Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023

Provisia® - Η νέα τεχνολογία στην παραγωγή ρυζιού

BASF
Provisia® - Η νέα τεχνολογία στην παραγωγή ρυζιού
H Basf πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της, σπόρους ρυζιού της νέας τεχνολογίας Provisia®. Πρόκειται για μια καινοτόμα τεχνολογία στο σπόρο ρυζιού, που σε συνδυασμό με σπόρους της καταξιωμένης τεχνολογίας Clearfield®, μπορεί να προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων.

Κωνσταντίνος Μάττας

Ομότιμος Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

"Η μεγαλύτερη πρόκληση στην καλλιέργεια του ρυζιού είναι η τεχνολογική εξέλιξη. Έρχεται να καλύψει το θέμα των ζιζανίων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Το δεύτερο είναι η πιστοποίηση, από το σπόρο μέχρι την παραγωγή, ώστε να έχει το τελικό προϊόν μια υπεραξία".

Σύστημα Παραγωγής Provisia®

Η νέα τεχνολογία στην παραγωγή του ρυζιού 

Cover 2023 08 21T123608.707

Συνδυάζει ποικιλίες ρυζιού Provisia, ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο Verresta® (δραστική ουσία cycloxydim), κατάλληλο για την καλλιέργεια του ρυζιού. Με το σύστημα παραγωγής Provisia® επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των πιο δύσκολων και ανθεκτικών αγρωστωδών ζιζανίων, ιδιαίτερα του κόκκινου ρυζιού και της μουχρίτσας και υψηλή παραγωγικότητα συγκομιδής.

Πλεονεκτήματα:

 Ευρύ φάσμα δράσης στα κυριότερα αγρωστώδη ζιζάνια και στο κόκκινο ρύζι

 Καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών

 Μεγαλύτερη ευελιξία στην αμειψισπορά. Σε συνδυασμό με το σύστημα παραγωγής Clearfield®, το σύστημα παραγωγής Provisia® καθιστά δυνατή την εναλλαγή των μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων

 Βιώσιμη καλλιέργεια ρυζιού, με υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Το σύστημα παραγωγής Provisia® βελτιώνει τη διαχείριση του ορυζώνα και συμβάλλει στην παραγωγικότητα

Σύστημα Παραγωγής Clearfield®  

Cover 2023 08 21T123402.757

Είναι ένα αναγνωρισμένο και σύγχρονο σύστημα καλλιέργειας της BASF για την καλλιέργεια του ρυζιού. Συνδυάζει ποικιλίες ρυζιού Clearfield®, που είναι ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο Beyond® Plus (δραστική ουσία imazamox). Με το σύστημα παραγωγής Clearfield® επιτυγχάνεται ο έλεγχος του κόκκινου ρυζιού καθώς και άλλων δυσεξόντωτων ζιζανίων.

Η διαχείριση των ζιζανίων στην καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιφέρει καλύτερες αποδόσεις και ποιοτικό τελικό προϊόν.

Κωνσταντίνος Μπόζογλου

Διευθυντής Ανάπτυξης Ζιζανιοκτόνων Ν.Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής BASF Ελλάς

"Τα σημαντικότερα ζιζάνια της καλλιέργειας του ρυζιού, με βάση τη συχνότητα και την πυκνότητα εμφάνισης, τη ζημιά που προκαλούν στην καλλιέργεια του ρυζιού και τη δυσκολία αντιμετώπισής τους, είναι το κόκκινο ρύζι (Oryza sativa L.), η μουχρίτσα και η μοσχοκύπερη.

Το κόκκινο ρύζι θεωρείται το ανταγωνιστικότερο ζιζάνιο του ρυζιού. Πειράματα έχουν δείξει ότι ακόμη και μερική παρουσία φυτών κόκκινου ρυζιού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών".

Με ποιον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες Clearfield και Provisia, για να ελαχιστοποιήσουμε την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των ζιζανίων;

kyklos3 03 1540x866

Για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων ανθεκτικότητας των αγρωστωδών ζιζανίων , συνιστάται η εναλλαγή στη χρήση της τεχνολογίας Provisia®, με την τεχνολογία Clearfield® ή άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατό.

Συστήνουμε τριετή κύκλο εναλλαγής τεχνολογίας των ποικιλιών με την καλλιέργεια αμειψισποράς, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, χειμερινά σιτηρά και άλλες.

Δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται για περισσότερα από δύο συνεχόμενα έτη στο ίδιο χωράφι ποικιλίες με την τεχνολογία Provisia®.

Μετά την καλλιέργεια ποικιλιών Provisia®, για να αποφευχθεί η διασταύρωση μεταξύ των φυτών εθελοντών Provisia® με κόκκινο ρύζι, συνιστάται να καλλιεργηθεί μια ποικιλία Clearfield® μέσου-πρώιμου κύκλου, πραγματοποιώντας ψευδοσπορά και καταστρέφοντας με χημικά ή μηχανικά μέσα τα ζιζάνια που υπάρχουν πριν από τη σπορά.

Καλλιόπη Τσακίρη

Πειραματίστρια αγρού BASF Ελλάς

"Το 2014 ήταν ο πρώτος χρόνος δοκιμών της τεχνολογίας Provisia και τα επόμενα χρόνια έτρεξαν τα απαραίτητα πειράματα για την έγκριση του Verresta. Από τον πειραματισμό είδαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά 2 εφαρμογές. Ο χρόνος εφαρμογής εξαρτάται καθαρά από το στάδιο του ζιζανίου και χρειάζεται στενή παρακολούθηση από τον παραγωγό.

Επίσης, είναι απαραίτητο να επέμβουμε πριν από το αδέλφωμα του κόκκινου ρυζιού και σε κάθε περίπτωση πριν η καλλιέργεια κλείσει. Έτσι ώστε το ψεκαστικό διάλυμα να φθάσει στα ζιζάνια που αναπτύχθηκαν μετά την πρώτη εφαρμογή".

"Για την ταυτόχρονη καταπολέμηση πλατύφυλλων και κυπεροειδών ζιζανίων, το Verresta έδειξε άριστη συνδυαστικότητα με τα συνήθη πλατυφυλλοκτόνα της αγοράς. Όπως για παράδειγμα με αυτά που περιέχουν τις δραστικές ουσίες bentazone, MCPA και άλλα. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η συνδυαστικότητα του με σκευάματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες propanil και triclopyr".

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης του νέου ζιζανιοκτόνου Verresta;

To VERRESTA περιέχει το δραστικό συστατικό cycloxydim, που ανήκει στη χημική ομάδα των οξιμών.

Το cycloxydim απορροφάται από τα φύλλα και παρεμποδίζει το σχηματισμό των μεριστωματικών ιστών των ευαίσθητων ζιζανίων.

Σε βιοχημικό επίπεδο παρεμποδίζει την καρβοξυλάση του ακετυλοσυνενζύμου Α στη βιοσύνθεση των λιπαρών οξέων.

Η δόση εφαρμογής είναι 250 κυβικά εκατοστά ανά στρέμμα, μαζί με 0,5% επιφανειοδραστικού Dash.

Θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά δύο φορές, δηλαδή 250 και 250cc σπαστή εφαρμογή.

Πότε θα πρέπει να εφαρμόζεται;

Για το βέλτιστο έλεγχο του κόκκινου ρυζιού, η πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης των ζιζανίων.

Μπάμπης Κουκίδης

Υπεύθυνος τεχνικής ανάπτυξης για τη Μεγάλη Καλλιέργεια BASF Ελλάς

"Εάν η εφαρμογή γίνει όταν το κόκκινο ρύζι είναι στο στάδιο του αδελφώματος, υπάρχει κίνδυνος αναβλαστήσεων".

Τι έδειξαν τα πειράματα για την αποτελεσματικότητα του Verresta;

Αν οι 2 εφαρμογές γίνουν σωστά, η αποτελεσματικότητα φτάνει το 100% στα φυτρωμένα ζιζανια. Και εννοώ, εκτός από το κόκκινο ρύζι, όλα τα δύσκολα αγρωστώδη ζιζάνια, όπως η μουχρίτσα, η λεπτοχλόα και η λεέρζια.

Επίσης, έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα ALS ζιζανιοκτόνα, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαχείριση της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των ζιζανίων.

Δημήτρης Σέρβης

Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος BASF Ελλάς

"Το σύστημα παραγωγής Provisia είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει ποικιλίες ρυζιού με τεχνολογία Provisia, με γενετική ανθεκτικότητα στο cycloxydim, και το ζιζανιοκτόνο Verresta που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το ρύζι. Προσφέρει άριστη καταπολέμηση, σε αρχικά στάδια, του κόκκινου ρυζιού, της μουχρίτσας και άλλων αγρωστωδών ζιζανίων, ακόμη και των ανθεκτικών στα ALS ζιζανιοκτόνα".

Ποια είναι η ποικιλία ρυζιού που δοκιμάσαμε το σύστημα Provisia στην Ελλάδα;

Είναι η νέα μακρύσπερμη ποικιλία ρυζιού PVL 024 Lungo B Cristalino.

Έχει χοντρό και ισχυρό στέλεχος και λογχοειδες σκούρο πράσινο πλατύ φύλλο. Ο αριθμός αδελφιών είναι 5 με 7 και το τελικό ύψος του φυτού 90 εκατοστά με 1 μέτρο. Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλη αντοχή στο πλάγιασμα, ακόμα και στις περσινές δύσκολες συνθήκες.

Έχει ζωηρή πρώτη ανάπτυξη με πλούσια βιομάζα, γεγονός που μας οδηγεί να σκεφτούμε τη διαχείριση με πιο φειδωλές λιπάνσεις.

Ο βιολογικός της κύκλος τη χρονιά που πέρασε, ήταν 145 ημέρες, με πυκνότητα σποράς 14 έως 18 κιλά. Η άνθισή της ήταν περίπου στις 95 ημέρες. Το στάδιο καλλιέργειας σύμφωνα με τη κλίμακα BBCH είναι 49 έως 51, δηλαδή το φούσκωμα και η έκπτυξη της ταξιανθίας, η οποία καθυστερεί να εμφανιστεί δίνοντας την αίσθηση οψίμισης.

Δημήτρης Μπαρζώκας

Υπεύθυνος ανάπτυξης & Αγρονομικής υποστήριξης σπόρων

"Η PVL 024 είναι μία πολύ εύκολα διαχειρίσιμη ποικιλία ρυζιού, χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις ή πρόσθετες εργασίες. Μπορεί αρχικά να φαίνεται όψιμη, με την ανθοφορία να προσδιορίζεται μετά τα μέσα Αυγούστου, στο τέλος όμως ωριμάζει ταχύτατα και συγκομίζεται έγκαιρα. Συνδυάζει εξαιρετικά αγρονομικά χαρακτηριστικά, υψηλές αποδόσεις στον αγρό και άριστη απόδοση στο μύλο".

"Γενικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για μία πολύ εύκολα διαχειρίσιμη ποικιλία ρυζιού, χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις ή πρόσθετες εργασίες.

Μπορεί αρχικά να φαίνεται όψιμη, με την ανθοφορία να προσδιορίζεται μετά τα μέσα Αυγούστου, στο τέλος όμως ωριμάζει ταχύτατα και συγκομίζεται έγκαιρα"

 


ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Δείτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα.


 Δείτε ΕΔΩ τη διαδικτυακή παρουσίαση του Provisia


 

 

BASF LOGO GREEN

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας