Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021

Καλλιεργητικές Πρακτικές και Οικολογικές Απαιτήσεις του Σουσαμιού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Καλλιεργητικές Πρακτικές και Οικολογικές Απαιτήσεις του Σουσαμιού

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία αύξηση του ενδιαφέροντος των παραγωγών για την καλλιέργεια ελαιοδοτικών φυτών.

Σε αυτό συντέλεσε και η ολοένα αυξανόμενη χρήση των συγκεκριμένων φυτών ως ενεργειακά για την παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων. Ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη αποτελούν δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτά από τα οποία παράγεται βιοντίζελ. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειάς τους αφορά την ενεργειακή αξιοποίησή τους, ένα κομμάτι της γίνεται για την εξαγωγή του ελαίου τους και τη χρησιμοποίησή τους στη διατροφή και τη βιομηχανία.

Το σουσάμι, αν και δεν είναι ενεργειακό φυτό, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας ελαίου του, που είναι υψηλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά για την υγεία του οργανισμού γι αυτό και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτησή του.

Χρησιμοποιείται ως βρώσιμο για την παραγωγή μαργαρίνης ενώ οι σπόροι χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική. Η παραγωγή του όμως δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεγάλη διότι κάποιες ιδιαιτερότητες στη διαδικασία της καλλιέργειάς του και οι πολλές απώλειες του σπόρου, αποθαρρύνουν τους επίδοξους καλλιεργητές του.

Ωστόσο οι σύγχρονες ποικιλίες επιτρέπουν λιγότερες απώλειες και μεγαλύτερη απόδοση. Η ενασχόληση των παραγωγών σε κάποιες περιοχές με την καλλιέργεια του σουσαμιού βρίσκεται στα πρώτα στάδιά της καθώς αποτελούν νέα καλλιέργεια για τις περιοχές αυτές. Οι καλλιέργειες αυτές δείχνουν να έχουν προοπτική και με την πάροδο των ετών οι καλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την απαιτούμενη πείρα και τεχνογνωσία και να επιτύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

SESAME2

Οι οικολογικές απαιτήσεις της καλλιέργειας ως προς:

Τη θερμοκρασία:

Τα φυτά απαιτούν θερμές και ξηρές κυρίως περιοχές. Ενώ οι σπόροι βλαστάνουν σε θερμοκρασίες άνω των 15ο βαθμών και η άριστη ανάπτυξη του φυτού απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 25ο και 27ο βαθμών. Οι θερμοκρασίες κάτω των 10ο βαθμών εμποδίζουν την ανάπτυξη του φυτού.

Το φως:

Είναι φυτό ευαίσθητο στον φωτοπεριορισμό ενώ η μεγάλη υποπερίοδος σε φως αυξάνει την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι αλλά μειώνει την περιεκτικότητα σε πρωτείνη.

Την υγρασία:

Ευδοκιμεί σε περιοχές με μέτρια βροχόπτωση και είναι πολύ ανθεκτικό στη ξηρασία λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος.

Το έδαφος:

Προτιμά αμμοπηλώδη εδάφη και δεν ευδοκιμεί στα συνεκτικά. Προσαρμόζεται αλλά ευδοκιμεί σε εδάφη καλά στραγγιζόμενα και με ουδέτερο ph. Το πλούσιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει συμβάλει στη βελτίωση της δομής και υφής του εδάφους.

susam yetis A 2

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Ως προς την αμειψισπορά μπορεί να εναλλάσεται με τα χειμερινά σιτηρά.

Προετοιμασία αγρού

Η προετοιμασία αγρού  πρέπει να είναι επιμελημένη γιατί έχει μικρό σπόρο και σπέρνεται αργά την άνοιξη. Και το έδαφος πρέπει να είναι συμπιεσμένο για να μην χαθεί η υγρασία. Η καταστροφή των ζιζανίων πρέπει να γίνεται μηχανικά μέχρι την σπορά και μετά τη σπορά αφού τα φυτά φτάσουν σε ύψος τα 10 εκ. δεν έχουν ανάγκη από την καταστροφή των ζιζανίων γιατί αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.

Λίπανση

Η λίπανση ειδικά στις αρδευόμενες εκτάσεις εφαρμόζεται με περιορισμένες μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Σπορά

Η σπορά  με βάση τα στοιχεία από την Ελλάδα γίνεται τον Απρίλιο η τον Μάιο με γραμμική σπαρτική μηχανή και η ποσότητα σπορού είναι περίπου 1-2 κιλά το στρέμμα. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι περίπου 80 εκ. αλλά όταν πρόκειται για μονοστέλεχες ποικιλίες συστήνεται πυκνότερη φύτευση και οι αποστάσεις επί των γραμμών είναι 25-40 εκ. Το βάθος του σπόρου πρέπει να είναι 2-5 εκ. αναλόγως το έδαφος και την υγρασία του. Ο σπόρος πρέπει να είναι απολυμασμένος για να μην κινδυνεύουν τα φυτά από σηψιρριζίες και από μύκητες εδάφους.

Συγκομιδή

Για την συγκομιδή  η ένδειξη για την φυσιολογική ωρίμανση είναι όταν τα φύλλα από πράσινα γίνονται κιτρινωπά και τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν. Επίσης, όταν οι χαμηλότερες κάψες πάνω στον βλαστό έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται. Η υγρασία του σπόρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 6% καθώς υψηλότερα επίπεδα υγρασίας οδηγούν σε άναμμα του σπόρου.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι συγκομιδής η χειρονακτική και η μηχανική. Στην χειρονακτική μέθοδο κόβονται με ένα δρεπάνι, δένονται σε δεμάτια και τοποθετούνται όλα μαζί για να ξηρανθούν. Μετά από 15-20 μέρες τα δεμάτια αναποδογυρίζονται για να βγουν έξω οι σπόροι και να συλλεχθούν. Στην μηχανική μέθοδο η συγκομιδή γίνεται μετά την πλήρη ωρίμανση του σπόρου και την ξήρανση των φυτών.

Φυτοπροστασία

Στους εχθρούς και τις ασθένειες έχουμε περιορισμένες εντομολογικές προσβολές ενώ μυκητολογικές ασθένειες αναφέρεται η φυτόφθορα και η βερτισιλλίωση.

Γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας σε αρκετές περιοχές και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών μακροπρόθεσμα.

 

ΠΗΓΕΣ

Παπαστυλιανού Παπασωτηρίου, Π. Θ., Μπιλάλης, Δ., Τραυλός, Η., & Παπαθεοχάρη, Α. Γ. (2015). Σουσάμι.

Χρυσοπούλου, Δ. Ν. (2015). Χρήσεις, επεξεργασία, παράγωγα και ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας