Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024

Kαλλιέργειες πλούσιες σε χλωροφύλλη για τον άνθρωπο

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Kαλλιέργειες πλούσιες σε χλωροφύλλη για τον άνθρωπο

Τα τελευταία έτη ο ρόλος της χλωροφύλλης για την υγεία του ανθρώπου έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι είναι πολύ σημαντικός λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του.

Σε ποιες καλλιέργειες εντοπίζεται υψηλή ποσότητα χλωροφύλλης;

- Σπανάκι

- Μαρούλι

- Μακροφύκη

Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμούν οι καλλιέργειες σπανακιού και μαρουλιού;

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται υπό χαμηλές συνθήκες θερμοκρασιών και σε μικρό μήκος ημέρας.

Είναι μία καλλιέργεια ανθεκτική στο ψύχος και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως και τους -5οC. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι καλύτερες περιπτώσεις είναι οι χειμερινές ή φθινοπωρινές σπορές οι οποίες και δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η σπορά λαμβάνει χώρα κυρίως από το τέλος του καλοκαιριού έως και το τέλος της άνοιξης απευθείας στον αγρό.

spanaki

Καταλληλότερα είναι εδάφη μέσης σύστασης ή ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία και άζωτο, με αρκετή διατηρούμενη υγρασία και καλή στράγγιση.

Ιδανική αντίδραση εδάφους είναι ελαφρώς όξινη έως αλκαλική με σταθερό Ph= 6-7.5

Μαρούλι

Αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες μεταξύ 16-23οC κατά τη διάρκεια της ημέρας και 7-11οC κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι αρκετά ανθεκτικό στον παγετό.

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται είτε με απευθείας σπορά στον αγρό, είτε με τη μεταφύτευση σπορόφυτων. Στην Ελλάδα, η απευθείας σπορά αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εγκατάστασης της καλλιέργειας στην ύπαιθρο το φθινόπωρο, ενώ η μεταφύτευση σπορόφυτων σε καλλιέργειες υπό κάλυψη.

marouli

Οι ποικιλίες μαρουλιού διακρίνονται σε τύπου «ρωμάνα», σε τύπου «κεφαλωτές» και σε ποικιλίες που δεν κάνουν κεφαλή. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας διακρίνονται σε 4 βασικούς τύπους, οι οποίοι είναι οι Κως ή Ρωμάνα, Λείο Κεφαλωτό, Κατσαρό Κεφαλωτό και με ανοιχτό χαλαρό φύλλωμα.

Η σπορά σε σπορείο πραγματοποιείται αραιά σε γραμμές και ο σπόρος καλύπτεται σε βάθος 0,5-1cm. Όταν τα σπορόφυτα αποκτήσουν 3-5 φύλλα, δηλαδή 1-1,5 μήνα μετά τη σπορά, πραγματοποιείται η μεταφύτευση τους από το σπορείο στη μόνιμη θέση τους.

Ποιες οι προοπτικές υδατοκαλλιέργειας μακροφυκών στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια και η οικονομική αξιοποίηση της είναι σχεδόν άγνωστη. Η ύπαρξη των μακροφυκών στη διατροφή των Ελλήνων είναι πολύ μικρή με εξαίρεση ένα είδος που καταναλώνεται στη περιοχή των Χανιών της Κρήτης.

fikia

Η καλλιέργεια των μακροφυκών μπορεί να καλλιεργηθεί με δύο διαφορετικές τεχνολογίες: α) σε κλίμακα εργαστηρίου, β) τη μαζική καλλιέργεια.

Σε κλίμακα εργαστηρίου σχετίζεται με τη μελέτη της μορφολογίας, οικοφυσιολογίας, του κύκλου ζωής της καλλιέργειας τους σε διάφορα στάδια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αντιθέτως, η μαζική καλλιέργεια λαμβάνει χώρα σε μεγάλη κλίμακα στην ανοικτή θάλασσα και σε χερσαίες εγκαταστάσεις, δηλαδή δεξαμενές. Η συγκεκριμένη πλεονεκτεί στην υψηλή απόδοση της, στην δυνατότητα ελέγχου της καλλιέργειας και αξιοποίησης των αποβλήτων της. Όμως απαιτεί υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.

Ποια τα οφέλη της χλωροφύλλης για τον άνθρωπο;

Η χλωροφύλλη χαρακτηρίζεται ως μία ομάδα χρωστικών ουσιών που προσδίδει το πράσινο χρώμα στα φυτά. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία φωτοσύνθεσης των φυτών καθώς χρησιμεύει στην απορρόφηση ενέργειας από τον ήλιο. Όσο πιο πράσινο είναι το φυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωσή του σε χλωροφύλλη. Οι χλωροφύλλες διακρίνονται σε πολλές υποκατηγορίες με σημαντικότερες από αυτές να είναι η χλωροφύλλη α και β. Στα μέρη του φυτού όπου βρίσκονται οι χλωροφύλλες υπάρχουν και άλλες ουσίες όπως είναι τα καροτενοειδή και οι δύο ομάδες χρωστικών ουσιών είναι λιποδιαλυτά μόρια με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

xlorofili

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος αυτών των χρωστικών ουσιών για την υγεία του ανθρώπου έχει εκτιμηθεί καθώς διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία έχει στραφεί στην εκμετάλλευση φυτών πλούσια σε καροτενοειδή και χλωροφύλλες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Ένα από τα πιο γνωστά καροτενοειδή είναι το β-καροτένιο το οποίο βρίσκεται στα καρότα και μετατρέπεται στον οργανισμό που θα το καταναλώσουν σε βιταμίνη Α.

Πηγές:

  1. https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/TAY210/PHOTOSYNTHETIC%20PIGMENTS-HOTOS.pdf
  2. https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/1792-i-kalliergeia-tou-spanakioy
  3. https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/1210-maroyli-egkatastasi-kai-kalliergitikes-praktikes
  4. https://inale.gr/wp-content/uploads/2018/10/%CE%A5%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%BF_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BA%CF%8E%CE%BD.pdf
  5. Chlorophyll: Benefits, Safety Information, Dosage, and More (webmd.com)

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας