Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023

Παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη του βαμβακιού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη του βαμβακιού

Το ποσοστό της καρπόπτωσης στα βαμβακόφυτα εκτός από τις προσβολές των εντόμων και ασθενειών, εξαρτάται και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα θρεπτικά στοιχεία.

Στάδια ανάπτυξης του βαμβακιού

Στη χώρα μας ο βιολογικός κύκλος του βαμβακιού από τη σπορά έως και τη συγκομιδή διαρκεί περίπου 170 έως 210 ημέρες, ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το βαμβάκι διακρίνεται σε πέντε στάδια.

1. Στάδιο φυτρώματος, είναι η περίοδος σποράς έως την εμφάνιση των κοτυληδόνων πάνω από το έδαφος.

2. Στάδιο πρώτης ανάπτυξης, είναι η περίοδος από το φύτρωμα μέχρι και την εμφάνιση των πρώτων χτενιών.

3. Στάδιο προ-άνθησης, είναι η περίοδος από το σχηματισμό των πρώτων χτενιών έως την εμφάνιση των πρώτων λουλουδιών.

4. Στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας, είναι η περίοδος που τα πρώτα λουλούδια παρουσιάζονται 20-25 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων χτενιών.

5. Στάδιο ωρίμανσης, είναι η περίοδος από την άνθηση μέχρι την ωρίμανση και το άνοιγμα του καρυδιού.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του βαμβακιού

 Ποικιλία: Κάθε ποικιλία αποδίδει τα δικά της χαρακτηριστικά όσο αφορά την ανάπτυξη και την καρποφορία.

 Θερμοκρασία: Το φύτρωμα και η ανάπτυξη των βαμβακοφύτων επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία του εδάφους. Η ευνοϊκή θερμοκρασία εδάφους για πιο πρώιμο φύτρωμα και γρήγορη ανάπτυξη είναι αυτή των 34oC. To ριζικό σύστημα του βαμβακιού βρίσκεται αρκετά βαθιά με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εδάφους να μεταβάλλεται αργά. Ωστόσο, η πορεία της ανάπτυξης των ήδη αναπτυγμένων φυτών βαμβακιού επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Θερμοκρασία αέρα κάτω των 16 oC και άνω των 38 oC δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των φυτών. Σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές χωρίς όμως να ξεπερνιούνται οι μέγιστες, όλα τα στάδια του φυτού συμπληρώνονται πιο γρήγορα. Η θερμοκρασία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοτικότητα του βαμβακιού. Όταν οι ημερήσιες θερμοκρασίες βρίσκονται στα ευνοϊκά όρια, παράγονται περισσότερα χτένια, τα οποία εξελίσσονται σε λουλούδια και καρύδια.

 Υγρασία: Η αύξηση της αποδοτικότητας εκτός από την επίδραση της θερμοκρασίας, εξαρτάται από τα επίπεδα της υγρασίας. Το βαμβάκι έχει υψηλές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία, απαιτούνται περίπου 560 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού φυτικής ύλης. Οι ανάγκες νερού των βαμβακοφύτων εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Η έλλειψη νερού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία ανάπτυξης του βαμβακιού. Σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας το βαμβάκι εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία στην έλλειψη νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση των χτενιών και ανάπτυξη μικρών καρυδιών. Σε πλημμυρισμένο έδαφος, με την πρώτη βλάστηση να έχει εμφανιστεί τα βαμβακόφυτα πεθαίνουν από ασφυξία. Όταν τα καρύδια βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και επικρατούν ξερικές συνθήκες, ο σπόρος είναι ελαφρύτερος, το λάδι μειωμένο και η αναλογία ινών μεγαλύτερη.

 Φως: Το βαμβάκι για να ευδοκιμήσει χρειάζεται αρκετό ήλιο. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα φυτά φωτοσυνθέτουν και χρειάζονται φως, ενώ η ανάπτυξη των ιστών πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες. Ο μη επαρκής φωτισμός προκαλεί μείωση των φυλλοφόρων βλαστών, καθιστά πιο όρθια τη θέση του πρώτου ανθοφόρου κλάδου και εμποδίζει να αναπτυχθούν οι καρποφόροι βλαστοί.

 Θρεπτικά στοιχεία: Οι απαιτήσεις του βαμβακιού σε θρεπτικά στοιχεία είναι μικρότερες από αυτές του καλαμποκιού, καπνού κα μηδικής. Εκτός από τα τρία βασικά στοιχεία το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο, απαιτούνται και τα θρεπτικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, βόριο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

 Πληθυσμός των φυτών και διάταξη: Η βλαστική ανάπτυξη και η καρποφορία των φυτών διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό των φυτών στο χωράφι. Μεγάλοι πληθυσμοί φυτών ανά στρέμμα, αυξάνουν την παραγωγή ανά στρέμμα καθώς παράγουν περισσότερα καρύδια. Στους μεγάλους πληθυσμούς η φυλλική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη ζιζανίων, αλλά δυσχεραίνει τη το φως να διαπεράσει στη βάση της φυτομάζας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπτώσεις στην καρποφορία. Το συμβατικό σύστημα καλλιέργειας αποτελούν οι μονές γραμμές σποράς που απέχουν μεταξύ τους 92-96 cm με συνιστώμενη πυκνότητα πληθυσμού φυτών να κυμαίνεται από 10.000-20.000 φυτά/στρ.

 Ρύθμιση καρποφορίας: Τα βαμβακόφυτα συγκρατούν μεγαλύτερο αριθμό καρυδιών όταν έχουν καλή ανάπτυξη. Τα φυτά μέσω του μηχανισμού που διαθέτουν προκαλούν πτώση των μικρών καρυδιών, όταν η ανάπτυξη του φυτού δεν επιτρέπει την ωρίμαση των καρυδιών. Δεν ωριμάζουν όλα τα λουλούδια του βαμβακιού δίνοντας τα καρύδια λόγω των επιδράσεων των περιβαλλοντολογικών συνθηκών και προσβολών από έντομα και ασθένειες.

 

Πηγή

Ιωάννου Δ. Τόλης Ph.D. Βαμβάκι, Εχθροί, Ασθένειες, Ζιζάνια

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας