Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βαμβακιού 2023

FAO
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βαμβακιού 2023
Βιέννη, 4 Οκτωβρίου 2023. Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού στο Διεθνές Κέντρο της Βιέννης στην Αυστρία. Η Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού έχει εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2021 και έχει καθιερωθεί ως η 7η Οκτωβρίου

 

Ωστόσο, φέτος γιορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) και την Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Το φετινό θέμα ήταν «Κάνοντας το βαμβάκι ίσο και βιώσιμο για όλους, από το χωράφι μέχρι τη μόδα».  

Ο Γενικός Διευθυντής του (FAO), Qu Dongyu τόνιζε στην ομιλία του, ότι η Ημέρα προσφέρει «μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ένταξης, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα του βαμβακιού», ο οποίος συντηρεί περίπου 32 εκατομμύρια καλλιεργητές και ωφελεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια οικογένειες σε 80 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι προβλέπεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 1,8% την επόμενη δεκαετία, η ανάγκη για βιωσιμότητα παραμένει κρίσιμη.

«Για αυτό, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά – πρέπει να προσαρμοστούμε και να μετασχηματίσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο και να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα », δήλωσε ο Qu.

Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη υποπροϊόντων βαμβακιού, όπως το βρώσιμο λάδι και οι ζωοτροφές, για να βοηθηθούν οι αγρότες να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους εμπλεκόμενους του παγκόσμιου εμπορίου βαμβακιού για μια ισότιμη οικονομική προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον FAO, οι φορείς θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις κύριους τομείς: 

Επιστήμη και καινοτομία - οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μικροκαλλιεργητών και στη μείωση της χρήσης πόρων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τις ποικιλίες βαμβακιού, να αυξήσουν τις αποδόσεις και να βοηθήσουν τους αγρότες να παράγουν περισσότερο βαμβάκι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η βιομηχανία και οι καταναλωτές .

Επενδύσεις - η αύξηση των αποδόσεων βαμβακιού με βιώσιμο τρόπο απαιτεί αύξηση των στοχευμένων επενδύσεων για τους μικροκαλλιεργητές και συντονισμό της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Διακυβέρνηση – Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνοχή και μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων της εμπορικής αλυσίδας βαμβακιού, καθώς και για συνοχή πολιτικών, στρατηγικών και δράσεων μεταξύ όλων των σχετικών Υπουργείων, ιδρυμάτων και εταίρων. 

Με άλλα λόγια: υπάρχει ανάγκη για μια προσέγγιση συστημάτων που να είναι ολοκληρωμένα και να βασίζονται στη διασύνδεση του τομέα του βαμβακιού με διάφορους κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.


 Πηγή: FAO 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας