Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022

Παράγοντες ακαρπίας των οπωροφόρων...

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Παράγοντες ακαρπίας των οπωροφόρων...

Ένα πολύ σύνηθες ερώτημα των καλλιεργητών είναι σχετικό με τα φρούτα των δένδρων τους. Ρωτάνε λοιπόν, γιατί ορισμένες χρονιές η παραγωγή είναι πολύ μικρή και γιατί πολλές φορές η καρποφορία συμβαίνει χρονιά παρά χρονιά;

Παρακάτω περιγράφουμε τους σημαντικότερους λόγους ακαρπίας των δένδρων:

✔ Κακή επικονίαση / γονιμοποίηση των ανθέων λόγω μη επαρκών και κατάλληλων επικονιαστών, λόγω κακών καιρικών συνθηκών

✔ Μη επαρκής ή και σωστή θρέψη του οπωρώνα. Το Ν και ο P καθώς και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα στοιχεία για το σχηματισμό καρπών.

orchard3

✔ Μη ευνοϊκές περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Είναι μάταιο να περιμένουμε αποτελέσματα από ένα δένδρο το οποίο βρίσκεται σε μη ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για αυτό. Για παράδειγμα, ποικιλίες που για κάποιο λόγο απαιτούν υψηλή σχετική υγρασία για την ανάπτυξή τους θα ήταν ανώφελο να περιμένουμε από αυτές ικανοποιητική παραγωγή όταν τοποθετηθούν σε ένα ξηρικό περιβάλλον.

Επίσης δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία και καρπόδεση θα έχουν αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα.

✔ Μειωμένη και μη επαρκής ποσότητα νερού κατά την άνθηση. Συνθήκες έλλειψης νερού μπορεί να προκύψουν όταν η σχετική υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα, ξηροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή. Όλες οι παραπάνω συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα το δένδρο να μην μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό των καρπών.

orchard5

✔ Μη επαρκείς χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη διαφορποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών.

✔ Φυσική τάση της καλλιεργούμενης ποικιλίας για παρενιαυτοφορία.

✔ Κατεστραμμένα άνθη λόγω ασθενειών, εχθρών, παγετών.

✔ Νεαρά και ζωηρά δένδρα των οποίων η έντονη βλαστική ανάπτυξη αναπτύσσεται εις βάρος των καρποφόρων οργάνων. Θα πρέπει να φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία τα δένδρα για αρχίσουν να παράγουν καρπούς.

orcahrd2

✔ Μη σωστό κλάδεμα. Θα πρέπει να αφαιρείται η ταχεία βλαστική ανάπτυξη ώστε να μην επηρεασθεί αρνητικά η περιεκτικότητα των καρποφόρων κλάδων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και ανάπτυξη των καρπών.

✔ Η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων πιθανά να προκαλέσει καρπόπτωση, οπότε χρειάζεται προσοχή στη σωστή χρήση τους και πάντα βάσει ετικέτας.

✔ Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση η οποία προωθεί πολύ παραπάνω από όσο χρειάζεται τη βλαστική ανάπτυξη εις βάρος του σχηματισμού των καρπών.

Χρήση των κατάλληλων ορμονικών σκευασμάτων την κατάλληλη στιγμή ενδείκνυται για την αποφυγή της ακαρπίας των οπορωφόρων δένδρων έως ένα βαθμό.

 orchard7

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας