Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023

Πώς τα υπολείμματα μικροπλαστικών στο έδαφος επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πώς τα υπολείμματα μικροπλαστικών στο έδαφος επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών;
Οι μύκητες βοηθούν στη διάσωση των καλλιεργειών σε εδάφη με υπολείμματα μικροπλαστικών.

 

Ως γνωστόν, τα υπολείμματα πλαστικών επηρεάζουν σημαντικά το οικοσύστημα, η μακροχρόνια συσσώρευση πλαστικών που προέρχεται από ανθρωπογενής παράγοντες, όταν παραμένει στο περιβάλλον διασπάται και αποικοδομείται σε μικρότερα κομμάτια, μέσω της διάβρωσης και άλλων διεργασιών αποσύνθεσης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τη διασπορά και την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος.

Με ποιον τρόπο λοιπόν η εμφάνιση μικροπλαστικών στο έδαφος επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών;  

H βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών αρχικά εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους. Απαιτείται το έδαφος εκτός από το να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, να είναι και καλά αεριζόμενο με πληθώρα πόρους και κενά αέρα γύρω από τις ρίζες των φυτών.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η παροχή οξυγόνου στις ρίζες των φυτών, αποτρέπονται οι αναερόβιες ασθένειες των ριζών και επιτρέπεται η καλή κυκλοφορία του νερού και των θρεπτικών συστατικών.

Τα υπολείμματα μικροπλαστικών που βρίσκονται στο έδαφος των χωραφιών, όχι μόνο εμποδίζουν - φράζουν τα κενά του αέρα του εδάφους εμποδίζοντας τις παραπάνω λειτουργίες, αλλά και οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα μικροπλαστικά προκαλώντας σημαντικά προβλήματα τοξικότητας στην υγεία των φυτών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής (ISEF) και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Science News Explores, αναφέρεται ότι η ρύπανση των χωραφιών από μικροπλαστικά μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με την εφαρμογή μυκόρριζων μυκήτων και την ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων στα εδάφη.

Οι ερευνητές φύτεψαν πάνω από 2.000 σπόρους κρεμμυδιού σε γλάστρες με υγιές χώμα και με χώμα που περιείχε μικροπλαστικά. Στη συνέχεια  χώρισαν τα φυτά σε περεταίρω κατηγορίες: α) φυτά σε χώμα με μικροπλαστικά και την εφαρμογή μυκόρριζων μυκήτων, β) φυτά σε χώμα με μικροπλαστικά και την ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων , γ) φυτά σε χώμα με μικροπλαστικά και τον συνδυασμό μυκόρριζων μυκήτων και φυτικών υπολειμμάτων.

Η ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε την ανάπτυξη των φυτών για τρεις εβδομάδες, καταγράφοντας μία φορά την εβδομάδα το ύψος της ανάπτυξης των κρεμμυδιών και των ριζών τους.

Τα ευρήματα του πειράματος είχαν τα εξής αποτελέσματα:

► Τα φυτά που φύτρωσαν σε καθαρό έδαφος ήταν τα διπλάσια σε αριθμό, σε σχέση με τα φυτά που το έδαφος τους περιείχε μικροπλαστικά.

► Τα φυτά που στο χώμα τους περιέχονταν μικροπλαστικά και είχαν εφαρμοστεί και οι δύο «θεραπείες», εμφάνισαν μεγαλύτερη ανάπτυξη (5,4 εκατοστά ανά εβδομάδα), από τα φυτά στα οποία είχε εφαρμοστεί μόνο η μία από τις δύο θεραπείες (μυκόρριζων μυκήτων – φυτικά υπολείμματα) ή και καμία.

► Τα φυτά τα οποία αναπτύχθηκαν σε υγιές καθαρό χώμα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (7,2 εκατοστά ανά εβδομάδα).

Οι ρίζες των φυτών εξετάστηκαν με μικροσκόπιο και παρατηρήθηκε ότι τα φυτά που στο έδαφος τους είχαν εφαρμοστεί μυκόρριζες μυκήτων, είχαν αυξήσει την επιφάνεια των ριζών τους, γεγονός που θα ενίσχυε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι μυκόρριζες μυκήτων μπορούν να διεγείρουν φυτικές ορμόνες ικανές να οδηγήσουν τα κύτταρα να διαιρούνται ταχύτερα και το φυτό να αναπτύσσεται αμεσότερα.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η παραπάνω μέθοδος θα αποτελέσει μελλοντικά μια βιώσιμη λύση για την ανάπτυξη των φυτών σε μολυσμένα εδάφη.

 

Πηγή

Fungi help rescue crops being harmed by microplastics. Science News Explores

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας