Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Καλλιέργεια χειμερινών λαχανικών στο ύπαιθρο: Προετοιμασία εδάφους & Καλλιεργητικές φροντίδες

Agro Economy ΙΚΕ | Βασιλική Καραγιάννη, Ζαφειριάδης Σπύρος | Φοιτητές προγράμματος σπουδών Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισας
Καλλιέργεια χειμερινών λαχανικών στο ύπαιθρο: Προετοιμασία εδάφους & Καλλιεργητικές φροντίδες
Τα φυτά εξαρτώνται πλήρως από τις συνθήκες περιβάλλοντος και προσαρμόζονται στις κλιματικές συνθήκες τις περιοχής. Η τεχνική καλλιέργειας γίνεται είτε με σπορά ή με μεταφύτευση. Καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη ανάπτυξη και προστασία των φυτών είναι η πρωιμότητα.

Προετοιμασία εδάφους για την εγκατάσταση των φυτών

Οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία του εδάφους είναι:

1. Απομάκρυνση πετρών και άλλων ανεπιθύμητων αντικειμένων από το έδαφος.

2. Σε περίπτωση ανομοιομορφίας του εδάφους, πρέπει να γίνεται ισοπέδωση (ιδιαίτερα όταν το πότισμα γίνεται σε αυλάκια), με κλίση 2% προς την κατεύθυνση των υδρορροών.

3. Δύο ή περισσότερα σταυρωτά οργώματα σε βάθος 30-40 cm. Σε περίπτωση που το υπέδαφος είναι φτωχό, το όργωμα γίνεται σε μικρότερο βάθος ώστε να μην μεταφερθεί στην επιφάνεια το υπέδαφος. Ακολουθεί το σβάρνισμα με δισκοσβάρνα ή οδοντωτή σβάρνα ή φρεζάρισμα (10-15 cm), όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, με σκοπό το ψιλοχωμάτισμα, την ενσωμάτωση της χωνεμένης κοπριάς και των βασικών λιπασμάτων.

4. Κατασκευή στραγγιστικού δικτύου με σωλήνες ή χαντάκια βάθους 60-90 cm.

5. Καταστροφή ζιζανίων.

6. Διαχωρισμός και διαμόρφωση του αγρού για την εγκατάσταση των φυτών.

Καλλιεργητικές φροντίδες

► Σπάσιμο κρούστας

► Παράχωμα φυτών

► Αραίωμα φυτών

► Συμπλήρωση κενών

► Αντιμετώπιση ζιζανίων (βοτάνισμα, σκάλισμα, φρεζάρισμα, εδαφοκάλυψη με φύλλα πλαστικού μαύρου χρώματος μαύρο)

► Φυτοπροστασία

► Άρδευση (κατάκλιση, αυλάκια, μικροεκτοξευτήρες, στάγδην άρδευση)

► Λίπανση

Φυτοπροστασία

Τα φυτά κατά την ανάπτυξή τους στο χωράφι προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Τα μέτρα αντιμετώπισής τους είναι:

► Χημική μέθοδος (ψεκασμοί)

► Καλλιεργητική μέθοδος (εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων)

► Μέθοδος αμειψισποράς

► Συγκαλλιέργεια λαχανοκομικών φυτών μαζί με καλλωπιστικά είδη φυτών

► Βιολογική μέθοδος (χρήση βιολογικών σκευασμάτων, χρήση φυσικών εχθρών)

Άρδευση

Τα λαχανικά απαιτούν νερό καλής ποιότητας χωρίς πολλά άλατα. Το έδαφος θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών αλλά και να εννοήσει την ανάπτυξη ασθενειών που τυχών υπάρχουν. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση (σύστημα σταγόνας). Με αυτόν τον τρόπο κάθε φυτό παίρνει το νερό που χρειάζεται και δεν σπαταλείται επιπλέον νερό. Επίσης δεν βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί των λαχανικών και προστατεύονται από μετάδοση εχθρών και ασθενειών αλλά και από εγκαύματα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα έτσι ώστε το νερό να μην εξατμίζεται από τον ήλιο.

Λίπανση

Τα λαχανικά καθώς αναπτύσσονται απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Για να παραμείνει το έδαφος γόνιμο πρέπει να αναπληρωθούν τα στοιχεία που έχουν απομακρυνθεί.

Με την προσθήκη ζωικής κοπριάς στο έδαφος επιτυγχάνεται η αύξηση της οργανικής ουσίας, η προσθήκη θρεπτικών στοιχείων και η αύξηση μικροβιακού φορτίου. Η κοπριά συνιστά ένα από τα καλύτερα βελτιωτικά τόσο για τα βαριά (πηλώδη, αργιλώδη) όσο και για τα ελαφρά (αμμώδη) εδάφη. Όταν προστίθεται στο έδαφος αχώνευτη (φρέσκια) κοπριά δεν πρέπει να γίνει φύτευση λαχανικών γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

Η χωνεμένη κοπριά δε δημιουργεί προβλήματα όπως τα παραπάνω αλλά ως περισσότερο συμπυκνωμένη περιέχει σε ποσοστιαία αναλογία περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και λιγότερους σπόρους ζιζανίων αφού καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία της χώνευσης.

Εαρινοποίηση

Η έκθεση των φυτών σε ψύχος για ένα ελάχιστο αριθμό ωρών με στόχο να ενεργοποιηθούν εκείνες οι βιοχημικές και φυσιολογικές διεργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για:

► Να φυτρώσουν οι σπόροι

► Να εισέλθουν τα φυτά στο αναπαραγωγικό τους στάδιο και να ανθίσουν

Παγετός

Με τον παγετό οι ιστοί του υπέργειου μέρους του φυτού και της ρίζας παθαίνουν μηχανικές ζημιές. Το φυτό δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό και παθαίνει αφυδάτωση με επακόλουθο το θάνατό του.

Με τους χειμερινούς παγετώνες καταστρέφονται τα έντομα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα ζιζάνια. Επίσης, συντελούν στο θρυμματισμό των βώλων χώματος, με συνέπεια να βελτιώνεται η δομή του εδάφους.

Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Σήμερα, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το CO2 ανέρχεται σε 350 ppm. Η αύξησή του μέχρι 1000 ppm αυξάνει την παραγωγή.

Ατμοσφαιρικοί ρύποι

► Προερχόμενοι από καυσαέρια βιομηχανίας – αυτοκινήτων

► Προερχόμενοι από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες

► Προερχόμενοι από άλλες φυσικές πηγές

Άνεμος

Ο άνεμος ασκεί μηχανικές και αποξηραντικές επιδράσεις στο έδαφος και στα φυτά. Για το λόγω αυτό, είναι σημαντικό να γίνει η σωστή εκλογή της τοποθεσίας για την εγκατάσταση της καλλιέργειας ώστε αυτή να μην πλήττεται από ανέμους. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα λαχανικά από τη δυσμενή επίδρασή τους. Ακόμη ένα μέσο προστασίας είναι οι ανεμοφράκτες που δημιουργούνται από φυτά ή από άλλα ξηρά υλικά. Θα πρέπει να επιτρέπουν τη διέλευση του ανέμου στο 60%.

 

 

Βιβλιογραφία

Καλορίζου Ελένη & Παπαχατζής Αλέξανδρος, 2011, Γενική και Ειδική Λαχανοκομία, Growing Vegetables, Εκδόσεις Γραμμικό, Λάρισα

Μαυρομάτης Χρ. Ελευθέριος, 2006, Σημειώσεις Γενικής Λαχανοκομίας, Λάρισα

Σινάνης Κωνσταντίνος, 2008, Εδαφολογία, Ηράκλειο

Χουλιαράς Νικόλας, 2009, Έδαφος και μέθοδοι μελέτη, Εκδόσεις “ΙΩΝ” Στέλλα Παρίκου& ΣΙΑ Ο.Ε., Αθήνα

Χουλιαράς Νικόλαος, 2009, Λίπανση καλλιεργειών και μέθοδοι προσδιορισμου, Εκδόσεις “ΙΩΝ” Στέλλα Παρίκου & ΣΙΑ Ο.Ε., Αθήνα

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας