Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

Εσπεριδοειδή: Αποθήκευση – Συντήρηση

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Εσπεριδοειδή: Αποθήκευση – Συντήρηση

Μετά τη συγκομιδή, οι καρποί των εσπεριδοειδών μεταφέρονται σε συσκευαστήρια, εργοστάσια χυμοποίησης ή σε ψυγεία-αποθήκες, ανάλογα με την ποικιλία και τη μετέπειτα χρήση τους, στεγνώνονται και εφαρμόζεται κέρωμα για την προστασία και την επιμήκυνση της μετασυλλεκτικής τους ζωής.

esperidoeidh apothikeysh synthrhsh 1

Οι καρποί που προωθούνται άμεσα στην αγορά συσκευάζονται σε κιβώτια χάρτινα ή πλαστικά ή σε δίχτυα ή μεταφέρονται χύμα χωρίς ιδιαίτερη διαλογή ή καθαρισμό.

esperidoeidh apothikeysh synthrhsh 2

Σε καρπούς που προορίζονται για αποθήκευση, αμέσως μετά τη συγκομιδή και πριν την αποθήκευση, μπορεί, αν χρειάζεται, να γίνει πρόψυξη, για μείωση της θερμοκρασίας τους, σε σταθμούς πρόψυξης ή σε ψυχόμενους προθαλάμους.

esperidoeidh apothikeysh synthrhsh 6

Σε καρπούς που συγκομίζονται πράσινοι εφαρμόζεται η μέθοδος του αποπρασινισμού κατά την οποία διασπώνται οι χλωροφύλλες, συνθέτονται χρωστικές ουσίες (καροτίνη, ξανθοφύλλη, ανθοκυανίνη) και ο φλοιός παίρνει το χαρακτηριστικό χρώμα του.

Στους θαλάμους αποπρασινισμού θα πρέπει να επικρατεί κατάλληλη θερμοκρασία, σχετική υγρασία στο 95-97%, καθαρό αιθυλένιο (99,9%), CO2 στο χαμηλότερο επίπεδο (0-1%) και καλός αερισμός του θαλάμου.

Για παράδειγμα, για τον αποπρασινισμό των λεμονιών απαιτείται θερμοκρασία 20-25οC, συγκέντρωση CO2 1% και αιθυλένιο στα 10ppm.

Επειδή τα εσπεριδοειδή διατίθενται στην αγορά και εκτός της εποχής τους, γίνεται αποθήκευση και συντήρησή τους σε ψυγεία-αποθήκες στα οποία ρυθμίζεται η θερμοκρασία, η υγρασία, ακόμη και η σύνθεση της ατμόσφαιρας. Η σωστή συντήρηση των καρπών είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της γήρανσης και της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλοίωση της ποιότητάς τους.

Η επιτυχία της συντήρησης «ετοιμάζεται» κυρίως στον οπωρώνα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ο χρόνος και οι συνθήκες συντήρησης εξαρτώνται από οικολογικούς και καλλιεργητικούς παράγοντες όπως το κλίμα, το έδαφος, η λίπανση και οι καλλιεργητικές μέθοδοι αλλά και από φυσιολογικούς παράγοντες όπως το είδος, την ποικιλία και την ποιότητα των καρπών κατά τη συγκομιδή.

Η συντήρηση των καρπών σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και σύνθεσης της ατμόσφαιρας του ψυκτικού χώρου αποθήκευσης παίζει ρόλο στη διάρκεια της ζωής και της ποιότητάς τους.

Η συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλει στη δημιουργία δυσμενών συνθηκών και επομένως στην επιβράδυνση της δράσης των παθογόνων μικροοργανισμών, στην επιβράδυνση της αναπνοής, της αλλαγής του χρώματος κλπ. των φυτικών ιστών αλλά και στην επιβράδυνση χημικών αντιδράσεων όπως οξείδωση λιπαρών οξέων, θρεπτικών ουσιών, βιταμινών κ.ά. που υποβαθμίζουν το προϊόν.

Από τη στιγμή που ο καρπός συγκομίζεται σταματά να τροφοδοτείται με νερό από το ίδιο το δέντρο αλλά συνεχίζει να λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή του νερού με το περιβάλλον μέσω της επιφάνειάς του. Όταν η υγρασία του αέρα είναι μικρή παρατηρείται απώλεια νερού από το προϊόν προς τον αέρα με αποτελέσμα την αφυδάτωση και συρρίκνωση του καρπού. Αντίθετα, πολύ υψηλή υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Ο έλεγχος της σχετικής υγρασίας στους αποθηκευτικούς χώρους συμβάλει στην καλύτερη διατήρηση των καρπών.

Η συγκέντρωση του Ο2 και του CO2 επηρεάζουν την ένταση της αναπνοής των καρπών. Ο ταχύς ρυθμός αναπνοής συνδυάζεται με μικρή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Επομένως, ο έλεγχος των αερίων αυτών στην ατμόσφαιρα του χώρου αποθήκευσης είναι σημαντικός. Η αύξηση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε CΟ2 ή/και η μείωση του Ο2 συντελούν στην επιβράδυνση του ρυθμού της αναπνοής και συμβάλλουν στην αύξηση του χρόνου ζωής του προϊόντος.

 ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Συνθήκες συντήρησης εσπεριδοειδών:

Μανταρίνια

Το κοινό μανταρίνι δεν συντηρείται σχεδόν καθόλου, ενώ η κλημεντίνη συντηρείται περισσότερο, έως και για 2-3 μήνες. Σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες συντήρησης που πρέπει να επικρατούν είναι θερμοκρασία 4-6οC και σχετική υγρασία 85-95%. Συγκεκριμένα για τα μανταρίνια Ortanique, η αποθήκευση πρέπει να γίνεται στους 5-8οC και σχετική υγρασία 90-95%, ενώ για τα μανταρίνια Nova, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 9-10οC και σχετική υγρασία 95%. Τα μανταρίνια Nova μπορούν να αποθηκευτούν και σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με 2,5-5% CO2 και 10% Ο2.

Πορτοκάλια

Εάν ο φλοιός τους είναι απόλυτα υγιής και συνεπώς παρεμποδίζεται η είσοδος των μικροοργανισμών, τότε μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 15 περίπου ημέρες. Σε συνθήκες συντήρησης με θερμοκρασίες 4-7οC και σχετική υγρασία 85% μπορούν να διατηρηθούν ως 3-5 μήνες, ενώ σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, με 6% CO2 και 12% O2, τα πορτοκάλια μπορούν να συντηρηθούν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λεμόνια

Τα λεμόνια συντηρούνται καλά για διάστημα 1-4 μηνών σε θερμοκρασίες 10-14οC και σχετική υγρασία 85-90% και για μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με 5% O2 και 0-5% CO2.

esperidoeidh apothikeysh synthrhsh 4

Για αύξηση του χρόνου αποθήκευσης, η συντήρηση των εσπεριδοειδών μπορεί να γίνει και με κάλυψη των καρπών με πλαστικό φίλμ.

Κάθε καρπός, αφού έχει υποστεί κατάλληλες μετασυλλεκτικές επεμβάσεις με μυκητοκτόνα, τυλίγεται με πλαστικό φίλμ και έτσι γίνεται έλεγχος της απώλειας του νερού και η αποφυγή του μαρασμού του προϊόντος, ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένα είδος τροποιημένης ατμόσφαιρας γύρω από το προϊόν.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας