Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021

Ανάπτυξη Εξελιγμένων Νανοσκευασμάτων Χαλκού για Εφαρμογές Αγροβιοτεχνολογίας | Ακρωνύμιο: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Ανάπτυξη Εξελιγμένων Νανοσκευασμάτων Χαλκού για Εφαρμογές Αγροβιοτεχνολογίας | Ακρωνύμιο: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ερευνητική ομάδα του Ελέγχου Ασθενειών και Παρασίτων του ΙΜΒΒ, στα πλαίσια του έργου «Ανάπτυξη Εξελιγμένων Νανοσκευασμάτων Χαλκού για Εφαρμογές Αγροβιοτεχνολογίας» (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ), αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα 5 σκευασμάτων νανοσωματιδίων χαλκού έναντι 9 φυτοπαθογόνων βακτηρίων, τα οποία αποτελούν σοβαρές απειλές για τις καλλιέργειες της ελιάς και της τομάτας στην χώρα μας.

In vitro πειράματα έδειξαν πως 4 από τα παραπάνω σκευάσματα εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστικότητα συγκρινόμενα με 2 εμπορικά χαλκούχα βακτηριοκτόνα (Kocide, Nordox). Επιπλέον, υπολογίστηκε η Ελάχιστη Ανασταλτική Συγκέντρωση (Minimum Inhibitory Concentration, MIC) στις περιπτώσεις όπου ήταν δυνατό.

Από τα αποτελέσματα των παραπάνω πειραμάτων επιλέχθηκαν για περαιτέρω πειράματα παθογένειας σε ελεγχόμενες συνθήκες, 4 σκευάσματα νανοσωματιδίων.

Δυο σκευάσματα (CN_S1_X1_1500, CN_S2_X1) αξιολογήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητά τους έναντι της βακτηριακής κηλίδωσης ( Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) σε φυτά τομάτας, όπου παρατηρήθηκε παρεμπόδιση της εγκατάστασης του παθογόνου σε σύγκριση με τους συμβατικούς χαλκούς για το σκεύασμα CN_S2_X1 και

Δυο σκευάσματα (CN_S4_X1, CC_S4_X2) έναντι του καρκινώματος ή φυματίωσης της ελιάς (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi) των οποίων τα πειράματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Πέντε νανοσωματίδια συμπλόκων/οξειδίων χαλκού που συντέθηκαν από την εταιρεία PLiN Nanotechnology A.E., αξιολογήθηκαν από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Α.Π.Θ,  ως προς τη δράση τους έναντι 14 σημαντικών φυτοπαθογόνων μυκήτων που προκαλούν οικονομικά σημαντικές ασθένειες σε κηπευτικά ή δενδρώδεις καλλιέργειες της χώρας μας, όπως τα παθογόνα Alternaria solani, Botrytis cinerea, και Phytophthora infestans που προσβάλλουν τη τομάτα και πατάτα, Plasmopara viticola, αίτιο του περονοσπόρου της αμπέλου, Venturia inaequalis και Monilinia fructigena που προσβάλλουν τα μηλοειδή, Colletotrichum gloesporioides, και Spilocaea oleagina που προσβάλλουν την ελιά, και Monilinia fructicola και M. laxa που προσβάλλουν τα πυρηνόκαρπα.

Με βάση τα αποτελέσματα της in vitro μέτρησης ευαισθησίας των παθογόνων μυκήτων, επιλέχθηκαν τα 2 αποτελεσματικότερα υπό δοκιμή προϊόντα για μελέτη in planta στο εργαστήριο.

Διερευνήθηκε η προστατευτική και κατασταλτική δράση των προϊόντων με εφαρμογές 24, 48 και 96h πριν και μετά τη τεχνητή μόλυνση των φυτών, αντίστοιχα, για τις ασθένειες της τεφράς σήψης και του περονοσπόρου στη τομάτα και του κυκλοκονίου στην ελιά.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι φυτά τα οποία είχαν δεχθεί προστατευτική εφαρμογή των νανοσκευασμάτων παρουσίαζαν μικρότερη ένταση προσβολής συγκριτικά με αυτά που είχαν δεχθεί κατασταλτικές εφαρμογές. Επιπλέον, τα νανοσκευάσματα χαλκού επέδειξαν σημαντικά υψηλότερη αποτελεσματικότητα καταπολέμησης σε σύγκριση με  εμπορικά σκευάσματα χαλκού.

prostasia 1 2

Στη συνέχεια τα δύο πιο αποτελεσματικά προϊόντα νανοσωματιδίων χαλκού αξιολογήθηκαν και σε επίπεδο αγρού σε καλλιέργειες ελιάς και τομάτας, με την επίβλεψη γεωπόνων της εταιρείας Κ&Ν. Ευθυμιάδης Μ.A.B.E.E.

Στην καλλιέργεια της ελιάς, τα δύο υπό μελέτη νανοσκευάσματα αξιολογήθηκαν έναντι του κυκλοκονίου και της ανθράκωσης με πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνα στην περιοχή της Νέας Γωνιάς Χαλκιδικής.

Επίσης, τα ίδια σκευάσματα αξιολογήθηκαν και για τη δράση τους έναντι των βασικών ασθενειών της τομάτας (τεφρά σήψη, περονόσπορος, Ωίδιο) σε  θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Φυτά που είχαν δεχθεί εφαρμογή με τα νανοσκευάσματα παρουσίαζαν μικρότερη ένταση προσβολή συγκριτικά με τα φυτά που είχαν δεχθεί εφαρμογή με τα εμπορικά σκευάσματα χαλκού.

Στα πλαίσια της διάχυσης και της δημοσιότητας των αποτελεσμάτων του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό και δύο παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια.


 e bannerespaEΤΠΑ728X90

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας