Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024

Ελληνικές ποικιλίες Δαμασκηνιάς ανάμεσα στις ποικιλίες με υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών

ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
Ελληνικές ποικιλίες Δαμασκηνιάς ανάμεσα στις ποικιλίες με υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών

Τα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο. Ο γενότυπος επηρεάζει σημαντικά τη συγκέντρωση τους, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στο μέγεθος του καρπού, στο χρώμα του φλοιού και της σάρκας των δαμάσκηνων.

Τα φρούτα συμβάλλουν σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή διότι αποτελούν πηγή θρεπτικών ουσιών, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και η κατανάλωση τους συνδέεται με τη περιορισμένη εμφάνιση ασθενειών στον άνθρωπο. Οι δράσεις των συγκεκριμένων ουσιών στα φρούτα αποτρέπουν την πρόκληση βλαβών στα συστατικά του κυττάρου του ανθώπινου οργανισμού. Όλα τα φρούτα έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και στη κορυφή αυτών βρίσκονται τα δαμάσκηνα.

 antioxidotika

Πραγματοποιήθηκε έρευνα για να μελετηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών σε ιστό φλοιού και σάρκας σε 46 ξένες και ελληνικές ποικιλίες δαμασκηνιάς.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας συγκομίστηκαν καρποί στο στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης από 18 ποικιλίες Ευρωπαϊκής (Prunus domestica) και 28 ποικιλίες Ιαπωνικής (Prunus salicina) δαμασκηνιάς που βρίσκονται στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας όπου διατηρείται η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού για τα δαμάσκηνα. Μεταξύ των ποικιλιών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και Ελληνικής καταγωγής όπως «Ασβεστοχωρίου» από τη Μακεδονία, «Πραούστι» από τη Σαμοθράκη, «Μπαρδάκι στρόγγυλο» και «Μπαρδάκι μακρόστενο» από τη Φθιώτιδα και «Μαύρα Σκοπέλου», «Ξινά Σκοπέλου» και «Αυγάτη» από τη Σκόπελο.

Έπειτα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που σχετιζόταν με το χρόνο ωρίμανσης, το νωπό βάρος καρπού, τους παραμέτρους χρώματος σε σάρκα και φλοιό, τα διαλυτά στερεά συστατικά, την οξύτητα, τη συγκέντρωση φαινολών  και τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα σε ιστούς σάρκας και φλοιού.

damaskinia

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική παραλλακτικότητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών δαμασκηνιάς. Η συγκέντρωση των φαινολών ήταν μεγαλύτερη στο φλοιό συγκριτικά με τη σάρκα. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ελλάδα «Black Amber» και «Red Ace» παρουσίασαν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι καρποί των Ευρωπαϊκών ποικιλιών «Αυγάτη», «Μπαρδάκι στρόγγυλο» και «Μπαρδάκι ελλειπτικό» ήταν κίτρινου χρώματος και είχαν σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις φαινολών και αντιοξειδωτικής δράσης σε φλοιό και σάρκα, η ποικιλία «Πραούστι» και παρουσίασες ενδιάμεσες συγκεντρώσεις, ενώ η «Ασβεστοχωρίου» είχε σχετικά υψηλή συγκέντρωση σε φαινόλες.

Πηγές:

Fang Y-Z, Yang S, Wu G. Free radicals, antioxidants, and nutrition. Nutrition. United States; 2002 Oct;18(10):872–9.

2016-Συγκέντρωση-αντιοξειδωτικών-ουσιών-σε-φλοιό-και-σάρκα-δαμασκηνων-1.pdf (pomologyinstitute.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας