Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές φροντίδες στους οπωρώνες

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές φροντίδες στους οπωρώνες

Οι καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνουν στα οπωροφόρα δένδρα αυτή την περίοδο και μέχρι την έλευση του χειμώνα είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση από πλευράς φυτοϋγείας και κατά συνέπεια της μετέπειτα παραγωγικής του ζωής.

Οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες περιλαμβάνουν :

Α) τον καθαρισμό των δένδρων από τα προσβεβλημένα (φωτο) ή τα ξερά κλαδιά,

Β) την επιμελημένη αφαίρεση μερών των δένδρων (π.χ. έλκη) μαζί με τμήμα υγιούς ιστού,

Γ) τη συλλογή των σάπιων ή μουμιοποιημένων καρπών που έχουν μείνει πάνω στα δένδρα ή στο έδαφος, ακόμη και σε σωρούς στην άκρη του χωραφιού,

Δ) τη συλλογή των πεσμένων στο έδαφος φύλλων, ειδικά σε ορισμένες καλλιέργειες όπως στη μηλιά και την αχλαδιά και τέλος,

Ε) ακόμη και την εκρίζωση των ισχυρά προσβεβλημένων δένδρων, με όλο το ριζικό τους σύστημα, ειδικά σε περίπτωση προσβολής από σοβαρές ασθένειες (π.χ. φυτόφθορα) και των αυτοφυών ξενιστών οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Pseudaulacaspis-pentagona-rodakino-prosboli-kladwn-1

Τα φυτικά μέρη που αφαιρούνται, στη συνέχεια απομακρύνονται από τον οπωρώνα και καταστρέφονται άμεσα, ακόμη και την ίδια ημέρα με κάψιμο.

Όσον αφορά στα φύλλα, υπάρχει και εναλλακτική λύση όπως καταστροφή τους με όργωμα και στη συνέχεια βαθύ παράχωμα στο έδαφος.

Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε οι παραπάνω φροντίδες να γίνονται με καλό και ξηρό καιρό.

Οι μεγάλες τομές ή πληγές πρέπει να απολυμαίνονται για την αποφυγή εισόδου παθογόνων, όπως και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τους καθαρισμούς, πριν τη χρήση τους σε υγιή δένδρα.

Τα παραπάνω καλλιεργητικά μέτρα συνιστάται να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με φθινοπωρινούς και χειμερινούς ψεκασμούς - κυρίως σε περιπτώσεις έντονων προσβολών - και έχουν ως στόχο τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των εχθρών που θα διαχειμάσει και το δραστικό περιορισμό των μυκητολογικών και βακτηριολογικών προσβολών.

Ενημερωθείτε για το σύνολο των καλλιεργητικών μέτρων και την αντιμετώπιση τους στην ενότητα Εγχειρίδιο Καλλιεργητή 

egxeiridio kallierghth

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας