Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Καλλιέργειες κάλυψης και ποια τα πλεονεκτήματα τους

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Καλλιέργειες κάλυψης και ποια τα πλεονεκτήματα τους

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης έχει τη δυνατότητα ελέγχου ασθενειών εδάφους. Αλλά καθώς η άμεση αποτελεσματικότητα τους είναι πιο μικρή σε σχέση με πιο δραστικές μεθόδους, όπως χημική απολύμανση ή εφαρμογές με υψηλή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιούνται με αποτρεπτικό και στρατηγικό τρόπο.

Οι καλλιέργειες κάλυψης καλλιεργούνται με σκοπό να μην συγκομιστεί η βιομάζα τους, στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Οι καλλιέργειες κάλυψης καλλιεργούνται συνήθως για:

► τη μείωση έκπλυσης των θρεπτικών (π.χ., νιτρικών, της αποκαλούμε και καλλιέργειες πρόσληψης),

► αποτροπή διάβρωσης,

► βελτίωση δομής εδάφους και

► αντιμετώπιση των ζιζανίων.

Μπορεί να γίνει και συνδυασμός, η καλλιέργεια μπορεί στην αρχή να λειτουργήσει σαν καλλιέργεια κάλυψης (π.χ., έλεγχος ζιζανίων) και μετά να ενσωματωθεί σαν χλωρή λίπανση (π.χ., για προσθήκη θρεπτικών).

Είδη ταχείας κάλυψης 

Τα είδη που αναπτύσσονται γρήγορα θεωρούνται ως καλλιέργειες κάλυψης, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων στο έδαφος.

Μια εναλλακτική για τα είδη Brassica είναι το φαγόπυρο (Fagopyrum esculentum) το οποίο βλασταίνει και μεγαλώνει πολύ γρήγορα εφόσον οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές.

Άλλο είδος ταχείας ανάπτυξης είναι η φακελωτή (Phacelia tana- cetifolia), η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι ανήκει στην οικογένεια των Boraginaceae.

Καθώς κανένα άλλο είδος από αυτή την οικογένεια δεν καλλιεργείται και η φακελωτή είναι εξαιρετικό φυτό για τις μέλισσες, είναι πολύ ενδιαφέρουσα καλλιέργεια κάλυψης. Και τα 2 αυτά φυτά, φαγόπυρο και φακελωτή, πρέπει να μεγαλώνουν το καλοκαίρι-φθινόπωρο διότι δεν είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

KALLIERGEIES KALYPSHS 1

Μερικές φορές, οι καλλιέργειες κάλυψης δεν θεωρούνται καλλιέργειες υψηλής αξίας, καθώς δεν παράγουν άμεσο κέρδος και το αποτέλεσμα τους δεν είναι εμφανές με άμεσο τρόπο. Για την δημιουργία όμως θετικού αποτελέσματος στην υγεία του εδάφους, η εγκατάσταση και επιτυχία αυτών των καλλιεργειών πρέπει να είναι επιτυχής. Γι αυτό πρέπει να εφαρμόζονται:

► η χρήση υγιούς σπόρου με ψηλή φυτρωτική ικανότητα,

► καλή προετοιμασία εδάφους,

► σπορά σε καλές συνθήκες, με αρκετά θρεπτικά στο έδαφος,

► και άρδευση αν χρειάζεται.

Πλεονεκτήματα χρήσης καλλιεργειών κάλυψης

Οι περισσότεροι αγρότες  χρησιμοποιούν καλλιέργειες κάλυψης λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων τους, όπως:

► τη βελτίωση της υγείας του εδάφους,

► τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους,

► εξοικονόμηση λιπασμάτων από την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών,

► εξοικονόμηση ζιζανιοκτόνων από τον έλεγχο των ζιζανίων,

► βελτίωση της ποιότητας του νερού ως έναν από τους λόγους.

Η βελτίωση της υγείας του εδάφους είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας με την αύξηση της οργανικής ύλης που οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης νερού, αυξημένη βιοποικιλότητα στο χωράφι και καλύτερη ποιότητα του εδάφους γενικά. Αυτές οι βελτιώσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταφραστούν σε υψηλότερες αποδόσεις σε μετρητά στο μέλλον. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη πολλών καλλιεργειών, και βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους μειώνοντας την εξάτμιση από την επιφάνεια του.

 

ΠΗΓΕΣ

ΝΗΜΑΤΩΔΩΝ, Ε. ΧΛΩΡΕΣ ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ & ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

Plastina, A., Liu, F., Miguez, F., & Carlson, S. (2020). Cover crops use in Midwestern US agriculture: perceived benefits and net returns. Renewable Agriculture and Food Systems35(1), 38-48.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας