Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Συμβουλές σποράς χειμερινών σιτηρών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Συμβουλές σποράς χειμερινών σιτηρών

Η εποχή σποράς των χειμερινών σιτηρών έχει φτάσει. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε αυτήν την περίοδο για να αποφευχθούν πιθανά λάθη.

Παρακάτω παραθέτουμε τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο καλλιεργητής, προκειμένου να έχει μια επιτυχημένη σπορά και δώσει την ευκαιρία στην καλλιέργειά του να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1. Σπορά ποικιλιών προσαρμοσμένων για χαμηλές θερμοκρασίες

Στην περίπτωση που η σπορά πρόκειται να γίνει σε βορειότερες περιοχές όπου κατά το χειμώνα έχουμε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να σπαρθούν ποικιλίες προσαρμοσμένες στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην περίπτωση που η σπορά θα είναι, για οποιοδήποτε λόγο, πολύ όψιμη.

 SEEDS

Το σιτάρι και η σίκαλη που θα φυτευτούν στο χωράφι αργά, θα αποτελούν εκ των πραγμάτων μικρότερα φυτά σε σχέση με αυτά των πρώιμων ή και κανονικών φυτεύσεων και γι’αυτό το λόγο θα είναι πιο επιρρεπή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στην περίπτωση χιονιού.

2. Σωστός υπολογισμός των σπόρων/στρέμμα

Ο σωστός ρυθμός σποράς αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η κακή σπορά καθώς και η σπορά πέραν των βέλτιστων ημερομηνιών για κάθε περιοχή, αυτομάτως θα σήμαινε υψηλότερο ποσοστό απωλειών. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η σπορά καθυστερήσει ή η βλάστηση καθυστερήσει, τότε αυτομάτως ο αριθμός των σπόρων θα πρέπει να αυξηθεί.

3. Προσοχή στους περιορισμούς όσον αφορά σε επαναφυτεύσεις και αμειψισπορές αναλόγως των ζιζανιοκτόνων που έχουν σε προηγούμενο χρόνο εφαρμοσθεί στο χωράφι

Τα περισσότερα από τα ζιζανιοκτόνα έχουν υπολειμματική δράση στο έδαφος όπου έχουν εφαρμοσθεί. Η ετικέτα τους ορίζει τους περιορισμούς για την καινούρια καλλιέργεια που θα σπαρθεί στο χωράφι. Γι’αυτό το λόγο διαβάζουμε την ετικέτα καθώς επίσης μια δοκιμή μικρότερης κλίμακας πριν τη σπορά θα βοηθούσε.

cereal1

4. Εφαρμογή φωσφόρου κατά τη σπορά

Ο φώσφορος (Ρ) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σκληραγώγηση των σιτηρών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά εάν μια εδαφοανάλυση δείξει πως τα ποσοστά του εδαφικού P είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Ο φωσφόρος βοηθάει στην ανάπτυξη ισχυρών ριζών, οι οποίες και θα βοηθήσουν την καλλιέργεια να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Ο Ρ που εφαρμόζεται με τους σπόρους θα πρέπει να περιορίζεται από την ποσότητα του αζώτου (N) στο λίπασμα, καθώς το υπερβολικό N πριν από την εμφάνιση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα επιβίωσης των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

5. Σπορά σε βάθος 2,5-4 εκατοστά

Η επαρκής υγρασία για την εδραίωση του χειμερινού σίτου και της σίκαλης είναι συχνά μια ανησυχία καθώς το προφίλ του εδάφους συχνά εξαντλείται από την υγρασία το φθινόπωρο.

SPORA

Αν υπάρχει λίγη ή καθόλου υγρασία στην επιφάνεια του εδάφους, θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια ρηχή σπορά  (2,5-4 εκατοστά βάθος σποράς), εν αναμονή βροχής. Επιπλέον, αυτά τα σχετικά αβαθή βάθη φύτευσης επιτρέπουν ταχύτερη εμφάνιση των φυταρίων όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται ραγδαία.

6. Αποφυγή ιολογικών ασθενειών

Οι ιολογικές ασθένειες στην περίπτωση των χειμερινών σιτηρών μπορούν να αποφευχθούν εάν η σπορά γίνει μέσα στα συνιστώμενα χρονικά πλαίσια. Μια προφυτρωτική εφαρμογή ζιζανιοκτόνου για να εξοντωθούν τυχόν ζιζάνια-φορείς ιών μάλλον θα βοηθούσε.

7. Επιλέξτε τη σωστή ημερομηνία σποράς

8. Επεξεργασμένοι σπόροι

Είναι μια διαδικασία που θα ωφελούσε εάν το προς σπορά χωράφι έχει ένα ιστορικό μυκητολογικών προσβολών.


 #FARMACONBLOG

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας