», ενώ τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις στα κύτταρα με σκοπό να αυξήσουν τη ταχύτητα των αντιδράσεων.

fotosinthesi

Τι είναι οι φωτεινές και σκοτεινές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης;

Κατά τις φωτεινές αντιδράσεις (στάδιο φωτοσύνθεσης) η ενέργεια της ακτινοβολίας μετατρέπεται σε χημική με τη μορφή χημικών ενώσεων γεγονός που εξαρτάται άμεσα από τη παρουσία φωτισμού. Ενώ, οι σκοτεινές αντιδράσεις περιλαμβάνουν καθαρά βιοχημικές αντιδράσεις στις οποίες η ενέργεια που έχει ενσωματωθεί από προηγούμενες αντιδράσεις χρησιμοποιείται για βιοσύνθεση οργανικών ενώσεων και δεν εξαρτάται άμεσα από τη παρουσία φωτισμού.

Η χημική ενέργεια των προϊόντων που παράγεται κατά τις φωτεινές αντιδράσεις χρησιμοποιείται για να αφομοιωθεί το CO2 και για τη σύνθεση υδατανθράκων. Έως σήμερα είναι γνωστές τρεις παραλλαγές του μεταβολισμού του άνθρακα:

- Η C3 φωτοσύνθεση της οποίας η ονομασία υποδηλώνει ότι το πρώτο προϊόν της δέσμευσης του CO2 είναι μία ένωση με τρία άτομα άνθρακα (3-φωσφογλυκερικό οξύ).

- Η C4 φωτοσύνθεση της οποίας η ονομασία υποδηλώνει ότι το πρώτο προϊόν της δέσμευσης του CO2 είναι μία ένωση με τέσσερα άτομα άνθρακα (οξαλοξικό οξύ).

- Ο μεταβολισμός των οξέων τύπου Crassulaceae (CAM) η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε σε παχύφυτα, μέλη της οικογένειας Crassulaceae.

paxifita

Τα φυτά C3 και C4 είναι δύο κατηγορίες φυτών που χρησιμοποιούν κύκλους C3 και C4 κατά τη φωτοσύνθεση αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών στη γη είναι φυτά C3. Το ζαχαροκάλαμο, το σόργο, ο αραβόσιτος και αρκετά ζιζάνια είναι φυτά C4. Τα φυτά C4 είναι ικανά να φωτοσυνθέτουν ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα καθώς και σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Επομένως, η αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης στα φυτά C4 είναι υψηλότερη από την αποτελεσματικότητά της στα φυτά C3.

Ποιες φωτοσυνθετικές χρωστικές ουσίες βοηθούν στη φωτοσύνθεση;

Οι χρωστικές συμμετέχουν είτε άμεσα (απορροφούν φωτόνια – φως) είτε έμμεσα (προστατεύουν τη φωτοσυνθετική συσκευή). Διακρίνονται σε δύο ομάδες, τις χλωροφύλλες και τα καροτενοειδή. Οι χλωροφύλλες διαθέτουν πράσινο χρώμα το οποίο χαρακτηρίζει τους χλωροπλάστες ενώ τα καροτενοειδή παρουσιάζουν κίτρινο-πορτοκαλί χρωματισμό.

filla prasina portokali

Σε ορισμένες περιπτώσεις το χρώμα των φύλλων υποδηλώνει τη φυσιολογική τους κατάσταση. Όλα τα φύλλα των φυτών περιέχουν χλωροφύλλη  στην οποία οφείλεται το πράσινο χρώμα των φύλλων, ενώ τα φύλλα κιτρινίζουν όταν γίνεται αποδόμηση των μορίων της.

Όλα τα στάδια της φωτοσύνθεσης διεξάγονται στους χλωροπλάστες.

Πηγή: Φωτοσύνθεση-Ο ενεργειακός τροφοδότης της βιόσφαιρας

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας