Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024

Σε τι οφείλεται το μπλε χρώμα των μύρτιλων;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Σε τι οφείλεται το μπλε χρώμα των μύρτιλων;

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μύρτιλα και άλλα μπλε φρούτα στην πραγματικότητα δεν είναι μπλε αλλά φέρουν μια σκούρα κόκκινη απόχρωση.

Σε τι αποδίδεται λοιπόν, το χρώμα αυτών των φρούτων που το ανθρώπινο μάτι το αντιλαμβάνεται ως μπλε;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο στα ευρήματά τους αναφέρουν ότι η μπλε απόχρωση οφείλεται στην επίστρωση «επιδερμικού κεριού», την οποία τη χαρακτήρισαν ως ένα «πραγματικά έξυπνο κόλπο» της φύσης.

Στην πραγματικότητα, η μπλε εμφάνιση «είναι αποτέλεσμα τυχαίας διασποράς και συναρμολόγησης μη σφαιρικών σωματιδίων», τα οποία οι επιστήμονες διαπίστωσαν αφού εξέτασαν ένα πολύ λεπτό στρώμα του κεριού κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διασκορπίσουν το μπλε και το υπεριώδες φως, κάνοντας το μούρο να φαίνεται μπλε στους ανθρώπους αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, στα πουλιά και σε άλλα ζώα που βλέπουν το υπεριώδες φως και τα προσελκύει ίσως για να τα φάνε και να σκορπίσουν τους σπόρους τους.

Όπως σημείωσε το Popular Science σχετικά με αυτή τη μελέτη, η ουσία είναι τόσο λεπτή που είναι μικρότερη από ένα σκέλος ανθρώπινης τρίχας.

COVER ΑΡΘΡΩΝ BLOG 2024 06 06T124454.649

Αυτό αποδεικνύεται εάν κόψετε ένα ώριμο μούρο ή μύρτιλο στη μέση ή ακόμη εάν τα πολτοποιήσετε, θα δείτε ότι η μπλε φλούδα στο εξωτερικό τους δεν ταιριάζει με το σκούρο, κοκκινωπό μωβ χρώμα στο εσωτερικό του φρούτου. Στην πραγματικότητα το δέρμα τους δεν περιέχει μπλε χρωστικές ουσίες, οι οποίες κανονικά θα δημιουργούσαν αυτό το χρώμα. Αντίθετα, η τυχαία διάταξη των μικροσκοπικών δομών στη φυσική τους επίστρωση κεριού δίνει σε αυτά τα φρούτα μια μπλε εμφάνιση.

Το κερί, σημειώνουν οι συγγραφείς, έχει μια ποικιλία λειτουργιών στη φύση που είναι καλά τεκμηριωμένες στη βιβλιογραφία. Αναφέρεται ότι αυτή η επίστρωση κεριού είναι διαφορετική από εκείνη που τοποθετείται στα φρούτα από τους παραγωγούς για να τα προστατεύσουν από τη φθορά και απώλεια υγρασίας πριν από την πώληση.

Πλέον, επειδή αυτή η ομάδα αποκάλυψε το μηχανισμό χρωματισμού, οι μελλοντικοί επιστήμονες μπορεί μια μέρα να καταφέρουν να αναδημιουργήσουν την επίστρωση και να τη χρησιμοποιήσουν για μια σειρά από εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων, όπως τόνισε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «πιο βιώσιμη, βιοσυμβατή και ακόμη και βρώσιμη υπεριώδη ακτινοβολία και μπλε ανακλαστική μπογιά».

«Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε ένας άγνωστος μηχανισμός χρωματισμού ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, σε δημοφιλή φρούτα που καλλιεργούμε και τρώμε συνεχώς», δήλωσε ο Rox Middleton, φυσικός και συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου. «Ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό να μπορώ να αναπαράγω αυτό το χρώμα συγκομίζοντας το κερί για να φτιάξω μια νέα μπλε επίστρωση που κανείς δεν είχε ξαναδεί».

Πηγές:

https://www.sciencenews.org/

https://www.popsci.com/

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας