Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

4 βασικοί λόγοι ανάλυσης εδάφους

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
4 βασικοί λόγοι ανάλυσης εδάφους

Το έδαφος είναι η βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένο το οικοδόμημα των καλλιεργειών του κάθε παραγωγού. Αποτελεί ουσιαστικά την πηγή τροφοδότησης θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών.

Βάσει αυτού του γεγονότος και λαμβάνοντας υπόψη πως η εδαφοανάλυση είναι μία διαδικασία που έχει μπει σε δεύτερη μοίρα για τους περισσότερους Έλληνες παραγωγούς, γεννάται τελικά το ερώτημα:

Γιατί δεν ασχολούμαστε σοβαρά με την ανάλυση εδάφους η οποία είναι το πρώτο βήμα για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών;

soil9

 Τα οφέλη την ανάλυσης του εδάφους:

1. Το πρώτο κύριο όφελος από μία ανάλυση εδάφους είναι γνώση των στοιχείων που περιέχονται στο έδαφος και σε ποιά ποσότητα.

Εάν λοιπόν παραλληλίσουμε το έδαφος με έναν τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει αυτός να είναι γεμάτος με ευρώ... ώστε να μπορεί να δίνει, και σίγουρα θα πρέπει να επαναεφοδιάζεται για να μπορεί να ξαναδώσει. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουμε λάβει γνώση του τραπεζικού, στην προκειμένη περίπτωση εδαφικού μας λογαριασμού, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν λιπάσματα βάσει στοχευμένων αποδόσεων. Μας ενδιαφέρουν τόσο τα μακροστοιχεία (Ν,Ρ,Κ) όσο και τα μικροστοιχεία (Ca, Mg, S κ.α)

soil12

 

2. Η οργανική ύλη είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο ελέγχου σε μια ανάλυση εδάφους, καθώς αυτή είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση του νερού του εδάφους και της ικανότητας συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων.

Επίσης, η επαρκής οργανική ουσία σε ένα έδαφος απελευθερώνει πίσω τα στοιχεία στο έδαφος στη διαθέσιμη μορφή τους, μέσω των ανόργανων στοιχείων.

soilanalysis7

 

3. Το pH είναι ακόμη ένας βασικός παράγων ένδειξης της οξύτητας του εδάφους.

Το κατά πόσο είναι όξινο ή όχι ένα έδαφος μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών για τα φυτά. Για παράδειγμα, ένα υψηλό pH της τάξης του 7,9 θα περιορίσει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα του P στο ριζικό σύστημα του φυτού σε σχέση με ένα χαμηλότερο pH (6,8).

soilanalysis5

 

4. Επίσης, η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC) είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος προσδιορισμού του είδους του εδάφους, εάν αυτό δηλαδή είναι ένα βαρύ, ή ένα αργιλώδες ή ένα αμμώδες έδαφος.

Ο παραπάνω προσδιορισμός είναι πολύ σημαντικός για την εφαρμογή ενός σωστού, κατάλληλου και αποδοτικού προγράμματος λίπανσης στο χωράφι.

soilanalysis3

Τελικά, η σωστή ανάλυση εδάφους θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις καλύτερες επενδύσεις για έναν παραγωγό.

Η γνώση καθώς και η αναγνώριση των χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων του κάθε εδάφους θα βοηθήσει στο συνολικό χειρισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών σε συνδυασμό με το όσο δυνατό χαμηλότερο κόστος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας