Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Πώς καλλιεργώ αρωματικά φυτά;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς καλλιεργώ αρωματικά φυτά;

Τα αρωματικά φυτά, θα έλεγε κανείς πως είναι φυτά πολυτελείας από τη στιγμή που καλλιεργούνται για το άρωμά τους, και οι ποσότητες από αυτά που χρησιμοποιούνται είναι μικρές, αλλά το αποτέλεσμα της χρήσης τους μεγάλο.

Αρχικά θα πρέπει να δούμε ποιά αρωματικά φυτά είναι ετήσια, διετή  και πολυετή. Το γεγονός αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι τα ετήσια και διετή βότανα  αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς ενώ τα πολυετή αναπτύσσονται βραδύτερα.

Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα με τα πιο γνωστά αρωματικά φυτά, βάσει του βιολογικού τους κύκλου:

Ετήσια-διετή

       Πολυετή

Βασιλικός

 Ρίγανη

Κορίανδρος

 Μέντα

Μαϊντανος

 Θυμάρι

Άνηθο

 Φασκόμηλο

Σκαντζίκι

 Δενδρολίβανο

Χαμομήλι

 Εστραγκόν

Θρούμπι

 Χρένο

Μαντζουράνα

 Οξαλίδα

Ανδράκλα

 Μάραθο

Λεμονόχορτο

 

Μοσχοκάρυδο

 


herb1

Συνθήκες ανάπτυξης

Οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των αρωματικών φυτών είναι αυτές που χαρακτηρίζονται από έντονη ηλιοφάνεια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Για παράδειγμα, ένα αργιλώδες έδαφος δεν είναι το ιδανικό αλλά με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών (χοντροκομμένη οργανική ουσία, κοπριά…) θα μπορούσε κατά πολύ να βελτιώσει την κατάσταση. Επίσης, ωφέλιμη είναι η καλλιέργεια των βοτάνων σε ανυψωμένο έδαφος το οποίο στραγγίζει καλά.

Το ιδανικό pH εδάφους είναι το ουδέτερο έως αλκαλικό αν και τα περισσότερα βότανα θα ανεχθούν ένα ελαφρώς όξινο χώμα. Εάν έχετε πολύ όξινο χώμα, προσθέστε λίγο ασβέστη κατά την προετοιμασία της περιοχής φύτευσης. Πολλά επίσης βότανα είναι κατάλληλα για παράκτιες καλλιέργειες.

Αν και τα περισσότερα βότανα προτιμούν μια ηλιόλουστη θέση υπάρχουν μερικά που προτιμούν σκιερό και υγρό έδαφος, όπως το σκαντζίκι, ο μαϊντανός, η μέντα.

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο ύπαιθρο

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν μόνα τους, σε ανυψωμένο έδαφος, καθώς και ανάμεσα σε άλλα λαχανικά και άνθη.

Για καλλιέργεια αρωματικών φυτών από σπόρους, τα ετήσια ή διετή μπορούν να σπαρθούν από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

mou arese poly

Η σπορά τους μπορεί να γίνει τμηματικά σε διάστημα 3-4 εβδομάδων ώστε να εξασφαλιστεί μια συνεχής συγκομιδή φρέσκων φύλλων. Όλα αυτά τα ντελικάτα βότανα μπορούν να σπαρθούν απευθείας στην τελική τους θέση σε εξωτερικούς χώρους - αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σκαντζίκι και τον άνηθο καθώς είναι δύσκολο να μεταφυτευθούν με επιτυχία.

Εναλλακτικά, η σπορά τους μπορεί να γίνει υπό κάλυψη και να φυτευτούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο βασιλικός είναι ο μοναδικός οποίος απαιτεί κάλυψη και ζέστη κατά την άνοιξη. Και μεταφύτευση αυτού μετά την πάροδο των πιθανών παγετών.

Οι σπόροι των πολυετών βοτάνων, όπως το δενδρολίβανο, το σχοινόπρασο και το μάραθο, πρέπει να σπαρθούν την άνοιξη υπό κάλυψη σε ζεστασιά και μετά να τοποθετηθούν στην τελική τους θέση, όταν είναι αρκετά αναπτυγμένοι για αυτό.

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε εσωτερικό χώρο

Η καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικούς χώρους είναι βολική για τη συγκομιδή. Επίσης, η καλλιεργητική τους περίοδος επεκτείνεται, και υφίσταται σχεδόν όλο το χρόνο!

Κατάλληλα βότανα για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους είναι ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το κορίανδρο, η μαντζουράνα, το άνηθο και ο δυόσμος.

Απλά τοποθετήστε τους σπόρους στην επιφάνεια του υγρού, ελεύθερου-αποστράγγισης μέσου σποράς και προσθέστε και βερμικουλίτη. Καλύψτε το δοχείο με πλαστικό υλικό και τοποθετήστε κάπου φωτεινά και ζεστά για να βλαστήσουν οι σπόροι (περίπου 18-20 οC). Μόλις βλαστήσουν, αφαιρέστε το κάλυμμα.

Τα βότανα χρειάζονται μια φωτεινή θέση για να αναπτυχθούν καλά.

Κάποια βότανα που αναπτύσσονται σε εξωτερικό χώρο μπορούν να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά αναφερόμενοι στη μέντα.

Πώς;

Απλά μεταφέρετε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο, αφού πρώτα διαιρέσετε τις συστάδες τους σε μικρότερα κομμάτια, ποτίστε και λιπάνετε καλά και κλαδέψτε την κορυφαία ανάπτυξη για μέχρι περίπου τα 10 εκατοστά.

Την άνοιξη, φυτέψτε τα βότανα ξανά στον εξωτερικό χώρο για να τα δώσετε χρόνο να ανακάμψουν το καλοκαίρι.

herbs

Γενικές φροντίδες

Τα αρωματικά φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στις καλλιεργητικές τους φροντίδες.

Το κλάδεμα την περίοδο της άνοιξης θα προάγει την εμφάνιση νέου και υγιούς φυλλώματος, επίσης, η αφαίρεση των μαραμένων ανθέων τους επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη νέας και υγιούς βλάστησης.

Όσον αφορά στα θαμνώδη βότανα, όπως λεβάντα και θυμάρι, μετά την ανθοφορία ωφελεί η αφαίρεση των ανθέων.

oruning

Το φθινόπωρο είναι καλύτερο να αφήσετε οποιοδήποτε νεκρό φύλλωμα στο φυτό για να το προστατεύσετε όλο το χειμώνα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει πεσμένα φύλλα από τα χαμηλά αναπτυσσόμενα βότανα όπως το Θυμάρι και Λεβάντα για να αποτρέψετε πιθανές μυκητολογικές ασθένειες.

Συγκομιδή

Κατά τη συγκομιδή των βοτάνων, αφαιρέστε το φύλλωμα από το εξωτερικό του φυτού, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων φύλλων στο κέντρο. Κατά γενικό κανόνα, δεν επιλέγετε περισσότερο από το ένα τρίτο του φυλλώματος του φυτού τη φορά ώστε να μπορέσει να ανακάμψει.

Τα βότανα συλλέγονται καλύτερα το πρωί πριν τα αιθέρια έλαια εξατμιστούν. Μπορείτε να συγκομίζετε υπαίθρια αειθαλή βότανα όπως το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και το θυμάρι φειδωλά όλο το χρόνο, αλλά να γνωρίζετε ότι δεν θα υπάρξει νέα ανάπτυξη μέχρι την άνοιξη.

chamomile1

Φυτοπροστασία

Κάποιοι από τους σημαντικότερους εχθρούς και ασθένειες των αρωματικών φυτών είναι:

► Aphis fabae

► Aphis gossypii

► Bemisia tabaci

► Macrosiphum euphorbiae

► Myzus persicae

► Tetranychus urticae

► Thielaviopsis basicola

► Botrytis cinerea

► Sclerotinia spp.

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας