Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Συγκομιδή και συντήρηση Ακτινιδίου

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Συγκομιδή και συντήρηση Ακτινιδίου

Το ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό και τροπικό φρούτο, κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται σε Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία Ισπανία και στην Ελλάδα. 

Είναι καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με άλλα φρούτα, με εξαιρετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Είναι πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών Α και Ε καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέως, ω3 και ω6 λιπαρών οξέων και άλλων ιχνοστοιχείων, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, στην παραγωγή κολλαγόνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων κ.ά.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια εγκαταστάθηκε αρχικά στην Πιερία, λόγω των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών και αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλους νομούς όπως Ημαθίας, Πέλλας, Άρτας, Φθιώτιδας και Λάρισας.

Η Πιερία κατέχει το μεγαλύτερο όγκο της εθνικής παραγωγής με προϊόν που φέρει ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ), ενώ και στη Φθιώτιδα το ακτινίδιο έχει κατοχυρωθεί με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Στη χώρα μας η καλλιέργεια της ακτινιδιάς αναπτύσσεται συστηματικά καθιστώντας τη χώρα μία εκ των σημαντικότερων χωρών παραγωγής στην Ευρώπη, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές όπως σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καναδά, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη.

aktinidio 1

Η ακτινιδιά ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι.

Είναι φυτό ευπαθές σε αντίξοες ατμοσφαιρικές συνθήκες (δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας) και στην αλατότητα του εδάφους. Προτιμά εδάφη αρδευόμενα, βαθιά, μέσης σύστασης, με pH 6-7 και καλή αποστράγγιση.

Γνωστές ποικιλίες ακτινιδιών είναι οι Hayward, Bruno, Abbot, Monty, Chico και Allison.

Στην Ελλάδα, έχει επικρατήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας Hayward και της ελληνικής ποικιλίας Tselechidis (Τσεχελίδης) με παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. 

Η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης» αποδίδει περίπου 6-8 τόνους ακτινιδίου το στρέμμα, ανάλογα με την περιοχή και την πυκνότητα φύτευσης, ενώ η ποικιλία «Hayward» τύπου 7 παράγει 2,5-4,5 τόνους το στρέμμα.

Τα ακτινίδια συγκομίζονται την περίοδο τέλη Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν και πιο πρώιμες ποικιλίες.

Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων προβαίνουν στη συγκομιδή του προϊόντος μετά από τη σχετική απόφαση έναρξης συγκομιδής της αρμόδιας Διευθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας.

Η συλλογή γίνεται εφόσον οι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι, βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης και έχουν αποκτήσει τα απαραίτητα σάκχαρα.

Το ακτινίδιο συμπεριφέρεται ως κλιμακτηρικός καρπός σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και ως μη κλημακτηρικός καρπός σε θερμοκρασίες κάτω από 10οC, λόγω εκμηδενισμού της παραγωγής αιθυλενίου.

Συνεπώς, ο χρόνος συγκομιδής του αλλά και οι συνθήκες διατήρησής του, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την μετέπειτα ζωή του.

Κριτήρια ωριμότητας του καρπού είναι:

η περιεκτικότητα του χυμού σε διαλυτά στερεά,

✔ η συνεκτικότητα της σάρκας και

✔ ο αριθμός των ημερών από την πλήρη άνθηση.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή δεν πρέπει να γίνεται πρόωρα, αλλά όταν τα διαλυτά στερεά των καρπών είναι αυξημένα (κοντά στο 7%) ώστε να έχουμε καλή συντηρησιμότητα.

Κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί ΒRΙΧ των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί ΒRΙΧ των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.

Η συλλογή των ακτινιδίων γίνεται με τα χέρια, με αποκοπή των καρπών με ή χωρίς ποδίσκο και τοποθέτησή τους σε πλαστικά, απολυμασμένα τελάρα που αερίζονται επαρκώς.

Η συγκομιδή γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, με ξηρό καιρό, για να μην είναι οι καρποί υπερβολικά υγροί και με προσοχή ώστε να μη δημιουργούνται πληγές.

aktinidio2

Η μεταφορά τους από το χωράφι στο διαλογητήριο – συσκευαστήριο γίνεται με φορτηγά ψυγεία.

Συντήρηση - Αποθήκευση

Εκεί γίνεται η διαλογή και συσκευασία, η πρόψυξη σε θερμοκρασίες 2-4οC και μεταφορά στις αγορές ή η συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους.

aktinidio3

Το ακτινίδιο συντηρείται καλά 2- 6 μήνες, ανάλογα με την ποικιλία, σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία 0οC και σχετική υγρασία 90-97%, ενώ πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος είναι η εξουδετέρωση της παραγωγής αιθυλενίου και η χρήση όζοντος.

aktinidio4

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας