Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Βαμβάκι, η κυριότερη γεωργική καλλιέργεια για υψηλό εισόδημα

Βαμβάκι, η κυριότερη γεωργική καλλιέργεια για υψηλό εισόδημα

Πλήθος κόσμου, επιχειρηματίες, τραπεζικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρουσιάσεις των ομιλητών που αφορούσαν την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του βαμβακιού και της κλωστοϋφαντουργίας στις χώρες της Ισπανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και φυσικά της Ελλάδας, στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με θέμα: «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού», που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης στις 10 Νοεμβρίου.

Ως κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι το βαμβάκι εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη γεωργική καλλιέργεια για τους παραγωγούς, προσφέροντας υψηλό εισόδημα, και ταυτόχρονα υψηλή προστιθεμένη αξία που διαχέεται και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες όπου παράγεται.

Καλλιεργείται δε, με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις κυριότερες αγορές στόχους. Σαφώς υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά (όπως σε όλες άλλωστε) και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κλάδος.

vamvek

Αναλυτικότερα η κ. Γεωργία Κωστοπούλου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας, Γεν. Διεύθυνση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε στα πρότυπα και κανόνες καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, που εξασφαλίζουν την ποιότητα, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της καλλιέργειας. Ζήτησε δε, την ευλαβική εφαρμογή των ανωτέρω, ως μονόδρομο για τη συνέχιση και ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Baris Kocagoz, πρόεδρος της Συνέλευσης του «Izmir Commodity Exchange» (Τουρκία) κατέδειξε τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Τουρκία για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθυνόμενης εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξής της αλλά και την προστιθέμενη της αξία, μέσω της πιστοποίησης του τούρκικου βαμβακιού ως Μη Μεταλλαγμένου Προϊόντος.

Ο κ. Απόστολος Δοντάς, από την «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ», πρώην πρόεδρος ΠΕΕΕΒ (Ελλάδα), παρουσίασε το παρόν και τις προοπτικές τις ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η οποία υπό προϋποθέσεις θεσμικών παρεμβάσεων μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο Eng. Magdy Elessawy, επικεφαλής του Τεχνικού Γραφείου, του Central Administration of Plant Quarantine (CAPQ) (Αίγυπτος) αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανάγκες της Αιγύπτου για εισαγωγή ποιοτικού βάμβακος, στην αποδοχή που απολαμβάνει το ελληνικό βαμβάκι, αλλά και στις διαδικασίες και προϋποθέσεις που υπάρχουν για να εισαχθεί βαμβάκι στην Αίγυπτο.

Ο κ. Josep Barderi, αντιπρόεδρος του «Centro Algodonero Nacional» (Ισπανία) παρουσίασε την ιστορία, το παρόν και τις δυνατότητες του Ισπανικού Κέντρου Βάμβακος αλλά και του ισπανικού βαμβακιού, προτείνοντας συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα με την ελληνική πλευρά.

Ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε (ερευνητής), προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος (Ελλάδα), ανέλυσε τη συνεργασία του κέντρου με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, τα προγράμματα ελέγχου ποιότητας των εν Ελλάδι σποροπαραγώμενων ποικιλιών, αλλά και του 1% της ελληνικής παραγωγής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τις πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος την τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο, η οποία κατά γενική ομολογία είναι πολύ ικανοποιητική.

Εκτός από τις ομιλίες, συνολικά στην εκδήλωση οι καλεσμένοι του εξωτερικού επιβεβαίωσαν πως:

το βαμβάκι της χώρας μας κερδίζει έδαφος σε πολλές αγορές της Απω Ανατολής.

Φέτος ειδικά αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ιαπωνία κ.ά.

Βασικά πλεονέκτημα του ελληνικού βαμβακιού είναι:

  • η υψηλή ποιότητα,
  • η απουσία επιμολύνσεων, και
  • οι γρήγορες και αξιόπιστες φορτώσεις/παραδόσεις του προϊόντος,

καθιστώντας τη χώρα πρωταθλητή παραγωγό, πρώιμων και έγκαιρων παραδόσεων βάμβακος στο βόρειο ημισφαίριο.

Βγαίνοντας πρώτοι στην αγορά καλύπτονται τα κενά ζήτησης μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο πλεονέκτημα της σοδειάς μας.

Από την άλλη εκφράστηκαν τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους παριστάμενους ανησυχίες για την αρνητική για το προϊόν αύξηση του Micronaire, για τη συγκομιδή του βαμβακιού με μηχανές στρίπερ αλλά και για τις υψηλές υγρασίες στην παράδοση συσπόρου που επιβαρύνουν την ποιότητα και οδηγούν στη συρρίκνωση του εισοδήματος του παραγωγού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, με θετικά και εποικοδομητικά σχόλια και εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Όλες οι παρουσιάσεις και εισηγήσεις των ομιλητών βρίσκονται αναρτημένες στην Ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος.

 Πηγή: agro24

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας