Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αλλάζουν τον αμπελουργικό χάρτη!

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αλλάζουν τον αμπελουργικό χάρτη!

Οι όλο και αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως έχουν ήδη επηρεάσει αμπελώνες σε διάφορα μέρη της γης.

Καθώς λοιπόν ο κόσμος συνεχίζει να ζεσταίνεται, ορισμένες παραδοσιακές περιοχές οινοκαλλιέργειας προσπαθούν να προσαρμοσθούν στις καινούριες συνθήκες, ενώ άλλες, αποτελούν τις επερχόμενες περιοχές παραγωγής οίνου.

Πριν από πενήντα χρόνια, και παίρνοντας ως παράδειγμα την Αγγλία, θα έλεγε κανείς πως το αγγλικό κρασί είναι ένα εθνικό αστείο για τους Άγγλους και η οινοποίηση ένα πολύ εκκεντρικό χόμπι!

Περιοχές σαν τη Μεγάλη Βρετανία ήταν μέχρι και προσφάτως πολύ αφιλόξενες για την παραγωγή οίνου από τη στιγμή που το κλίμα είναι ψυχρό, υγρό και πολύ βροχερό και δεν παρέχει τον ελάχιστο αριθμό ζεστών ημερών και ημερών ηλιοφάνειας που απαιτούνται για τη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

Vineyard 900

Και μετά, ήρθε η αλλαγή του κλίματος... μήπως άραγε και οι Άγγλοι μπορούν να είναι επιτέλους υπερήφανοι για τους δικούς τους αμπελώνες και για το δικό τους ποιοτικό κρασί;

Σήμερα υπάρχουν στην Αγγλία περίπου 400 αξιόλογοι εμπορικοί αμπελώνες οι οποίοι επάξια ανταγωνίζονται τα πολύ διάσημα και ποιοτικά γαλλικά προϊόντα.

Λίγα είναι τα προϊόντα που είναι τόσο ευαίσθητα όσο το κρασί στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Έτσι, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως, αναγκάζει τη συνολική παραγωγή της οινοκαλλιέργειας να μεταφερθεί βόρεια (ή νότια στην περίπτωση του νότιου ημισφαιρίου) και οι μέχρι πρότινος αφιλόξενες περιοχές για παραγωγή κρασιού να αποτελέσουν νέες ευκαιρίες για την οινοκαλλιέργεια.

Εντωμεταξύ, οι αμπελώνες των θερμότερων κλιμάτων αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα από τη στιγμή που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρασιού αλλάζουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Γενικά, έχει παρατηρηθεί πως η μέχρι στιγμής αύξηση της θερμοκρασίας έχει ευνοήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρασιού.

white1

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη ωρίμανση, την καλύτερη γεύση, τα περισσότερα σάκχαρα και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Παραγωγοί παραδοσιακών περιοχών καλλιέργειας αμπελιών έχουν παρατηρήσει πως η συγκομιδή του προϊόντος έχει μετατεθεί περίπου 1.5 μήνα νωρίτερα, τα σταφύλια δηλαδή ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Το γεγονός αυτό σίγουρα εμπνέει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρασιού.

Η πρόσκαιρη λύση είναι η αλλαγή των ποικιλιών με ποικιλίες που ωριμάζουν πιο αργά ώστε να πάει προς τα πίσω η συγκομιδή, μέχρι πότε όμως;

Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες αρκετά θερμότερες περιοχές, το όριο των αυξημένων θερμοκρασιών οι οποίες προσδίδουν τα καλά χαρακτηριστικά σε ένα κρασί έχει επιτευχθεί και τείνει μάλλον σιγά-σιγά να ξεπεραστεί, πέραν του οποίου η ποιότητα αρχίζει να υποβαθμίζεται.

5fea96 cd44d9d875104f34be37cb33f8ab95d1.jpg srz 979 612 85 22 0.50 1.20 0.00 jpg srz

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που είναι προ των πυλών είναι και τα Προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Με την επερχόμενη αλλαγή του κλίματος θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατο ένα προϊόν ΠΟΠ να καλλιεργείται στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία και υποτίθεται πως του προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η γεωγραφική περιοχή παγκοσμίως που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή της Ευρώπης, διότι τα γεωγραφικά όριά της είναι αρκετά στενά, και ο χάρτης των ευρωπαϊκών ονομασιών θα υποστεί δραματικές αλλαγές.

Σαφώς η νέα τάση που θα επικρατήσει μπορεί να αντισταθμιστεί με τη σωστή εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών, όπως:

→ πρακτικές κλαδέματος για αύξηση της σκίασης,

→ σωστός προσανατολισμός των αμπελώνων για μείωση υπερβολικής θερμότητας,

→ κατάλληλη άρδευση για ψύξη των φυτών.

Παρόλα αυτά όμως, οι αμπελοκαλλιεργητές θα πρέπει να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για το τί θα καλλιεργούν τελικά και οι καταναλωτές θα πρέπει να συνηθίσουν στην επιλογή άλλων εμπορικών προϊόντων από τη στιγμή που αναμένεται οι μέχρι τώρα παραδοσιακά “ποιοτικές” ποικιλίες να αλλάξουν αναγκαστικά και να προκύψουν άλλες στη θέση των προηγούμενων.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας