Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον τομέα της πιστοποίησης

Καραστέργιος Ιωάννης - Γεωπόνος
Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον τομέα της πιστοποίησης

Καταναλωτές και αγορές απαιτούν πλέον από τους εμπλεκόμενους στην αγροδιατροφική αλυσίδα την εφαρμογή συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής (ICM) και Ορθών Γεωργικών Πρακτικών (GAP), Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων (HACCP), Διαχείρισης Ποιότητας και Ιχνηλασιμότητας. 

Επίσης, η νέα ΚΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η πιστοποίηση σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα/ πρότυπα των παραπάνω συστημάτων δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος, αλλά αποτελεί το διαβατήριο εισόδου σε πληθώρα αγορών του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χάρτη, ενώ η πρακτική εφαρμογή συστημάτων στην παραγωγική διαδικασία μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής.

Η οικονομική κρίση έχει μεταβάλει τα δεδομένα στην παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις αναζητούν νέες αγορές υψηλού βιοτικού επιπέδου, οι παραγωγοί διερευνούν τις οικονομικές απολαβές νέων δυναμικών καλλιεργειών, ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων εξετάζει το ενδεχόμενο ενασχόλησης με τη γεωργία.

Επιχειρήσεις τροφίμων και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις τάσεις των αγορών, τις απαιτήσεις των καταναλωτών, τις αλλαγές της ΚΑΠ και τα συχνά πλέον φαινόμενα διατροφικών κρίσεων.Tempo é dinheiro

Η οικονομική κρίση έχει επίσης βάλει σε δεύτερη μοίρα την εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ασφάλειας και ποιότητας, καθώς το κόστος είναι για ορισμένους ακόμη και απαγορευτικό.

Η επιδότηση παραγωγών, ομάδων και συνεταιρισμών του κόστους της εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ποιότητας θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Τα προγράμματα προβολής και προώθησης των πιστοποιημένων ομάδων θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και της επικράτειας.

Τέλος, πρέπει να οργανωθεί σε εθνικό επίπεδο καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα πιστοποιημένα προϊόντα και ιδιαίτερα για τη σήμανση του τελικού προϊόντος.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας