Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Το Γκότζι μπέρι ή Γκότζι ή Λύκιον (Lycium spp.)

Κωνσταντίνος Καζαντζής| ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” | Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Το Γκότζι μπέρι ή Γκότζι ή Λύκιον (Lycium spp.)

Το Γκότζι μπέρι ή Γκότζι ή Μούρο γκότζι ή Λύκιον ή Λυκόμουρο (Lycium spp., Οικογένεια: Solanaceae) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ενδιαφέρουσα καλλιεργητική αξία σήμερα για τη χώρα μας.

Καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις διάσπαρτα, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και ο καρπός της οδηγείται σχεδόν εξολοκλήρου για αποξήρανση ή στη μεταποίηση για προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής.

Υπάρχουν δύο κύρια είδη καλλιεργούμενου Γκότζι μπέρι, το Λύκιον το βάρβαρον (Lycium barbarum L.) και το Λύκιον το σινικό (Lycium chinense Mill.).  Στην Ελλάδα συναντάται συχνά και το είδος Lycium europaeum L., γνωστό ως Ράμνος, με καλλωπιστική χρήση για τη δημιουργία φυσικών φρακτών.

Το Γκότζι μπέρι καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και συστηματικά στην Κίνα, καθώς και σε μικρότερες εκτάσεις σε άλλες χώρες της υφηλίου.

Το Γκότζι μπέρι είναι χαμηλού ύψους πολυετής θάμνος (1 έως 3 μέτρα), με μακριούς και συνήθως ακανθωτούς βλαστούς και με καρπό με φαρμακευτική και διαιτητική αξία. Τα φύλλα είναι βραχύμισχα και πράσινα, στενά και λογχοειδή. Τα άνθη εκπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων, είναι ιώδους έως και πορτοκαλί χρώματος, ανάλογα το είδος, με στεφάνη πολύ μεγαλύτερη του κάλυκα και προεξέχοντες στήμονες (Φωτογραφία 1).

Φυτό όχι ιδιαίτερων απαιτήσεων, αναπτύσσεται και σε βραχώδη εδάφη, αν και στην Κίνα καλλιεργείται σε γόνιμα πλημμυρικά εδάφη του Κίτρινου ποταμού.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Άνθη Γκότζι μπέρι.

Ο καρπός του είναι ράγα, ελλειψοειδής, με πορτοκαλί χρώμα όταν ωριμάσει, γεγονός που τον κάνει να έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με το φύλλωμα και να δημιουργείται καλλωπιστική αξία. Περιέχει 10 έως 60 σπόρους οι οποίοι είναι μαλακοί και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν κατά τη βρώση (Φωτογραφία 2).

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Καρποί Γκότζι μπέρι.

Το Γκότζι μπέρι σήμερα έχει ενδιαφέρουσα καλλιεργητική αξία για τη χώρα μας, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να βεβαιώσουν τον τρόπο και τόπο διάθεσης των καρπών, επειδή ο μεγαλύτερος όγκος τους κατευθύνεται στην αποξήρανση και μεταποίηση.

Οι καρποί της έχουν ιδιαίτερη φαρμακευτική και διαιτητική αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αποξηραμένοι ή στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, σε γιαούρτια, σε μπάρες δημητριακών, σε σκευάσματα τσαγιού, πρόσθετα χυμών, κ.λπ.

Οι καρποί όπως προαναφέρθηκε, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γι’ αυτό κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακο, όπως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά ως ένα αξιόλογο βοήθημα υγείας και διαίτης.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας