Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Παυλώνια ή Παουλώνια ή Παουλώβνια ή Παυλωβνία (Paulownia spp. Siebold & Zucc.)

Κωνσταντίνος Καζαντζής | ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” | Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Παυλώνια ή Παουλώνια ή Παουλώβνια ή Παυλωβνία (Paulownia spp. Siebold & Zucc.)
Η Παυλώνια ή Παουλώνια ή Παουλώβνια ή Παυλωβνία (Paulownia spp. Siebold & Zucc., Οικογένεια: Paulowniaceae) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο με καλλιεργητική αξία τελευταία, για λόγους εκμετάλλευσης του ξύλου, αλλά και με διακοσμητική αξία, για φύτευση σε πάρκα και κήπους.

Είναι ιθαγενές της Άπω Ανατολής και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της υφηλίου. Στην Ελλάδα έχει φυτευθεί σε περιορισμένες εκτάσεις, σε όλη την επικράτεια, για λόγους εκμετάλλευσης του ξύλου της (Φωτογραφία 1).

Πρόκειται περί ταχείας αυξήσεως δένδρου που μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα ύψος, με πολύ μεγάλα (διαμέτρου γύρω στα 70 εκατοστά), πράσινα, με τεράστιο μίσχο φύλλα, που λειτουργούν ως συλλέκτες σκόνης και παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου (Φωτογραφία 2). Η άνθιση γίνεται νωρίς την άνοιξη πριν από την έκπτυξη των φύλλων, σε ταξιανθίες μήκους 10 έως 30 εκατοστών. Τα άνθη κάθε ταξιανθίας έχουν σωληνωτό σχήμα, με μοβ στεφάνι μήκους 4 έως 6 εκατοστών και είναι πολύ μελιτοφόρα, με ευνοϊκή επίδραση στη μελισσοκομία.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Νεαρός δενδρώνας Παυλώνιας.

Ο καρπός είναι μια ξερή κάψα σε σχήμα αυγού, σαν μια κάψουλα 3 έως 4 εκατοστών, που περιέχει πολλούς μικρούς σπόρους, οι οποίοι είναι καλυμμένοι με χνούδι που μοιάζει με πούπουλα ή φτερά και αυτό βοηθάει στη διασπορά τους από τον άνεμο και το νερό.

 Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Φύλλο Παυλώνιας.

Το δένδρο σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για σκοπούς εκμετάλλευσης του ξύλου και ως βιομάζα. Δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη που ευαγγελίζονταν αλλά παραμένει αξιόλογη πηγή τεχνικού ξύλου και βιομάζας. Θα πρέπει να ελεγχθεί και η διακοσμητική και οικολογική του αξία και να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας