Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

 «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Γιατί να υπάρχει η μέρα της μέλισσας;

Η ημέρα της μέλισσας γιορτάζεται από το 2018 χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σλοβενίας, οι οποίες οδήγησαν στην καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως η παγκόσμια ημέρα μέλισσας. Επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία καθώς ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο Anton Janša, πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το βασικό ρόλο των μελισσών και άλλων επικονιαστών ώστε να διατηρηθεί ο πλανήτης μας « υγιής και καθαρός».

Σήμερα οι μέλισσες, οι επικονιαστές και πολλά άλλα έντομα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτή η μέρα δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να προωθήσουμε ενέργειες που θα προστατεύσουν τους επικονιαστές και τους οικοτόπους τους, θα αυξήσουν τους πληθυσμούς και την ποικιλομορφία τους και θα στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη στη μελισσοκομία.

melisses

Τι είναι τελικά αυτό που απειλεί τις μέλισσες;

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητες για την ύπαρξή μας, τη διατήρηση της γεωργίας και της βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Η χρήση φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια οικοτόπων απειλούν πάνω από 20.000 είδη μελισσών και διάφορων άλλων άγριων επικονιαστών.

Η εφαρμογή ποικίλων γεωργικών συστημάτων και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων μπορεί να διευκολύνει την επικονίαση. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων, ωφελώντας τόσο τους ανθρώπινους πληθυσμούς όσο και το οικοσύστημα.

Δεν χρειάζεται να είστε μελισσοκόμος για να προστατεύσετε τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.

Καλές πρακτικές

Οι παραγωγοί μπορούν να βασίζονται σε εναλλακτικές μεθόδους βιολογικής γεωργίας όπως:

► οι φυσικοί εχθροί,

► οι φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές για τον έλεγχο των παρασίτων, εντόμων και ζιζανίων μειώνοντας έτσι την έκθεση της άγριας ζωής σε εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα.

Εναλλακτικοί μέθοδοι βιολογικής γεωργίας

Η χρήση των «κτιστών» μελισσών μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη επικονίαση κυρίως σε οπωρώνες όταν οι φυσικοί επικονιαστές δεν υπάρχουν ή είναι πολύ λίγοι.

Οι δύο πιο σημαντικές διαχειριζόμενες άγριες μέλισσες για την επικονίαση οπωροφόρων καλλιεργειών είναι η ευρωπαϊκή μέλισσα (Osmia cornuta) και η κόκκινη μέλισσα (Osmia bicornis). Η χρήση διαφορετικών τύπων επικονιαστών στον οπωρώνα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την ποιότητα των καρπών. Τα είδη των άγριων μελισσών πετούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε χειρότερες καιρικές συνθήκες από ότι οι μέλισσες.

agries melisses

Πηγές: https://www.fao.org/world-bee-day/en

Χρήση κτιστών μελισσών για επικονίαση σε στεγασμένους βιολογικούς οπωρώνες (BIOFRUITNET Practice Abstract) - Organic Farm Knowledge (organic-farmknowledge.org)

Χρήση της βιοποικιλότητας για την τόνωση των άγριων μελισσών στον οπωρώνα (BIOFRUITNET Practice Abstract) - Organic Farm Knowledge (organic-farmknowledge.org)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας