Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Παραλαβή, Αποθήκευση και Συντήρηση Αραβόσιτου

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Παραλαβή, Αποθήκευση και Συντήρηση Αραβόσιτου

Η εποχή της συγκομιδής του καλαμποκιού έφτασε. Ο αραβόσιτος προορίζεται για νωπή κατανάλωση ή ενσίρωση, για τη βιομηχανία (αραβοσιτάλευρα) και για παραγωγή βιομάζας (βιοκαύσιμα).

Μετά τη συγκομιδή οι παραγωγοί μπορούν να διαθέσουν όλο το προϊόν στο εμπόριο άμεσα ή να το αποθηκεύσουν και να το διαθέσουν στην αγορά όταν αυτό αποκτήσει την επιθυμητή τιμή.

Ο αραβόσιτος που προορίζεται για αποθήκευση θα πρέπει να είναι υγιής και απαλλαγμένος από εχθρούς και ασθένειες

Στην περίπτωση ενσιρώματος τα φυτά με τους σπάδικες τεμαχίζονται και τοποθετούνται σε σιρούς κατά στρώσεις, όπου συμπιέζονται ομοιόμορφα.

kalampoki1

Το ενσίρωμα μπορεί να «εμβολιάζεται» με κατάλληλους βάκιλλους, αφαιρείται όσο το δυνατόν ο αέρας και το σιρό σκεπάζεται με πλαστικό κάλυμμα.

corn2

Το ενσίρωμα σε κλειστό, αεροστεγώς χώρο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μερικά χρόνια, αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξει θα πρέπει να καταναλωθεί σε 1-2 μήνες πριν αλλοιωθεί.

Αν πρόκειται να αποθηκευτεί ο καρπός, τότε αν έχει συγκομιστεί με επίπεδα υγρασίας σπόρων πάνω από 15%, πριν την αποθήκευση θα πρέπει να γίνει αποξήρανση των σπόρων με φυσικά ή τεχνητά μέσα.

Η ξήρανση πραγματοποιείται σε ειδικά ξηραντήρια που λειτουργούν είτε με τη δίοδο ρεύματος αέρα ή με διακοπτόμενη ξήρανση και εξαερισμό.

Μετά την αποξήρανση οι σπόροι αποθηκεύονται σε σιλό ή οριζόντιες αποθήκες.

corn3

Οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να είναι καθαροί και απολυμασμένοι, απαλλαγμένοι από έντομα ή τρωκτικά και να εξασφαλίζουν καλό αερισμό του προϊόντος.

Οι σπόροι αποθηκεύονται σε σάκους οι οποίοι τοποθετούνται σε παλέτες ή χύμα σε σωρούς (χύδην).

corn4 corn5

Η τοποθέτηση των σάκων σε παλέτες διευκολύνει τον αερισμό και τη διακίνηση του προϊόντος, αντίθετα η χύδην αποθήκευση διευκολύνει το γύρισμα και τη χρήση καπνιστικών φυτοφαρμάκων, αν όμως οι συνθήκες εξαερισμού δεν είναι σωστές μπορεί να προκληθεί «άναμμα» των σπόρων.

Το γλυκό καλαμπόκι αμέσως μετά τη συγκομιδή, μέσα σε 1-2 ώρες, απαιτεί άμεση ψύξη σε θερμοκρασίες κάτω των 5οC, με άριστη τους 1-3οC, για αποφυγή αφυδάτωσης των σπόρων.

Οι σπάδικες συλλέγονται και τοποθετούνται σε τελάρα-κλούβες τα οποία μεταφέρονται άμεσα για ψύξη. Οι σπόροι αφυδατώνονται και ζαρώνουν μέσα σε 24-48 ώρες από τη συγκομιδή.

Σε αυτές τις συνθήκες οι σπόροι διατηρούνται για 3 εβδομάδες, ενώ με αύξηση της υγρασίας (σύστημα υδρόψυξης) πάνω από 95% οι σπόροι μπορεί να διατηρηθούν για 6 εβδομάδες.

Οι σπάδικες προωθούνται, με φύλλα (χονδρική πώληση) ή ξεφλουδισμένοι (λιανική πώληση), νωποί στην αγορά ή χύμα σε συσκευαστή ή εξαγωγέα.

corn6

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας