Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Οι τάσεις της λιανικής αγοράς φρούτων της Ισπανίας

Καζαντζής Κωνσταντίνος1, Ξαφάκος Παναγιώτης2 1: ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. 2: Ειδικός Δενδροκόμος, Εθνικής Αντίστασης 71, Σκύδρα
Οι τάσεις της λιανικής αγοράς φρούτων της Ισπανίας

Η Ισπανία είναι μια από τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τομέα των οπωρικών και θα είχε ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στις τάσεις της λιανικής αγοράς φρούτων που επικρατούν εκεί.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και χυμών είναι μια καθημερινή πρακτική για τους ισπανούς, όπως και για τους άλλους δυτικοευρωπαϊκούς λαούς, η οποία αποτυπώνεται και στην καταναλωτική κουλτούρα τους (Φωτ. 1 – 3).

 123

Φωτ. 1. Πώληση φρουτοσαλατών σε υπαίθριο κιόσκι στον πεζόδρομο La Rambla της Βαρκελώνης

Φωτ. 2. Πώληση χυμών φρούτων σε υπαίθριο κιόσκι στον πεζόδρομο La Rambla της Βαρκελώνης.

Φωτ. 3. Πώληση φρουτοσαλατών στην κλειστή αγορά San Miguel της Μαδρίτης

Δηλαδή το φρούτο αντιμετωπίζεται ως σνακ, κατάλληλο για κατανάλωση σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για το λόγο αυτό πωλείται σε πρακτικές συσκευασίες που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν π.χ. κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου αναψυχής (Φωτ. 1 – 6).

456

Φωτ. 4 – 6. Πώληση φρουτοσαλατών σε πρακτικές συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Η ισπανική αγορά δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στην τυποποίηση και συσκευασία της διάθεσης φρούτων για οικιακή κατανάλωση, γεγονός που δίνει υπεραξία στο προϊόν και αυξάνει την τιμή πώλησης (Φωτ. 7 – 9).

789

Φωτ. 7. Πώληση συσκευασμένων ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης

Φωτ. 8. Πώληση συσκευασμένων πλακέ ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης.

Φωτ. 9. Πώληση συσκευασμένων κερασιών σε σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης

Φυσικά δεν λείπει και η πώληση χύμα φρούτων με ζύγισμα, όπως γίνεται επί το πλείστον και στις αγορές της Ελλάδας (Φωτ. 10 – 18). Στις πινακίδες επισημαίνεται, εκτός από την τιμή, η ποικιλία και η χώρα προέλευσης. Εννοείται ότι και στην Ισπανία ισχύουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και μπορεί να βρεθούν φρούτα από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη (Φωτ. 12, 15, 16 και 17), πολλές φορές σε εξωφρενικές τιμές για τα ελληνικά δεδομένα.

101112

Φωτ. 10. Πώληση ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 11. Πώληση πλακέ ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 12. Πώληση κερασιών προέλευσης Η.Π.Α. στην κλειστή αγορά San Miguel της Μαδρίτης

131415

Φωτ. 13 – 14. Πώληση δαμάσκηνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 15. Πώληση ακτινιδίων προέλευσης Νέας Ζηλανδίας σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

1617

Φωτ. 16. Πώληση μήλων προέλευσης Ιταλίας και Ισπανίας σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 17. Πώληση μήλων προέλευσης Χιλής σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτογραφία 18

Φωτ. 18. Πώληση ροδιών σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να επισημάνουμε:

Το παρόν φωτορεπορτάζ αποτυπώνει ένα μέρος της ισπανικής αγοράς φρούτων, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Αύγουστος 2017). Το εμπόριο και διακίνηση φρούτων είναι μια πολύ ευμετάβλητη κατάσταση, που επηρεάζεται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες όπως είναι γνωστό.

Λαμβάνοντας μια ιδέα με το τι επικρατεί στην ισπανική λιανική αγορά φρούτων, κατανοούμε σε μεγάλο βαθμό και τις καταναλωτικές συνήθειες των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών λαών, μιας και ισχύουν οι ίδιες περίπου καταστάσεις.

Η κατανάλωση φρούτων ή φυσικών χυμών, ανά πάσα στιγμή της ημέρας, αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας των ισπανών.

Το ισπανικό μάρκετινγκ δίνει μεγάλη σημασία στην τυποποίηση και συσκευασία των φρούτων, με ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διάθεση προϊόντων και αποκόμιση κέρδους, χωρίς όμως να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διαθέτουν καλύτερη ποιότητα από τα ελληνικά φρούτα.

Οι τιμές πώλησης των φρούτων είναι υψηλότερες συγκριτικά με την Ελλάδα, είναι εμφανές άλλωστε από τις φωτογραφίες. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη το ανώτερο βιοτικό επίπεδο των ισπανών και επομένως οι υψηλότεροι μισθοί που απολαμβάνουν. Η Ισπανία σίγουρα δεν αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Οι αναγραφόμενες τιμές φρούτων (π.χ. 3,65 €/κιλό τα πλακέ ροδάκινα ή 2,95 €/κιλό τα μήλα Granny Smith) είναι επακριβώς κοστολογημένες και όλα τα νομίσματα μικρής αξίας (1, 2 και 5 λεπτά του ευρώ) κυκλοφορούν κανονικά και έχουν την αξία τους. Αυτό δείχνει μια ομαλότερη και πιο συγκροτημένη μετάβαση της χώρας στο ενιαίο νόμισμα (ευρώ), σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα διορθώσει τις ατέλειές της στον τομέα οργάνωση, τυποποίηση, συσκευασία και διακίνηση/εμπορία φρούτων, τότε θα μειώσει δραστικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανταγωνίστριες χώρες σαν την Ισπανία, την Ιταλία κ.ά., αφού παράγει ποιοτικά προϊόντα, εξαιρετικών γευστικών χαρακτηριστικών, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας