Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Κλιματική αλλαγή: καλλιέργεια αβοκάντο αντί εσπεριδοειδών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Κλιματική αλλαγή: καλλιέργεια αβοκάντο αντί εσπεριδοειδών

Η κλιματική αλλαγή απειλεί πολλές από καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου. Η καλλιέργεια του αβοκάντο γίνεται μια ρεαλιστική και κυρίως ενδιαφέρουσα οικονομικά εναλλακτική στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Γιατί να επιλέξω τη καλλιέργεια του αβοκάντου;

Το αβοκάντο (Persea americana) είναι μία καλλιέργεια που πλησιάζει περισσότερο τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Το αβοκάντο απαιτεί ορισμένες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει.

Σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν ήπιες κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν δυνατότητες επιτυχούς εμπορικής εκμετάλλευσης πολλών εναλλακτικών καλλιεργειών οπωροφόρων, όπως το αβοκάντο. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές επειδή οι καρποί της παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης ενώ η προσφορά τους είναι μικρή. Βασική προϋπόθεση για τη συστηματική επέκταση των καλλιεργειών αυτών αποτελεί κατ’ αρχήν η εξασφάλιση επάρκειας στο αναγκαίο πολλαπλασιαστικό υλικό. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα αποτυχίας, συνιστάται σε πρώτη φάση η εγκατάσταση πιλοτικών φυτειών σε επιλεγμένες περιοχές στις οποίες για μια περίοδο τουλάχιστον 3-5 ετών θα επιβεβαιωθεί η καλή προσαρμογή των υπό εξέταση καλλιεργειών στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής πριν επεκταθεί η καλλιέργειά τους σε μεγαλύτερη έκταση.

avokanto

Ο Ευρωπαίος καταναλωτής έχει ανακαλύψει στον καρπό του Αβοκάντο τα θετικά πλεονεκτήματα ενός φυσικού προϊόντος φυτικής προέλευσης το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει το ζωικό λίπος στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Η μεγάλη θρεπτική αξία του Αβοκάντο, τα ευεργετικά του αποτελέσματα στο πεπτικό σύστημα και η υψηλή του περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα το καθιστούν μια ιδανική τροφή για τους καταναλωτές που δίνουν μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα της αγοράς, η χώρα μας θα μπορούσε να εξάγει προς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλαπλάσιες ποσότητες Αβοκάντο από εκείνες που εξάγει σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια κατανάλωση Αβοκάντο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σήμερα σε 250.000 τόνους περίπου με σταθερή τάση αύξησης της ζήτησης κατά 10.000 τόνους το έτος.

Ποιες οι απαιτήσεις της καλλιέργειας;

Περιοχές που διαθέτουν εδάφη γόνιμα, βαθιά, με καλή στράγγιση και καλό αερισμό, με μικρή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο, αρδευόμενα με νερό καλής ποιότητας (χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικά άλατα, χλώριο και βόριο), με ήπιες θερμοκρασίες το χειμώνα (το δένδρο υφίσταται ζημία σε –4ο C) και υψηλή σχετική υγρασία (τουλάχιστον 60%) στην ατμόσφαιρα, ειδικά κατά την επικονίαση και γονιμοποίηση, είναι ιδανικά για την καλλιέργεια του Αβοκάντο. Όταν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και εφαρμόζεται η σωστή καλλιεργητική τεχνική, οι αποδόσεις ανά στρέμμα μπορεί να φθάσουν τα 3.000 κιλά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες και ότι η συγκομιδή των καρπών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του έτους.

Το μέλλον της καλλιέργειας στη περιοχή της Κρήτης;

Παρόλο που η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών της απαιτήσεων, είναι μια οικονομικά αποδοτική καλλιέργεια και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς. Στο πλαίσιο της προώθησης του αβοκάντο Κρήτης έχουν γίνει ήδη ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για ανάδειξή του σε ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Καθώς ο καθορισμός της ωρίμασης εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία αλλά και σε έλαιο (η οποία όπως αναφέρει η βιβλιογραφία πρέπει να υπερβαίνει το 8 %), μέλημα του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία συσχέτισης μεταξύ ελαιοπεριεκτικότητας και ξηράς ουσίας για την κάθε ποικιλία και η εξεύρεση εύκολης και γρήγορης μεθόδου προσδιορισμού της ελαιοπεριεκτικότητας, μιας παραμέτρου κρίσιμης για τη συγκομιδή. Όπως σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες έτσι και για την καλλιέργεια αβοκάντο, έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαθεσιμότητα κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού (υγιούς και ανθεκτικού), προσαρμοσμένου στις ανάγκες της χώρας μας. Αυτό προϋποθέτει έρευνα προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Πηγή: Εναλλακτικές καλλιέργειες οπωροφόρων για περιοχές με ήπιο χειμώνα , Δρ Σπύρος Λιονάκης Γεωπόνος, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης, πρώην Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δημήτριος Πριπάκης


 Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας