Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2023

FAO
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου ως μέσο εστίασης της προσοχής στη σημασία του υγιούς εδάφους και υπέρ της αειφόρου διαχείρισης των εδαφικών πόρων.

Έδαφος και νερό, πηγή ζωής

Η επιβίωση του πλανήτη μας εξαρτάται από την πολύτιμη σχέση μεταξύ εδάφους και νερού . Πάνω από το 95% των τροφίμων μας προέρχεται από αυτούς τους δύο θεμελιώδεις πόρους. Το νερό του εδάφους, ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά, ενώνει τα οικοσυστήματά μας. Αυτή η συμβιωτική σχέση είναι το θεμέλιο των γεωργικών μας συστημάτων.

Ωστόσο, μπροστά στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, τα εδάφη μας υποβαθμίζονται, ασκώντας υπερβολική πίεση στους υδάτινους πόρους μας. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διείσδυση του νερού και τη διαθεσιμότητα για όλες τις μορφές ζωής. Οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους, όπως η ελάχιστη άροση, η αμειψισπορά, η προσθήκη οργανικής ύλης και η καλλιέργειες, βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση και ενισχύουν τη διείσδυση και αποθήκευση νερού . Αυτές οι πρακτικές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση άνθρακα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2023 (WSD) και η εκστρατεία της στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και τη σχέση μεταξύ εδάφους και νερού για την επίτευξη βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων αγροδιατροφής. Το WSD είναι μια μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα που όχι μόνο γιορτάζει τα εδάφη, αλλά επίσης ενθαρρρύνει και κινητοποιει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.

WSD EN 1

Τα κύρια μηνύματα της Παγκόσμια Ημέρας Εδάφους 2023

► Το έδαφος και το νερό είναι απαραίτητοι πόροι για τη διατήρηση της ζωής στη Γη.

►  Το έδαφος και το νερό είναι αλληλένδετοι πόροι που χρειάζονται ολοκληρωμένη διαχείριση.

►  Οι ακατάλληλες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και των υδάτων επηρεάζουν τη διάβρωση του εδάφους, τη βιοποικιλότητα του εδάφους, τη γονιμότητα του εδάφους και την ποιότητα και την ποσότητα του νερού . 

 ► Η διατήρηση του εδάφους και του νερού συμβάλλει στον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

408261061 771138138363042 1606893914602179864 n

FAO - World Soil Day

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας