Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017

10 τρόποι για περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό άρδευσης

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
10 τρόποι για περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό άρδευσης

Δεδομένου πως το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό του οποίου η διαχείριση είναι κρίσιμη για κάθε σχεδόν καλλιέργεια, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τη σωστή χρήση του αλλά και τη μέγιστη δυνατή και ορθολογική διάθεσή του μέσω των αρδευτικών συστημάτων.

Με όλο και λιγότερους διαθέσιμους υδατικούς πόρους, θα πρέπει οι καλλιεργητές παγκοσμίως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων υδάτων. Παρακάτω αναφέρονται 10 τρόποι μεγιστοποίηση χρήσης του αρδευτικού νερού.

1. Ελέγξτε το νερό και το χώμα σας για την ύπαρξη αλάτων.

Η ποιότητα του νερού μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Πολλά λαχανικά είναι ευαίσθητα στην αλατότητα, έτσι θέλετε να είστε βέβαιοι ότι το νερό που εφαρμόζεται στην καλλιέργειά σας έχει χαμηλό επίπεδο αλάτων. Επίσης, επειδή τα άλατα του νερού άρδευσης συσσωρεύονται κοντά στις ρίζες των καλλιεργειών με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να ελέγχεται περιοδικά η αλατότητα του εδάφους για να προσδιοριστεί εάν απαιτείται έκπλυση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχονται σε ένα δείγμα νερού είναι το Ph, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το νάτριο, τα νιτρικά, τα διττανθρακικά ,το βόριο, το σίδηρο και το μαγγάνιο. Με τη βοήθεια του ειδικού θα μπορέστε να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

irrigation1

2. Αξιολογήστε την ομοιομορφία εφαρμογής του νερού του συστήματος άρδευσης.

Όσο πιο ομοιόμορφα το σύστημα άρδευσης διανέμει νερό στην καλλιέργειά, τόσο λιγότερη ποσότητα νερού απαιτείται για να επιτευχθούν καλές αποδόσεις και καλή ποιότητα τελικού προϊόντος. Χρησιμοποιώντας 30 κύπελλα ίσου μεγέθους και ένα ρολόι παρακολούθησης, μπορείτε να αξιολογήσετε την ομοιομορφία κατανομής του συστήματος καταιωνιστήρων ή σταγόνων. Εναλλακτικά, ένα ειδικός επί του θέματος σίγουρα θα σας βοηθήσει.

3. Αξιολογήστε το σχεδιασμό και τη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος.

Πολλά προβλήματα μπορεί να οφείλονται είτε σε κακή σχεδίαση είτε σε έλλειψη συντήρησης, είτε σε κακή λειτουργία. Ένας έμπειρος σύμβουλος άρδευσης θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύσει τα βασικά ζητήματα που περιορίζουν την απόδοση του συστήματος άρδευσης και να συστήσει τις οικονομικά αποδοτικότερες λύσεις.

irrigation4

4. Ζητήστε επαγγελματικές συμβουλές για τον αρχικό σχεδιασμό του συστήματος.

Το υδραυλικό σύστημα ενός συστήματος άρδευσης δεν είναι απλή υπόθεση, οπότε μια ερασιτεχνική προσπάθεια σχεδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύστημα με χαμηλή απόδοση. Ένας επαγγελματίας με εμπειρία και ιστορικό επιτυχίας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα οικονομικά αποδοτικό σύστημα άρδευσης το οποίο μπορεί να εφαρμόσει ομοιόμορφα το νερό στην καλλιέργεια.

5. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της πίεση του συστήματος άρδευσης.

Η καλύτερη απόδοση εξαρτάται άμεσα από τη σωστά ρυθμισμένη πίεση. Η μεταβολή της πίεσης θα αλλάξει τη ροή και την ομοιομορφία του εφαρμοζόμενου νερού. Οι υψηλής ποιότητας μετρητές πίεσης για την παρακολούθηση της πίεσης σε διάφορα σημεία του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των πλησιέστερων και πλέον απομακρυσμένων σημείων από την πηγή νερού ή τη βαλβίδα άρδευσης, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας του συστήματος.

irrigation5

6. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται υπολογισμός του συνολικά εφαρμοζόμενου νερού.

Είναι πολύ δύσκολο να εξοικονομηθεί νερό εάν δεν είναι γνωστή η ποσότητα νερού που έχει εφαρμοσθεί στην καλλιέργεια. Η χρήση μετρητή ροής και η τήρηση αρχείων σχετικά με την ποσότητα νερού που εφαρμόζεται για κάθε καλλιέργεια μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό αν η ποσότητα νερού που εφαρμόσθηκε αντιστοιχεί στις ανάγκες των καλλιεργειών.

7. Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, είναι καθοριστικές για τον καθορισμό του προγράμματος άρδευσης.

Ο προγραμματισμός της άρδευσης είναι ο συνδυασμός των αποφάσεων για το πότε και πόσο νερό πρέπει να εφαρμοστεί. Οι ανάγκες για νερό καθώς τα φυτά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σεζόν μεταβάλλονται. Η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για το πότε πρέπει να ποτίσετε και χρησιμοποιώντας δεδομένα εξατμισοδιαπνοής από τους μετεωρολογικούς σταθμούς μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού θα χρησιμοποιήσετε τελικά.

irrigation6

8. Καλή συντήρηση του εξοπλισμού άρδευσης.

Ένα σύστημα άρδευσης χρειάζεται τακτική συντήρηση. Τυχόν διαρροές θα πρέπει να επισκευασθούν. Οι γραμμές και τα φίλτρα θα πρέπει να ξεπλυθούν. Οι κεφαλές του ψεκαστήρα, τα ακροφύσια και οι φλάντζες φθείρονται και πρέπει να αντικατασταθούν. Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα για τη συντήρηση του συστήματος άρδευσης.

9. Η κατανόηση της λειτουργίας του αρδευτικού μπορεί να επιλύσει κα να προλάβει πολλά προβλήματα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάρτισης. Επίσης, η διατήρηση αρχείων μπορεί να δώσει λύσεις.

10. Χρησιμοποιείστε το βρόχινο νερό για την έκλπυση των αλάτων.

Δεν υπάρχει καλύτερος τύπος νερού για αυτή τη δουλειά και επιπλέον είναι δωρεάν. Το να αφήνετε το νερό της βροχής να απορρέει από τα χωράφια είναι μια χαμένη ευκαιρία αφαίρεσης των αλάτων. Η κάλυψη των καλλιεργειών, η καλλιέργεια ή η προσθήκη βελτιωτικών εδάφους μπορεί να αυξήσει τη διείσδυση των χειμερινών βροχών και θα βοηθήσει στον έλεγχο των πιθανών προβλημάτων αλατότητας.

irrigation8

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας