Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Ασθένεια καρυδιάς - Ανθράκωση (Μαρσονίνα)

Farmacon Team
Ασθένεια καρυδιάς - Ανθράκωση (Μαρσονίνα)

Aποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασθένειες της καλλιέργειας. Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα (Gnomonia juglandis) που διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος και σπανιότερα σε προσβεβλημένους κλαδίσκους και καρπούς.

Την άνοιξη με βροχερό καιρό, στα πεσμένα φύλλα, σχηματίζονται περιθήκια με ασκοσπόρια τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα στους φυτικούς ιστούς (κυρίως στα φύλλα) και πραγματοποιούν τις αρχικές μολύνσεις την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Στους προσβεβλημένους ιστούς σχηματίζονται ακέρβουλα με κονίδια που μεταφέρονται με τη βοήθεια του νερού και του αέρα σε γειτονικούς φυτικούς ιστούς προκαλώντας δευτερογενείς μολύνσεις. Οι μολύνσεις ευνοούνται από υγρασία και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Η ασθένεια προσβάλλει φύλλα, καρπούς και ετήσιους βλαστούς. Στους προσβεβλημένους ιστούς εμφανίζονται καστανομελανές, πολυγωνικές, νεκρωτικές κηλίδες με γκρι κέντρο διαστάσεων συνήθως 2-5mm που συνενώνονται σχηματίζοντας μεγάλες νεκρωτικές επιφάνειες. Τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα τελικά κιτρινίζουν και πέφτουν. Πρόωρη φυλλόπτωση οδηγεί σε ελλιπή ξυλοποίηση του κελύφους του καρυδιού και στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Οι καρποί έχουν μικρότερο βάρος, ενώ η ψίχα έχει σκούρο χρώμα και είναι συρρικνωμένη. Αν η προσβολή επαναλαμβάνεται επί σειρά ετών παρατηρείται καχεξία των δέντρων τα οποία παράγουν ασθενικούς και χλωρωτικούς βλαστούς.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνίσταται καταστροφή με φωτιά ή παράχωμα στο έδαφος των πεσμένων στο έδαφος φύλλων και απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων βλαστών, αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος κατά την άρδευση, εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος για αερισμό της κόμης και κατάλληλη λίπανση, ενώ αν κρίνεται απαραίτητο εφαρμόζονται ψεκασμοί με χημικά σκευάσματα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας